Moshat që arrini kulmin në çdo gjë gjatë jetës

Plakja mund të duket si një perspektivë e frikshme, por një mori studimesh shkencore kanë zbuluar se rinia nuk është gjithçka. Ka shumë raste në të cilat qeniet njerëzore arrijnë kulmin deri në moshën e mesme dhe të vjetër.

Adoleshentët mund të kenë vitalitet në anën e tyre, por të moshuarit janë përgjithësisht më të qëndrueshëm psikologjikisht. Dhe kështu ndodh me disa fenomene që njerëzit përjetojnë ndërsa plaken.

Shumë nga pikat shënojnë mesin e një moshe që shkencëtarët kanë identifikuar, që do të thotë se të gjitha përcaktohen nga mesataret. Disa janë gjithashtu sondazhe, jo prova të kontrolluara, kështu që ekziston mundësia që vetë-raportimet të mos kapin pamjen më të saktë.

Por në shumë raste, numrat vazhdojnë të rriten për një arsye, e cila është se jeta nuk është një rënie nga rinia.

Ja çfarë duhet të prisni.

Mësimi i një gjuhe të dytë është më i lehtë kur jeni rreth 7 ose 8 vjeç.
Gjuhëtarët dhe psikologët ende po debatojnë për këtë, por përgjithësisht pranohet se mësimi i një gjuhe të dytë është më i lehtë për shumicën e njerëzve kur janë më të rinj, përgjithësisht para pubertetit.

Fuqia e përpunimit të trurit arrin kulmin në moshën 18-vjeçare.
Një nga mënyrat kryesore se si shkencëtarët njohës testojnë fuqinë përpunuese të trurit tuaj është përmes asaj që quhet testi i kodimit të simboleve shifrore – ata barazojnë një numër me një simbol të caktuar, pastaj ju japin një varg numrash dhe ju kërkojnë t’i konvertoni në simbolet e duhura.

Mesatarisht, 18-vjeçarët ia dalin më së miri kësaj detyre, sipas një studimi të botuar në 2016.

Aftësia për të mbajtur mend emra të panjohur arrin kulmin rreth moshës 22-vjeçare.
Të gjithë kemi qenë aty: Sapo takove dikë të ri dhe emri i tij të hyri në njërin vesh dhe të doli nga tjetri. Rezulton se kjo ka më pak gjasa të ndodhë kur jeni 22 vjeç ose më shumë, sipas një studimi të vitit 2010.

Femrat janë më tërheqëse për burrat rreth moshës 23 vjeç. Dhe atraktiviteti i burrave për gratë duket se bëhet më i mirë me moshën.
Bashkëthemeluesi i faqes online të takimeve OKCupid shkroi një libër të quajtur “Dataclysm” që përdorte të dhëna nga faqja e tij e takimeve për t’iu përgjigjur pyetjeve rreth dashurisë, takimeve dhe marrëdhënieve.

Sipas analizës së librit të të dhënave, meshkujt i konsiderojnë femrat në fillim të të 20-ave më tërheqëse. Edhe pse burrat u rritën në moshë, preferenca e tyre për gratë 20-vjeçare dukej se mbeti e njëjtë. Nga ana tjetër, gratë në të 20-at e tyre në këtë faqe interneti prireshin t’i pëlqenin burrat pak më të moshuar (një ose dy vjet më të vjetër se sa ishin) dhe gratë në të 30-at prireshin t’i pëlqenin burrat disa vjet më të rinj se ato vetë.

Kënaqësia me jetën fillimisht arrin kulmin në moshën 23-vjeçare.
Një sondazh me 23,000 njerëz në Gjermani zbuloi se 23-vjeçarët ishin veçanërisht të kënaqur me jetën e tyre, “duke marrë parasysh të gjitha gjërat“.

Fuqia arrin kulmin në moshën 25-vjeçare.
Muskujt tuaj janë më të forta kur jeni 25 vjeç, megjithëse për 10 ose 15 vitet e ardhshme ata mbeten pothuajse po aq të fortë – dhe kjo është një nga tiparet që mund të përmirësohet më lehtë, falë ushtrimeve me rezistencë.

