Pamje nga sateliti mbi zjarret në Tokë gjatë 20 viteve të fundit

Zjarri është një pjesë e përsëritur e natyrës. Kohët e fundit, ne po shikojmë sesi ato janë shtuar. Kjo për shkak dhe të informimit më të shpejtë mediatik të cilat e bëjnë më të qarkullueshme si njoftim.

Raportet e lajmeve i portretizojnë zjarret si episode të tmerrshme, aksidentale në të cilat njerëzit dhe kafshët ikin ndërsa flakët vërshojnë duke gllabëruar shtëpitë dhe pemët dhe duke dërguar tym masiv të tymit të dendur në qiell.

Ndërkohë që zjarret e egra mund të sjellin vdekje dhe shkatërrim, jo ​​të gjitha zjarret janë të këqija dhe disa madje mund të jenë të mira për ekosistemet pyjore raportohet në faqen e NASA-s. Pyjet me gjerësi të lartë përjetojnë rregullisht zjarre të egra, të shkaktuara kryesisht nga goditjet e rrufesë që godasin sipërfaqen. Disa pemë halore janë rezistente ndaj zjarrit, dhe evoluan për të përdorur flakët si një mjet për përhapjen e farërave të tyre.

Kur shihen nga lart, pyjet me gjerësi të madhe të Alaskës, Kanadasë, Evropës Veriore dhe Azisë duken si një mozaik lara-lara i zonave në faza të ndryshme të ri-rritjes pas një zjarri të egër.

Shkencëtarët kanë arritur të shohin zjarrin si një pjesë natyrore të ekosistemit boreal. Një ekosistem boreal është një ekosistem me një klimë subarktike të vendosur në Hemisferën Veriore, afërsisht midis 50 ° deri 70 ° të latitudit të Veriut. Këto ekosisteme njihen zakonisht si Taiga dhe shtrihen në pjesën e Amerikës së Veriut, Evropës dhe Azisë.

Zjarri pastron si me fshesë bimësinë e vdekur, e cila mund të ndihmojë në rikthimin e një ekosistemi në shëndet të mirë. Kështu, njerëzit përdorin zjarrin si mjet dhe quhen “djegie të paramenduara”. Njerëzit gjithashtu përdorin zjarrin në bujqësi për të përshpejtuar procesin e kthimit të bimësisë së padëshiruar përsëri në tokë. Kjo është një metodë që i takon procesit të kultivimit, ku pyjet digjen dhe pastrohen për krijime parcelash të reja. Bujqësia e prerë dhe e djegur përdoret shpesh nga fermerët e zonave pyjore tropikale në pjesë të ndryshme të botës dhe nga kultivuesit e orizit të thatë të vendit kodrinor e të pyllëzuar të Azisë Juglindore.

Njerëzit gjithashtu përdorin zjarrin për të pastruar pyjet dhe kullotat me rritje të vjetër për të bërë vend për hapësirat e jetesës, rrugët dhe fushat për rritjen e të korrave dhe bagëtisë. Sipas një studimi të kryer nga NASA, shkencëtarët vlerësojnë se njerëzit djegin mesatarisht 175 milionë hektarë pyje dhe kullota çdo vit. Pra, deri tani, njerëzit janë shkaktarët kryesorë të zjarrit në të gjithë botën.

Por disa zjarre nuk janë të mira. Për shkak se djegia e biomasës nga njerëzit është kaq e përhapur në të gjithë botën, ajo ndikon ndjeshëm në ciklin e karbonit të Tokës. Jo vetëm që biomasa e djegur lëshon karbonin e bimës në atmosferë (në formën e ndotësve të ndryshëm të gaztë dhe grimcave), por gjithashtu shkatërron bimët dhe pemët që në të kundërt ato duhet të largojnë dioksidin e karbonit nga atmosfera gjatë fotosintezës.

Shkencëtarët kanë nevojë për matje më të mira se cfarë territori zënë zonat që digjen çdo vit në mënyrë që ata të kuptojnë më mirë rolet që luan zjarri në mjedisin e Tokës – si ndryshon sipërfaqen e tokës, si ndikon në jetën dhe shëndetin e ekosistemeve dhe si ndryshon kimia e atmosferës.

Duke përdorur të dhënat e zjarrit të mbledhura globalisht çdo ditë nga satelitët e NASA-s Terra dhe Aqua, shkencëtarët prodhojnë harta si këto për të treguar numrin dhe shtrirjen e zjarrit në të gjithë botën. Hartat e zjarrit po ndihmojnë shkencëtarët të kuptojnë më mirë mjedisin dhe sistemin klimaterik të Tokës.

Më poshtë keni një video se ku janë zjarret më të përhapura për gati 20 vjet.

 

Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here