Euro mund të bjerë poshtë dollarit

Euro arriti barazinë një-me-një me dollarin të martën për herë të parë që nga viti 2002, kur monedha e përbashkët ishte ende në fillimet e saj.
Këtë vit, euro ka rënë më shumë se 11%, ndërsa inflacioni global rritet dhe shqetësimet për recesionin janë të shumta. Ndërkohë, inflacioni i SHBA që është rritur në 9.1% do ta mbajë Rezervën Federale të “ngrirë” dhe do të forcojë më tej dollarin.
Sipas dekanit dhe ekonomistit të kolegjit të Bostonit, Aleksandar Tomic, Banka Qendrore Evropiane mund të mos përpiqet të ngadalësojë menjëherë rënien e euros.
Për të ndaluar rënien e euros, BQE mund të fillojë të rrëmbejë eurot dhe të rrisë normat e interesit në mënyrë agresive, por ai vuri në dukje se ka arsye për vonesë, sepse eksportet evropiane janë më të përballueshme në SHBA.
Unë mendoj se BQE-ja në të vërtetë nuk po nxiton të rrisë euron dhe do të lejojë sektorin e eksportit, përfshirë turizmin, të përfitojë nga situata aktuale,” tha Tomic për Insider.  “Unë nuk jam aq i sigurt se BE është e shqetësuar për kursin e këmbimit.
Një rritje e euros do të kërkonte gjithashtu një rënie të rëndë në SHBA, në përmasat e Recesionit të Madh, ose që Rezerva Federale papritmas të jetë më e ashpër, dhe Tomic nuk pret që kjo të ndodhë.
Ndërkohë, paqëndrueshmëria politike mund të rrëzojë gjithashtu euron, në varësi të mënyrës se si BQE e drejton inflacionin e vazhdueshëm dhe një krizë energjie në përkeqësim, shtoi ai.
Një kërcënim i papritur ndaj unitetit ose sigurisë evropiane mund të çojë në një rënie të shpejtë,” tha ai.
Një simptomë e inflacionit dhe luftës
Një euro e dobësuar kryesisht nënkupton që BQE nuk është aq e gatshme apo e aftë të shmangë trazirat ekonomike në krahasim me Fed-in, shpjegoi ekonomisti.
Barazia është shumë më tepër një simptomë e situatës së përgjithshme sesa një ngjarje e madhe në vetvete,” tha Tomic.  “Evropa po përballet me inflacionin dhe është shumë më e kufizuar në aftësinë e saj për t’u marrë me të sesa SHBA.”
Në përgjigje të inflacionit historik, Fed në qershor bëri një rritje të normës me 75 pikë bazë, lëvizja e saj më e madhe që nga viti 1994. Nga ana tjetër, BQE, i ka rezistuar rritjeve të pjerrëta, gjë që nuk e ka ndihmuar monedhën e përbashkët.
Ndërkohë, varësia e Evropës nga energjia ruse ka luajtur formën e një krize energjitike që ka ushtruar presion ekstrem mbi ekonomitë e eurozonës, tha Tomic.
 “Duke pasur parasysh këtë presion në rënie në ekonomi, rritja e normave të interesit do të kishte efekte shumë më të padëshirueshme në Evropë sesa në SHBA,” tha ai.
Burimi: Business Insider
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here