Mosha maksimale për t’u shtruar në një marrëdhënie është 26 vjeç.
Rregulli 37% i statistikave thotë se në moshën 26-vjeçare do të keni takuar njerëz të mjaftueshëm për të pasur disa opsione të forta pa pritur kaq gjatë, saqë ata të fillojnë të çiftohen pa ju.

Dhe sipas një studimi të fundit, shkalla e divorcit është më e ulëta për çiftet që martohen midis moshës 28 dhe 32 vjeç.

Mesatarja e maratonistëve të elitës është 28 vjeç.
Sipas një analize 50-vjeçare të maratonave, mosha mesatare për të përfunduar garën në pak më shumë se dy orë ishte 28 vjeç.

Masa kockore arrin kulmin rreth të 30-ave.
Kockat tuaja janë më të forta dhe më të dendura kur jeni 30 vjeç. Përsëri, ju mund të mbani të lartë marrjen e kalciumit dhe vitaminës D për t’i mbajtur kockat tuaja më të shëndetshme më gjatë, por përfundimisht ato do të fillojnë të dobësohen.

Lojtarët e shahut arrijnë kulmin rreth moshës 31-vjeçare.
Shkencëtarët donin të dinin nëse aftësitë fizike dhe intelektuale funksiononin ndryshe ndërsa njerëzit rriteshin – kështu që ata studionin mjeshtra të mëdhenj shahu. Duke marrë rezultatet e 96 mjeshtërve të mëdhenj gjatë karrierës së tyre, shkencëtarët ishin në gjendje të përcaktonin se mesatarisht, konkurrentët janë më të mirët në moshën 31-vjeçare.

Ju jeni më të mirë për të mësuar fytyra të reja kur jeni rreth 32 vjeç.
Aftësia e njerëzve për të njohur shpejt dhe saktë fytyrat e të huajve që iu treguan për herë të dytë në një test laboratorik arriti kulmin rreth 32 vjeç. Por nëntë vjet pas aftësisë suaj maksimale për të mbajtur mend emrat, mund t’ju duhet t’u kërkoni atyre të riprezantohen gjithsesi.

Fituesit e çmimit Nobel e bëjnë zbulimin e tyre të madh mesatarisht në moshën 40 vjeçare.
Sipas një studimi të Byrosë Kombëtare të Kërkimeve Ekonomike, mosha mesatare kur bëhen kërkime fituese të çmimit Nobel është 40 vjeç.

Nëse nuk mendoni se jeni në linjë për të fituar një Nobel, autorët e studimit thonë se koncepti ende vlen për arritje të tjera të mëdha – njerëzit priren të bëjnë punën e tyre më të jashtëzakonshme në moshën e mesme.

Pagat e grave arrijnë kulmin rreth 39 vjeç, dhe për burrat rreth 48 vjeç.
Sigurisht, paga juaj do të vazhdojë të rritet për të llogaritur inflacionin, por a do të jeni në gjendje të blini më shumë me të me kalimin e moshës?

Sipas një analize nga Payscale, gratë fitojnë më shumë kur janë 39 vjeç, me një mesatare prej 60,000 dollarë. Kjo është pjesërisht sepse pagat e grave fillojnë të rriten më ngadalë në rreth të 30-ve. Pagat e burrave arrijnë kulmin kur janë rreth 48 ose 49 vjeç, me një mesatare më afër 95,000 dollarë.

Rreth moshës 43 vjeçare, aftësia juaj për t’u përqendruar arrin pikën më të lartë.
Në vitin 2015, studiuesit nga Harvardi dhe Laboratori i Vëmendjes dhe Mësimit të Bostonit publikuan një studim të përbashkët që zbuloi se njerëzit në mesin e të 40-tave – konkretisht, në moshën 43-vjeçare – prireshin të bënin më të mirën në testet e përqendrimit.

Joe DeGutis, një nga bashkautorët e studimit, vuri në dukje se të rinjtë mund të kenë përpunim më të shpejtë konjitiv në anën e tyre, por të rriturit duket se fitojnë kur bëhet fjalë për të qëndruar më gjatë të përqendruar.

Kuptimi juaj për emocionet e të tjerëve arrin kulmin në të 40-at dhe 50-at.
Shkencëtarët mblodhën rreth 10,000 njerëz, u treguan atyre fotografi të prera fort rreth syve të subjektit dhe u kërkuan atyre të përshkruanin se çfarë emocioni po ndjente personi i paraqitur. Ata gjetën një pllajë të gjatë në të 40-at dhe 50-at e njerëzve, kur aftësia për të identifikuar saktë emocionet bazuar vetëm në sy ishte më e fortë.

