Pa fëmijë, pa probleme – millenials thyejnë traditën dhe përqafojnë të qenit pa fëmijë

Në një epokë kur një pjesë e konsiderueshme e amerikanëve jetojnë nga paga, ende nuk ka leje prindërore me pagesë ose leje për sëmundje, dhe shumë gra përballen me pasoja profesionale dhe financiare për të qenë nëna, nuk është krejtësisht e habitshme që shumë të rinj po heqin dorë nga fëmijët.

Një pjesë e konsiderueshme (44%) e joprindërve të moshës 18 deri në 49 vjeç thonë se nuk ka gjasa që ata të kenë fëmijë, sipas një raporti të vitit 2021 nga Qendra Kërkimore Pew. Kjo është rritur me rreth 7 pikë përqindje nga 37% që raportuan të njëjtën gjë në 2018.

Dhe shumica e këtyre të rriturve ndihen mirë me vendimin e tyre: Gati dy të tretat e joprindërve (65%) pajtohen se liria që vjen nga moslindja e fëmijëve u sjell atyre lumturi, sipas një sondazhi me 1,950 të rritur amerikanë të kryer nga Harris Poll për llogari të Fortune në tetor. Në mesin e millenials pa fëmijë, 73% pajtohen me këtë ndjenjë, sipas sondazhit.

Në të gjithë bordin, amerikanët kanë më pak fëmijë – dhe kjo ka qenë një trend për më shumë se një dekadë tani. Gjatë ditëve të para të pandemisë në vitin 2020, kjo u përkeqësua me një “bum foshnjash” jetëshkurtër.

Kjo vjen pasi nivelet e lindjeve kanë rënë vazhdimisht që nga fillimi i Recesionit të Madh në 2008. I vetmi grup i grave që kanë parë një rritje janë ato mbi moshën 30 vjeç, por ato ende përbëjnë vetëm një përqindje të vogël të lindjeve të përgjithshme në SHBA.

Megjithatë, ndërsa shumica e joprindërve janë të kënaqur, ata që zgjedhin të kenë fëmijë janë pak më të lumtur me jetën e tyre në përgjithësi (82% e prindërve krahasuar me 77% e joprindërve). Dhe ka ende një stigmë sociale rreth vendimit për të mbetur pa fëmijë. Shumica e të anketuarve nga Fortune (65%) thonë se ndjejnë presionin e shoqërisë për t’u martuar dhe për të pasur fëmijë, dhe 76% besojnë se shoqëria pret që prindërimi t’u sjellë njerëzve lumturi dhe ndjenjën e përmbushjes.

Ka shumë supozime në lidhje me zgjedhjen e të mos paturit fëmijë”, tha Zow Noble, themeluese e We are Childfree në një email. “Ne jemi etiketuar si egoistë, hedonistë me shumë të ardhura të disponueshme, të vetmuar, të paplotësuar, të çuditshëm, jonormalë, dhe që urrejmë burrat – urrejmë fëmijët! – si antifetarë dhe antinatalë (dmth., ne mendojmë se askush nuk duhet të lindë).”

Gratë përballen me këto stereotipe më shpesh se burrat, si dhe përballen me më shumë presion për të pasur fëmijë. Kur u pyetën nga Fortune nëse pajtohen se ekziston presioni shoqëror për t’u martuar dhe për të pasur fëmijë, gratë kishin pak më shumë gjasa se burrat të pajtoheshin (67% kundrejt 64%).

Shumica e njerëzve që janë pa fëmijë sipas zgjedhjes e morën vendimin sepse thjesht nuk duan fëmijë, tha Noble, ndërsa shumica e prindërve thjesht i duan ata. Por kur kërkohet të justifikojë zgjedhjen, shëndeti financiar është afër kryesimit të listës, shton Noble. “Është një përfitim i madh, i pamohueshëm i të qenit pa fëmijë.”

Nuk ka asnjë argument që fëmijët janë të shtrenjtë. Kostoja e rritjes së një fëmije gjatë shkollës së mesme është 310,605 dollarë, sipas një raporti të publikuar në fillim të këtij viti. Çmimi mesatar vjetor vetëm i kujdesit për fëmijët ishte rreth 10,600 dollarë në vitin 2021, sipas të dhënave më të fundit të disponueshme nga Child Care Aware of America. Kjo është e barabartë me rreth 10% të të ardhurave mesatare vjetore të një çifti të martuar dhe afërsisht 35% të të ardhurave të një prindi të vetëm.

Shtatë në 10 amerikanë pa fëmijë pajtohen se janë financiarisht më mirë sot sesa do të kishin qenë nëse do të kishin fëmijë, duke përfshirë 77% të millenials, sipas sondazhit të Fortune. Për rreth 61% të millenials, një nga arsyet kryesore që ata citojnë për të mos pasur fëmijë është se ata thjesht nuk mund ta përballojnë. Kjo është arsyeja kryesore midis 44% të popullsisë së përgjithshme të SHBA-së, krahasuar.

Edhe shumica e prindërve me fëmijë nën moshën 18 vjeç (60%) e pranojnë se do të jenë më mirë financiarisht pasi fëmijët e tyre të rriten, sipas sondazhit. Pothuajse po aq (56%) pranojnë se financat e tyre janë më keq sepse kishin fëmijë.

Por shumë herë, arsyet për të zgjedhur të jesh pa fëmijë shkojnë përtej financave. Më shumë se gjysma (57%) e millenials joprindër thonë se kanë shumë gjëra që duan të bëjnë në jetë dhe nuk duan të bëjnë sakrifica për të rritur fëmijët. “Njerëzit që zgjedhin të jenë pa fëmijë, po e bëjnë këtë me vetëdije, me një vlerësim të plotë të përfitimeve dhe liria është një nga ato“, tha Noble.

Vetëm në vitet e fundit ne kemi qenë në gjendje të flasim për zgjedhjen tonë – ose, nga ana tjetër, për realitetin e të qenit prind. Ne jetojmë në një shoqëri pro-nataliste që na mëson të gjithëve se e vetmja mënyrë për të jetuar, e vetmja rrugë drejt përmbushjes, është të kemi fëmijë”, tha Noble. “Ne jemi shtyrë të besojmë se prindërimi është një përvojë kaq universale dhe pozitive, saqë nuk kemi nevojë as të flasim për të, as të mendojmë për të, apo të pranojmë ndonjë alternativë.”

Të qenit pa fëmijë mund të zgjerojë horizontet, veçanërisht për gratë. Hulumtimet tregojnë se nënat zakonisht fitojnë më pak dhe humbasin promovimet. Dhe më pas ka shumë pritshmëri të mëdha që u bëhen grave – të jenë grua, nënë, sipërmarrëse dhe të jenë të përsosura në të gjitha këto – që po i shtyn shumë të rinj të thonë: “Jo faleminderit”, tha Noble.

Për ato pak gra në sallën e këshillit, ‘të bësh gjithçka’ mund të jetë e mundur. Për ne të tjerët, amësia kërkon punë – shumica e saj pa pagesë – dhe sakrificë të vërtetë”, tha Noble. “Dhe një nga të vetmet gjëra më tabu sesa të flasësh për të qenit pa fëmijë, është të flasësh për atë se si është në të vërtetë amësia, për shumicën e njerëzve.”

Burimi: Fortune
Përktheu dhe përshtati: Mendimi.al
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here