Kosova do të fitojë 15 milionë euro në vit nga qiradhënia e burgjeve

Kosova ka rënë dakord t’i japë Danimarkës 300 qeli burgu për të lehtësuar mbipopullimin në burgjet e vendit skandinav.

Danimarka do të paguajë një tarifë vjetore prej 15 milion € për një periudhë fillestare prej pesë vjetësh dhe gjithashtu do të ndihmojë në financimin e energjisë së gjelbër në vend. Qelitë e marra me qira kanë për qëllim të strehojnë kriminelë të dënuar nga vendet joanëtare të BE-së që do të dëbohen nga Danimarka pas dënimit të tyre. Ligjet daneze do të zbatoheshin për çdo të burgosur në qelitë e marra me qira. Kosova ka ndërmjet 700 dhe 800 hapësira burgjesh të papërdorura. Të dy qeveritë nënshkruan një “deklaratë politike” të synimeve të hënën, e cila do të zgjasë për një periudhë fillestare prej pesë vjetësh, tha një deklaratë e përbashkët.

Në total, Kosova do të marrë një total prej 210 milionë euro gjatë 10 viteve të ardhshme për marrjen me qira të burgut në Gjilan, rreth 50 km (30 milje) nga kryeqyteti, Prishtina, nga viti 2023. Ministrat danezë do të vizitonin burgun të martën.

“[Marrëveshja] do të krijojë hapësirë në burgjet tona dhe do të lehtësojë presionin mbi oficerët tanë të burgjeve në të njëjtën kohë pasi gjithashtu dërgon një sinjal të qartë për shtetasit e vendeve të treta të dënuar me dëbim: e ardhmja juaj nuk qëndron në Danimarkë dhe ju duhet të prandaj mos e kaloni kohën këtu”, tha në një deklaratë ministri danez i Drejtësisë, Nick Haekkerup. Ka pasur kritika nga aktivistët në të dy vendet që thonë se Danimarka nuk duhet të dërgojë të dënuar të huaj të padëshiruar në vende të tjera, ose larg familjeve të tyre.

“Ne kemi bërë gjithçka që mundemi për të siguruar që kjo të jetë brenda rregullave. Të njëjtat rregulla do të zbatohen si për burgjet në Danimarkë,” tha ministri. “Të dënuarit e dëbuar ende mund të presin vizitorë, megjithëse kjo, natyrisht, do të jetë e vështirë.” Ata që dërgohen në Kosovë nuk do të jenë të burgosur me rrezikshmëri të lartë, tha Ministrja e Drejtësisë së Kosovës, Albulena Haxhiu. Kushdo që dënohet për vepra terroriste ose me sëmundje të pashërueshme nuk do të dërgohet në Kosovë. Marrëveshja do të duhet të ratifikohet në parlamentin e Kosovës me një shumicë prej dy të tretash. Ideja e eksportimit të të burgosurve nuk është e re në Evropë, pasi Norvegjia dhe Belgjika kanë marrë më parë qeli burgu në Holandë. Popullsia e burgjeve në Danimarkë është rritur vitet e fundit ndërsa numri i rojeve të burgut ka rënë.

Burimi: AFP

Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here