Omicron ka qarkulluar në Europë që nga mesi i nëntorit

Autoritetet shëndetësore në Holandë kanë zbuluar variantin Omicron COVID-19 në mostra që nga 19 nëntori, pesë ditë përpara se Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) të thoshte se Afrika e Jugut raportoi për herë të parë variantin, sipas Associated Press.

Zbulimi e bën edhe më të paqartë afatin kohor dhe origjinën e shfaqjes së këtij varianti të ri. Disa vende që kërkojnë të frenojnë shpërthimet e reja në pandeminë e vazhdueshme kanë vendosur me shpejtësi kufizime të udhëtimit, veçanërisht për vizitorët që vijnë nga Afrika Jugore.

Afrika e Jugut dhe OBSH kanë kundërshtuar masat e marra nga shtetet, megjithëse OBSH ka thënë se të moshuarit duhet të shmangin udhëtimet ndërkombëtare nëse është e mundur. Ndërsa rreziqet e variantit të ri janë të panjohura, autoritetet në SHBA, Evropë dhe gjetkë kanë qenë të kujdesshme në lidhje me futjen e çdo kufizimi “të bllokimit të lehtë”.

Ndërkohë që retorika rreth Omicron ka arritur në nivelin e alarmit, autoritetet shëndetësore theksojnë se nevoja për alarm nuk dihet ende. Sipas kërkimeve ekzistuese, ka të ngjarë që ai të jetë më i transmetueshëm se Delta, por pjesa tjetër është e gjitha një punë në progress për t’u parë, siç janë rezistenca ndaj vaksinave të kryera, cilat mosha prek më shumë, etj.

Burimi: AP

 

Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here