Leximi, rregulli i artë i përdorur nga milionerët

Njerëzit më të suksesshëm në planet janë gjithashtu njerëzit që kanë më shumë gjasa t’i kushtojnë një orë në ditë leximit dhe mësimit.

Sapo keni hyrë në derë nga një ditë rraskapitëse në punë. Jeni i uritur dhe i konsumuar nga dita, ndaj thjesht doni të merrni frymë për një minutë. Merrni diçka për të ngrënë dhe më pas hani para televizorit. Gjëja tjetër që dini, sapo keni parë pesë episode të shfaqjes më të fundit në Netflix.

Ndërsa kjo është në rregull herë pas here – ne të gjithë kemi nevojë për mënyra për të dekompresuar dhe pushuar – ky nuk është një zakon i shëndetshëm. Kjo është arsyeja pse njerëzit më të suksesshëm në botë e kalojnë kohën e lirë duke mësuar.

Nuk është saktësisht lajm i fundit. Gjatë studimit të tij pesëvjeçar me më shumë se 200 milionerë të vetë-bërë, Thomas Corley zbuloi se ata nuk shikojnë TV. Në vend të kësaj, një 86% mbresëlënëse pretenduan se lexonin – por jo vetëm për argëtim. Për më tepër, 63% treguan se dëgjuan libra audio gjatë udhëtimit të tyre në mëngjes.

Ekspertja e produktivitetit Choncé Maddox shkruan, “Nuk është sekret që njerëzit e suksesshëm lexojnë. Thuhet se milioneri mesatar lexon dy ose më shumë libra në muaj.” Si e tillë, ajo u sugjeron të gjithëve “të lexojnë blogje, faqe lajmesh, trillime dhe jo-fiksione gjatë kohës së pushimit, në mënyrë që të mund të zhyteni në më shumë njohuri“. Nëse jeni shpesh në lëvizje, dëgjoni libra audio ose podkaste.

Ndoshta po mendoni: Kush ka kohë të ulet dhe të lexojë? Mes punës dhe familjes, është pothuajse e pamundur të gjesh kohë të lirë. Si një sipërmarrës dhe një baba, unë mund të lidhem – por vetëm në një masë. Në fund të fundit, nëse Barack Obama mund të përshtatej me kohën për të lexuar gjatë qëndrimit në Shtëpinë e Bardhë, çfarë justifikimi keni? Ai madje i vlerëson librat për të mbijetuar nga presidenca e tij.

Presidenti Obama është larg nga i vetmi lider që e vlerëson suksesin e tij për leximin. Bill Gates, Warren Buffett, Oprah Winfrey, Elon Musk, Mark Cuban dhe Jack Ma janë të gjithë lexues të pangopur. Siç i tha Gates The New York Times, leximi “është një nga mënyrat kryesore që unë mësoj dhe ka qenë që kur isha fëmijë“.

Pra, si e gjejnë kohën për të lexuar çdo ditë?

Ata i përmbahen rregullit të pesë orëve.

Prishja e rregullit të pesë orësh
Rregulli pesë-orësh u shpik nga Michael Simmons, themeluesi i Empact, i cili ka shkruar gjerësisht për të. Koncepti është jashtëzakonisht i thjeshtë: Pavarësisht se sa të zënë janë njerëzit e suksesshëm, ata shpenzojnë gjithmonë të paktën një orë në ditë – ose pesë orë në javë pune – duke mësuar ose praktikuar. Dhe ata e bëjnë këtë gjatë gjithë karrierës së tyre.

Simmons e gjurmon këtë fenomen tek Ben Franklin, i cili vazhdimisht linte kohë për të mësuar. Franklin në përgjithësi e bënte këtë në mëngjes, duke u zgjuar herët për të lexuar dhe shkruar. Ai vendosi qëllime personale dhe gjurmoi rezultatet e tij. Në frymën e klubeve të sotme të librit, ai krijoi një klub artizanësh dhe tregtarësh; ata do të mblidheshin për të ndjekur vetë-përmirësimin. Ai gjithashtu eksperimentoi me informacionin e tij të ri dhe bënte pyetje reflektuese çdo mëngjes dhe mbrëmje.

