Kryeministri holandez Rutte viziton Tiranën dhe Shkupin: Thelbësore për të zgjidhur çështjet midis Bullgarisë dhe Maqedonisë së Veriut

Kryeministri i Holandës Mark Rutte vizitoi Shqipërinë dhe Maqedoninë e Veriut, duke përcjellë mesazhe mbështetje për përmbajtjen e Konferencave të para ndërqeveritare me të dy vendet dhe zgjidhjen e çështjeve mes Bullgarisë dhe Maqedonisë së Veriut. Në të dy vendet, Rutte u takua me përfaqësues të shoqërisë civile përveç liderëve politikë.

Pas takimit të tij me kryeministrin Edi Rama në Tiranë, Rutte tha se zgjedhjet presidenciale bullgare të 14 nëntorit do të jenë vendimtare për rrugën e Shqipërisë dhe Maqedonisë së Veriut drejt BE-së.

“Që Shqipëria të mbajë Konferencën e saj të Parë Ndërqeveritare, është thelbësore që çështjet mes Bullgarisë dhe Maqedonisë së Veriut të zgjidhen. Shpresoj që kjo të ndodhë. Ju keni bërë shumë. Për të qenë i drejtë, Shqipëria ka bërë progresin e duhur”, tha Rutte.

Në Shkup, Rutte u takua me kryeministrin Zoran Zaev dhe presidentin Stevo Pendarovski, duke u fokusuar në integrimin evropian të Maqedonisë. “Holanda ka qenë një nga vendet që kaq ëndruar më gjatë kundër bisedimeve të anëtarësimit, por është bërë aq shumë përparim gjatë dy viteve të fundit sa doja të përcillja personalisht mesazhin se ishim kaq të lumtur që të paktën BE-ja ka vendosi të fillojë bisedimet e anëtarësimit.

Natyrisht, për fat të keq, tani ka një problem me Bullgarinë të cilin duhet ta zgjidhim, por së paku është marrë kujdes që ne në parim të fillojmë negociatat për anëtarësim”, tha Rutte për Sitel.

Ai tha se ishte “optimist i kujdesshëm” për fillimin e bisedimeve të pranimit në dhjetor. “Shpresoj që pas zgjedhjeve bullgare të dielën e ardhshme dhe faktit që kolegët e mi në BE janë shumë dakord që kjo çështje dypalëshe mes Bullgarisë dhe Maqedonisë së Veriut nuk duhet të pengojë hapjen e bisedimeve të anëtarësimit si me Maqedoninë e Veriut ashtu edhe me Shqipërinë.

Ky është me të vërtetë një opinion i mbajtur kolektivisht në Bashkimin Evropian”, tha Rutte. Pas takimeve, Rutte shkroi në Twitter se këtu duhet ende punë për sundimin e ligjit dhe modernizimin e ekonomisë. Megjithatë, Holanda beson se Maqedonia e Veriut – ashtu si Shqipëria – është gati të nisë negociatat formale të pranimit në BE, shkroi ai në Twitter.

Burimi: EuropeanWesternBalkan

Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here