Shkathtësitë aritmetike arrin kulmin në 50 vjeç.
Sigurisht, i keni mësuar tabelat e shumëzimit në shkollën fillore – por rezulton se 50-vjeçarët janë më të mirët për t’iu përgjigjur pyetjeve aritmetike menjëherë.

Kënaqësia me jetën arrin kulmin përsëri në moshën 69-vjeçare.
E mbani mend atë studim në Gjermani që zbuloi se 23-vjeçarët ishin veçanërisht të kënaqur me jetën e tyre? Pas një rënieje në moshën e mesme, kënaqësia nga jeta arriti kulmin përsëri në moshën rreth të 69-tave. Edhe më intrigues, njerëzit mbi 60 vjeç kishin kënaqësi më të madhe nga jeta sesa njerëzit 55 vjeç e lart që parashikuan se do të ndiheshin pesë vjet më vonë.

Fjalori arrin kulmin në fund të viteve ’60 ose në fillim të viteve ’70.
Rezulton se rezultatet e njerëzve në testet e fjalorit me zgjedhje të shumëfishta vazhdojnë të rriten deri në fund të viteve ’60 dhe në fillim të viteve ’70. Dhe nuk keni nevojë të uleni duke lexuar fjalorin gjatë gjithë ditës për ta arritur – edhe pse nuk ju dëmton.

Burrat dhe gratë ndihen më mirë me trupin e tyre pas të 70-tave.
Në një sondazh të Gallup, dy të tretat e amerikanëve mbi 65 vjeç thanë se u pëlqen gjithmonë mënyra se si duken. Vetë-perceptimi i meshkujve duket se arrin kulmin në fillim të të 80-tave, kur rreth 75% pajtohen me thënien “Ju ndiheni gjithmonë mirë me pamjen tuaj fizike“. Shkalla e grave që pajtohen me këtë deklaratë është pak më e ulët se 70% kur ato mbushën rreth 74 vjeç.

Njerëzit me të vërtetë bëhen më të mençur ndërsa plaken.
Rezulton se jeta është me të vërtetë klasa më e mirë. Një ekip psikologësh u kërkoi njerëzve të lexonin rreth një konflikti dhe më pas u bënë pyetje rreth tij. Shkencëtarët analizuan përgjigjet për karakteristika si të qenit në gjendje të shohësh nga këndvështrimi i dikujt tjetër, të parashikosh ndryshimin, të marrësh parasysh pjesëmarrjet e shumta të mundshme, të pranosh pasigurinë dhe të kërkosh kompromis.

Ata zbuluan se grupi më i vjetër që ata studiuan – njerëzit që ishin midis 60 dhe 90 – dolën më mirë se moshat e tjera në pothuajse çdo pikë.

Mirëqenia psikologjike arrin kulmin në rreth 82 vjeç.
Në një studim të botuar në Procedurat e Akademisë Kombëtare të Shkencave, shkencëtarët u kërkuan njerëzve të përfytyronin një shkallare me 10 shkallë, me jetën më të mirë të mundshme në shkallën e sipërme dhe jetën më të keqe të mundshme në shkallën e poshtme.

Grupi më i vjetër që ata studiuan (82 deri në 85 vjeç) dha numrin mesatar të shkallës më të lartë, rreth 7.

Njerëzit kanë më shumë gjasa të marrin vendime të mëdha kur mosha e tyre përfundon në 9.
Ka vërtet diçka të frikshme për afrimin e ditëlindjes me numra të rrumbullakët. Studiuesit që shikonin njerëzit që ishin 29, 39, 49 ose 59 vjeç zbuluan se ata kishin më shumë gjasa të bënin një ndryshim të madh në jetë – të mirë apo të keq.

Ata zbuluan se këta “që iu mbaron mosha me 9” ishin të mbipërfaqësuar në grupe njerëzish që kërkonin të kishin një lidhje, njerëz që vrisnin veten dhe njerëz që vraponin një maratonë për herë të parë.

Burimi: Business Insider
Përktheu dhe përshtati: Mendimi.al
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here