Rregulli pesë-orësh është sa tre ndarje
Udhëheqësit e suksesshëm të sotëm kanë përqafuar rregullin pesë-orësh të Franklin duke e ndarë rregullin në tre ndarje.

Lexoni: Milionerët e vetë-bërë duke përfshirë Mark Cuban dhe Dan Gilbert, pronar i Cleveland Cavaliers, lexojnë nga një deri në tre orë në ditë. Elon Musk mësoi se si të ndërtonte raketa, të cilat të çojnë në SpaceX, duke lexuar. Përveç zgjerimit të njohurive tuaja, Jack Ma, bashkëthemelues i Alibaba, thotë se “leximi mund t’ju japë një fillim të mirë; kjo është shpesh ajo që bashkëmoshatarët tuaj nuk mund ta marrin. Krahasuar me të tjerët, lexuesit kanë më shumë gjasa të dinë strategjitë dhe taktikat e industrive të tjera.”

Edhe nëse nuk mund të angazhoheni për një orë ose më shumë lexim çdo ditë, filloni me 20 deri në 30 minuta. Unë kam gjithmonë një libër me vete, kështu që kur jam duke pritur për të filluar një takim ose në dhomën e pritjes së zyrës së mjekut, mund të lexoj në vend që të humbas kohë në telefonin tim inteligjent. Ju gjithashtu mund të provoni libra audio gjatë udhëtimit tuaj të përditshëm ose kur jeni duke u ushtruar.

Reflektoni: Rregulli pesë orësh përfshin gjithashtu reflektimin dhe të menduarit. Kjo mund të jetë thjesht shikimi në mur ose shënimi i mendimeve tuaja. Për shembull, themeluesja e Spanx, Sara Blakely është një gazetare për një kohë të gjatë.

Përqendrimi në të kaluarën ju jep një shans për të mësuar nga gabimet që keni bërë, si dhe për të vlerësuar atë që keni bërë saktë. Si rezultat, do të jeni më të përshtatshëm për të arritur qëllimet tuaja dhe për të përmirësuar jetën tuaj. Në vitin 2014, një studim i Universitetit të Teksasit zbuloi se pushimi mendor dhe reflektimi përmirëson të mësuarit.

Keni nevojë për ndihmë për të filluar? Programoni kohën e reflektimit në planifikuesin tuaj. Kam zbuluar se bllokimi 15 deri në 20 minuta pas drekës është ideale, sepse po dal nga ajo rënie pas drekës. Por filloni pak: Ndani 5 ose 10 minuta në ditë, më pas vazhdoni në mënyrë që të mos jeni të mbingarkuar.

Njihni pyetjet që dëshironi të bëni. Qëndroni me vetëm dy ose tre pyetje të fokusuara në atë ditë specifike. Për shembull, nëse keni marrë pjesë në një konferencë, pyesni: “Cilat ishin gjërat kryesore?” dhe “Si mund ta zbatoj këtë në biznesin tim?”

Eksperimenti: Ndarja e tretë dhe e fundit është eksperimentimi i shpejtë. Ben Franklin dhe Thomas Edison u bënë shpikës dhe mendimtarë kryesorë për shkak të eksperimenteve të tyre. Ne kemi Gmail sepse Google i lejoi punonjësit të eksperimentonin me ide të reja.

Arsyeja pse eksperimentet janë kaq të dobishme është sepse ju keni fakte, jo supozime. Eksperimentet ju tregojnë se çfarë funksionon. Ju mund të mësoni nga gabimet tuaja dhe të merrni reagime nga të tjerët. Më e mira nga të gjitha, eksperimentimi nuk kërkon aq kohë. Shumicën e kohës, ju jeni duke testuar përmes të njëjtave aktivitete që do të kryenit pa testuar.

Jack Ma madje rekomandon zbatimin e njohurive që keni mësuar në një skenar të jetës reale. Për shembull, pasi të keni lexuar një libër rreth bashkëpunimit dhe punës në grup, mund të ndërmerrni një punë të re vullnetare për ta përdorur atë njohuri.

Kur e bëni të mësuarit një zakon, me shumë mundësi do të jeni më të suksesshëm dhe produktiv në fusha të ndryshme të jetës suaj. Duke investuar në një zakon leximi, mund të siguroheni që po rritni veten – dhe kompaninë tuaj – çdo ditë.

Burimi: Entrepreneur
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here