Ndryshimet afatshkurtra në ciklin menstrual janë normale pas vaksinës së Covid rezulton nga një studim i ri

Që nga fillimi i periudhës së vaksnimit, gratë kanë raportuar ndryshime në periudhën e tyre pas vaksinës COVID-19. Një studim i ri sapo konfirmoi se të paktën një nga këto ndryshime është normale.

Shumë diskutime dhe raportime janë dëshmuar se femrat kanë ndryshime të ciklit menstrual pas vaksinimit kundër Covid. Një studim i ri i publikuar të enjten raporton, duke e konfirmuar, se të paktën një ndryshim të periudhës pas vaksinimit ndodh me ciklin menstrual. Botuar në revistën Obstetrics & Gynecology, studimi zbuloi se pas marrjes së vaksinës COVID-19, njerëzit me perioda kishin një cikël menstrual pak më të gjatë, me periodat që vinin mesatarisht një ditë më vonë se normalja. (Kohëzgjatja e periudhës aktuale mbeti e njëjtë.)

Në raport thuhet dhe është e rëndësishme se ndryshimi nuk është i dëmshëm, sipas ekspertëve shëndetësorë, dhe nuk është i përhershëm. Studimi zbuloi se cikli menstrual u kthye në normale një ose dy periudha pas marrjes së vaksinës. Kjo bie në përputhje me studimet ekzistuese mbi sigurinë e vaksinës për fertilitet: Vaksina COVID-19 është vërtetuar se nuk ka efekte anësore negative në fertilitet ose shtatzëni.

Kolegji Amerikan i Obstetërve dhe Gjinekologëve rekomandon që të gjithë personat që janë shtatzënë ose planifikojnë të mbeten shtatzënë të marrin vaksinën. Të dhënat për ndryshimet në ciklet menstruale erdhën nga afërsisht 4000 gra që përdornin aplikacionin e fertilitetit Natural Cycles, rreth 60% e të cilave kishin marrë vaksinën kundër COVID-19. Megjithatë, këto të dhëna kanë një pengesë shumë të rëndësishme. Siç thekson Times, grupi i grave që përdorin aplikacionin Natural Cycles nuk është përfaqësues kombëtar – këta përdorues priren të jenë të bardhë, të arsimuar dhe më të dobët se femra mesatare amerikane dhe priren të mos përdorin kontracepsionin hormonal, duke e bërë të vështirë nxjerr përfundime të përgjithësueshme.

Alison Edelman, M.D., profesoreshë e obstetrikës dhe gjinekologjisë në Universitetin e Shëndetit dhe Shkencës në Oregon dhe autori kryesor i studimit, gjithashtu vuri në dukje se ka shumë hapësirë për ndryshime individuale në të dhëna. Për shembull, një faktor i madh që ndikoi në gjetjet ishte një grup prej 380 grave që përjetuan një vonesë dy-ditore në fillimin e menstruacioneve të tyre, tha ajo për Times. Një grup më i vogël grash të vaksinuara – rreth 5%, për CNN – përjetuan cikle tetë ditë më shumë se normalja. (Megjithatë, vlen gjithashtu të theksohet se ky numër ishte i njëjtë midis grave të pavaksinuara në studim.)

Studimi gjithashtu nuk trajton raportet nga gratë në postmenopauzë (të cilat nuk ka të ngjarë të përdorin aplikacionin). Përjetimi i njollave ose gjakderdhja pas menopauzës mund të jetë një shkak për shqetësim, pavarësisht nëse e keni marrë vaksinën apo jo, dhe duhet të vlerësohet nga një mjek.

Studimi është një hap në drejtim të të kuptuarit se si vaksina COVID-19 – dhe vaksinat në përgjithësi – ndikojnë në periodat. “Kjo vërteton se ka diçka të vërtetë këtu,” tha për Times Hugh Taylor, M.D., kryetar i departamentit të obstetrikës, gjinekologjisë dhe shkencave riprodhuese në Shkollën e Mjekësisë Yale, i cili nuk ishte i përfshirë në studim. Duke shtuar, “Unë dua të sigurohem që ne t’i largojmë njerëzit nga ato mite të pavërteta atje rreth efekteve të fertilitetit. Një ose dy cikle ku menstruacionet humbasin mund të jetë i bezdisshëm, por nuk do të jetë i dëmshëm në aspektin mjekësor.”

Burimi: Obstetric&Gynechology

 

 

Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here