Telefonat inteligjentë në fakt mund të përmirësojnë kujtesën tuaj

Fenomeni i “demencës dixhitale” mund të mos jetë real në fund të fundit.

Një studim i ri ka zbuluar se ruajtja e informacionit të rëndësishëm në një pajisje dixhitale e çliron mendjen për të kujtuar detaje të tjera, më pak të rëndësishme – të cilat përndryshe do të stërmundoheshin nga gjërat e rëndësishme.

Ajo sugjeron që teknologjia mund të përmirësojë kujtimet tona, në kundërshtim me nocionin popullor që teknologjia po na jep të gjithëve “çmenduri dixhitale“.

Demenca dixhitale: Nëse doni të mbani mend diçka, ka të ngjarë ta ruani atë në një pajisje elektronike. Ky luks nuk ekzistone disa dekada më parë, që do të thotë se njerëzit kishin nevojë të mësonin përmendësh shumë më tepër informacion.

Disa ekspertë kanë paralajmëruar se ky transferim i gjerë i kujtesës tek teknologjia po shkakton një epidemi të demencës dixhitale – në thelb, sepse ne nuk po i përdorim aq shumë kujtimet tona, po humbasim aftësitë dhe po përjetojmë një rënie në aftësitë tona njohëse.

Hendeku i njohurive: Nëse këta ekspertë kanë të drejtë, kjo mund të nënkuptojë se njerëzit duhet të rimendojnë se si ata dhe fëmijët e tyre duhet të përdorin pajisjet elektronike. Por kërkimet aktuale nuk kanë vërtetuar ende se fenomeni i demencës dixhitale ekziston.

Marrëdhëniet midis funksionit të trurit dhe sjelljeve që lidhen me përdorimin e teknologjisë janë ende në zhvillim,” tha Marc Potenza, një profesor i psikiatrisë në Shkollën e Mjekësisë Yale, për Revistën Discover në 2021.

Studimet më të mëdha, studimet gjatësore, do të jenë shumë të dobishme për të kuptuar më shumë specifika në lidhje me mënyrën se si llojet dhe modelet specifike të përdorimit të internetit mund të ndikojnë tek njerëzit dhe duke i ndikuar ata në një marrëdhënie tru-sjelljeje,” vazhdoi ai.

Hulumtimet aktuale nuk kanë vërtetuar ende se fenomeni i demencës dixhitale ekziston.

Çfarë ka të re? Tani, studiuesit në University College London (UCL) kanë publikuar një studim që sugjeron se ruajtja e informacionit në pajisje mund të përmirësojë aftësitë tona të kujtesës – duke kundërshtuar konceptin e demencës digjitale.

Ne zbuluam se kur njerëzit lejoheshin të përdornin një memorie të jashtme, pajisja i ndihmoi ata të mbanin mend informacionin që kishin ruajtur në të,” tha autori i vjetër Sam Gilbert. “Kjo nuk ishte aspak befasuese, por ne zbuluam gjithashtu se pajisja përmirësoi kujtesën e njerëzve edhe për informacione të paruajtura.”

Me fjalë të tjera, ruajtja e disa informacioneve në mënyrë dixhitale madje ju ndihmon të mbani mend gjërat që nuk i keni ruajtur.

Studimi: Në studim, 158 vullnetarëve të rritur iu treguan deri në 12 numra të rrethuar në një ekran me prekje. Më pas atyre iu desh të mbanin mend që të lëviznin disa numra majtas dhe të tjerët djathtas.

Pjesëmarrësit morën para për çdo lëvizje të saktë që bënë gjatë eksperimentit dhe numrat në njërën anë u quajtën “vlerë e lartë“, që do të thotë se ata morën më shumë para për t’i bërë ato numra të drejtë.

Secili person e kreu detyrën 16 herë. Gjatë gjysmës së përpjekjeve, ata u lejuan të vendosnin përkujtues në një pajisje digjitale, por ata duhej të mbështeteshin vetëm në kujtimet e tyre për raundet e tjera.

Ruajtja e disa informacioneve në mënyrë dixhitale ju ndihmon të mbani mend gjërat që nuk i keni ruajtur.

Çuditërisht, njerëzit prireshin të vendosnin përkujtues për numrat me vlerë të lartë, gjë që përmirësoi aftësinë e tyre për t’i mbajtur mend me 18%. Megjithatë, njerëzit gjithashtu u bënë më të mirë në kujtimin e numrave me vlerë të ulët, me 27% – edhe kur nuk vendosën ndonjë kujtesë për to.

Sipas Gilbert të UCL, duke ruajtur informacionin më të rëndësishëm në pajisje, pjesëmarrësit liruan kapacitetin e tyre të kujtesës për informacionin më pak të rëndësishëm.

Rezultatet tregojnë se mjetet e kujtesës së jashtme funksionojnë,” shpjegoi ai. “Larg nga shkaktimi i “demencës dixhitale”, përdorimi i një pajisje memorie të jashtme mund të përmirësojë kujtesën tonë për informacione që nuk i kemi ruajtur kurrë.”

Nëse një mjet memorie dështon, ne nuk mund të mbetemi me asgjë përveç informacionit me rëndësi më të vogël në kujtesën tonë.”
Paralajmërimi: Eksperimenti konfirmoi gjithashtu një rënie të mundshme të mbështetjes sonë te teknologjia: Kur përkujtuesit iu hoqën pjesëmarrësve, ata mbanin mend rrathët me vlerë të ulët më mirë se ato me vlerë të lartë.”Ne duhet të jemi të kujdesshëm që të mbështesim informacionin më të rëndësishëm,” tha Gilbert. “Përndryshe, nëse një mjet memorie dështon, ne nuk mund të mbetemi me asgjë përveç informacionit me rëndësi më të vogël në kujtesën tonë.”

Burimi: Free Think
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here