Një këshillë për çiftet e pamartuara: Romanca ka një fund

Ndarja e kostove 50-50 nuk është përgjigja e duhur për shumicën e çifteve që jetojnë së bashku.

Bashkëjetesa para martesës po bëhet gjithnjë e më e zakonshme, me numrin e partnerëve të pamartuar që jetojnë së bashku në SHBA pothuajse e trefishuar nga viti 1996 në 2017. Kjo ishte përpara izolimit të mundshëm gjatë një pandemie të ndjekur nga inflacioni i egër dhe rritja e qirasë në qiell, e bënë edhe më praktike të lëvizësh me një partner përpara se të thotë “Pranoj!“.
Ndryshimi ngre një pyetje: si duhet t’i drejtojnë financat e përbashkëta – por jo saktësisht të përbashkëta – çiftet e pamartuara dhe bashkëjetuese?Vërtetimi i besimit që kishim në fëmijëri se mënyra më e drejtë për të ndarë çdo gjë është 50-50, thjesht nuk qëndron kur bëhet fjalë për balancimin e buxhetit të familjes. Një partner mund të fitojë në mënyrë drastike duke i kaluar të ardhurat e tjetrit, ose të ketë shumë më pak borxhe, ose të marrë para të familjes. Një partner mund të ketë një shije për luksin në një mënyrë që tjetri nuk e ka. Një partnere mund të ketë nevojë për mbështetje financiare sepse ajo po kthehet në shkollë ose ka përjetuar humbje të punës.

Ka kaq shumë nuanca gri me atë që është e drejtë dhe e barabartë në një marrëdhënie romantike, veçanërisht kur bëhet fjalë për paratë. E vetmja siguri është se është koha që ata që e konsiderojnë ndarjen 50/50 si mënyra më e mirë për të trajtuar financat, në vend të kësaj të mbushin bisedën me nuanca për të përcaktuar se çfarë është më mirë për ekosistemin e marrëdhënies.

Ashtu si në martesë, dy konsideratat kryesore duhet të jenë qëllimet financiare dhe mënyra e jetesës. A jeni të dy të pajtueshëm kur bëhet fjalë për llojin e jetës që dëshironi të jetoni dhe mënyrën se si dëshironi të arrini qëllimet tuaja? Mund të jetë veçanërisht e vështirë kur njëri partner bën shumë më shumë dhe pret që tjetri të vazhdojë. Nëse dëshironi të jetoni në një apartament ose shtëpi dukshëm më të shtrenjtë, atëherë qiraja duhet të përpjesëtohet në një mënyrë që të pranojë të ardhurat e partnerit tuaj dhe qëllimet individuale financiare. Asnjëherë nuk është e dëmshme të hartoni një marrëveshje bashkëjetese në mënyrë që të mund të ktheheni te një dokument i shkruar që përshkruan atë për të cilën keni rënë dakord të dy.
Hapi tjetër është të diskutoni se si dëshironi t’i trajtoni financat tuaja në çift. Llogaritë e përbashkëta shihet shpesh si parazgjedhja në martesë, edhe pse nuk duhet të jetë, dhe ato rrallë janë lëvizja e duhur për çiftet e pamartuara. Kjo nuk është për shkak se marrëdhënia është më pak serioze pa një licencë martese, por thjesht se ka parametra që diktojnë se si ndahen pasuritë martesore në një divorc.Gjërat nuk janë aq të prera në një ndarje, veçanërisht me një llogari të përbashkët. Në rastin e një ndarje të ashpër, një ish mund ta boshatisë një llogari të përbashkët dhe rekursi do të ishte disi minimal. Sigurisht, ju mund të shkoni në padi të vogla ose në gjykatë civile, por kjo mund të marrë shumë kohë dhe para. Për çiftet që bashkëjetojnë, llogaritë e përbashkëta duhet të jenë vetëm për minimumin e nevojshëm për shpenzimet e përbashkëta si qiraja dhe shërbimet komunale.

