Studimi: Dremitja e tepërt mund të çojë në vdekje të hershme

Ata që flenë më shumë mesatarisht kanë një rrezik më të madh për të zhvilluar presion të lartë të gjakut dhe goditje në tru, sipas një analize të re të botuar të hënën në Hypertension, një revistë e Shoqatës Amerikane të Zemrës (AHA).

Hipertensioni ju vë në rrezik për sëmundje të zemrës dhe goditje në tru, të cilat janë shkaqet kryesore të vdekjes në SHBA, sipas CDC.

Studiuesit në Universitetin Qendror Jugor në Hunan, Kinë, studiuan zakonet e gjumit dhe historitë mjekësore të rreth 360,000 njerëzve në Mbretërinë e Bashkuar, falë kontributit të bazës së të dhënave të sondazheve të pacientëve të Biobank në Mbretërinë e Bashkuar, dhe zbuluan se pjesëmarrësit që dremitën shumicën e ditëve panë një 24% rritje të gjasave të tyre për goditje në tru dhe kishin 12% më shumë gjasa për t’u diagnostikuar me hipertension me kalimin e kohës.

Faktori i gjumit ishte edhe më shqetësues në moshën 60 vjeç e poshtë, pasi dremitja në shumicën e ditëve çoi në një shans 20% më të lartë për të zhvilluar presion të lartë të gjakut.

Gjetjet e tyre ishin të qëndrueshme edhe pas llogaritjes së pacientëve me faktorë rreziku të lartë ekzistues për zhvillimin e hipertensionit, si diabeti i tipit 2, kolesteroli i lartë, çrregullimet e gjumit dhe puna me turne gjatë natës.

Studimi gjithashtu nxjerr në pah një lidhje midis dremitjes së rregullt dhe pirjes së cigareve, konsumit të përditshëm të alkoolit, gërhitjes, pagjumësisë dhe njerëzve që pretendojnë se janë “bufa nate“.

Që nga muaji i kaluar, AHA tani e konsideron kohëzgjatjen e gjumit një nga tetë treguesit e tyre për shëndetin kardiovaskular, krahas dietës, aktivitetit fizik, ekspozimit ndaj nikotinës, peshës, kolesterolit, sheqerit në gjak dhe presionit të gjakut.

Gjumi është i lidhur me secilin nga shtatë elementët e tjerë – është i lidhur ngushtë me peshën, presionin e gjakut, metabolizmin e glukozës, atë që ne zgjedhim të hamë,” tha presidenti i AHA, Dr. Donald Lloyd-Jones, kryetar i departamentit të shëndetit parandalues në Shkollën e Mjekësisë të Universitetit Northwestern Feinberg, në një deklaratë.

Dr. Phyllis Zee, drejtor i Qendrës së Shkollës së Mjekësisë Feinberg për Mjekësinë Circadian dhe Gjumin në Universitetin Northwestern, foli për CNN të hënën rreth studimit të ri.

Nga pikëpamja klinike, unë mendoj se nënvizohet rëndësia që ofruesit e kujdesit shëndetësor të pyesin në mënyrë rutinore pacientët për dremitjen dhe përgjumjen e tepërt gjatë ditës dhe të vlerësojnë për kushte të tjera kontribuese për të modifikuar potencialisht rrezikun për sëmundje kardiovaskulare,” tha Zee, i cili nuk ishte i përfshirë në studimin aktual.

Studiuesit kanë vënë në dukje se anketa e Biobank në Mbretërinë e Bashkuar, e kryer midis 2006 dhe 2010, u mbështet në vetë-raportimin nga pacientët gjatë vetëm katër pyetësorëve të veçantë të gjumit. Kohëzgjatja e gjumit është lënë gjithashtu e paspecifikuar.

Një studim i mëparshëm sugjeron se dremitja më energjike nuk zgjat më shumë se 30 minuta në mes të pasdites. Më shumë se kaq dhe personi që fle rrezikon të hyjë në REM. Jashtë mesditës, dremitja mund të ndërpresë modelet e gjumit të natës.

Burimi: New York Post
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here