Duhet të shmangen gjithashtu kartat e përbashkëta të kreditit, sepse kjo është në thelb bashkë-nënshkrimi i një kredie dhe mund të ndikojë në llogarinë tuaj bankare dhe rezultatin e kreditit. Një përdorues i autorizuar është më i lehtë për t’u hequr nga karta juaj e kreditit, por një kartë krediti e përbashkët zakonisht duhet të paguhet plotësisht për të hequr një pronar karte. Mund të tingëllojë e pabesueshme, por zakonisht është në interesin tuaj më të mirë të mbani të ndara shumicën e aseteve tuaja financiare.
Duke folur për asetet financiare, çfarë ndodh nëse planifikoni të transferoheni në shtëpinë e partneres suaj që ajo zotëron?
Krijimi i një dinamike në të cilën njëri partner është edhe i dashur, edhe pronar, krijon një çekuilibër fuqie potencialisht katastrofike. Është krejtësisht e padrejtë që partneri jopronar të paguajë qiranë, veçanërisht qiranë me normën e tregut, pa mbrojtjen e një marrëveshjeje qiraje. Ju po ndihmoni dikë tjetër të paguajë një hipotekë dhe jeni të cenueshëm ndaj një dëbimi nëse marrëdhënia shkon drejt fundit.
Kjo është një situatë në të cilën nuanca dhe diskutimet e asaj që ndihet e drejtë për të dy është kritike. Ndarja e kostove të hipotekës në mes kur një person po ndërton kapitalin e vet dhe tjetri nuk ka pretendime ligjore për pronën mund të duket e padrejtë. Por një person që paguan koston e plotë kur kostot e shërbimeve dhe konsumimi ka të ngjarë të rriten me një banor tjetër, nuk është aspak e drejtë.
Ju mund të përpjesëtoni kostot e hipotekës, në mënyrë që partneri që transferohet të paguajë një shumë modeste që duket e arsyeshme. Jopronarët mund të mbulojnë një pjesë të shërbimeve komunale dhe një tjetër shpenzim të përbashkët si sendet ushqimore. Jo-pronarët nuk duhet të jenë kurrë përgjegjës për koston e riparimeve të shtëpisë si një çati e re ose sistem HVAC, përveç nëse ata shkaktuan drejtpërdrejt dëme që rezultuan në riparimet e nevojshme.
Llogaritja tjetër e pakëndshme për një çift të pamartuar është të përcaktojë se sa duhet të investojë në një partner. Jo, nuk e kam fjalën emocionalisht. Financiarisht, sa jeni të gatshëm të investoni kur jeni të pamartuar? Sigurisht, në martesë, nuk ka ende një garanci reale për një fitim në kuptimin më të pastër financiar. Sa histori horror ka për gra që ndihmuan të mbështesin burrat përmes shkollës mjekësore ose shkollës së biznesit vetëm për t’u ndarë, sapo burrat kalonin greminën e nivelit financiar? Mbështetja finaciare mbas ndarjes mund të ndihmojë në zbutjen e dhimbjes disi, por është një sakrificë e padrejtë për shkatërrimin emocional dhe potencialisht financiar.Partnerët e pamartuar duhet të marrin në konsideratë analizën kosto-përfitim se sa janë të gatshëm të ndihmojnë njëri-tjetrin financiarisht. A do të jetë i pakënaqur njëri partner për të përballuar pjesën më të madhe të kostove të strehimit, ndërsa tjetri do të kthehet në shkollë? Si thua të paguash shumicën e shpenzimeve të jetesës në mënyrë që tjetri të shlyejë borxhet më shpejt? Ashtu si huazimi i parave për një të dashur, kjo lloj mbështetjeje duhet të sigurohet vetëm nëse mund të përshtatet vërtet si një dhuratë – që do të thotë se ndiheni rehat emocionalisht dhe financiarisht duke mos u shlyer kurrë.

Mbështetja financiare e një partneri ka potencialin që të shpërblejë masivisht për ju të dy dhe të rrisë lidhjen tuaj emocionale – por duhet të ketë një bisedë të sinqertë rreth asaj se si ndiheni të dy dhe nëse ndiheni të barabartë.
Ne nuk na pëlqen t’i kornizojmë marrëdhëniet tona romantike përmes një lente praktike biznesi, por partneritetet kanë elementë të tillë. Personi me të cilin përfundoni është një nga vendimet më të rëndësishme financiare që do të merrni në jetën tuaj. Sigurisht, jeta ka të bëjë më shumë se vetëm paratë, por është gjithashtu e rëndësishme të vendosni veten për të minimizuar pakënaqësinë dhe keqardhjen.
Burimi: Bloomberg
Përktheu dhe përshtati: Mendimi.al
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here