Qani kur shikoni filma? Shenjë e inteligjencës emocionale

Woman crying while watching tv in the night

E keni gjetur veten duke derdhur lot gjatë filmave si Titanic, Hatchiko, Lion King dhe Marley and Me?

Pavarësisht nëse i fshini lotët në mënyrë diskrete për të ruajtur qetësinë ose i lini pa turp emocionet tuaja të rrjedhin, lind pyetja: a tregon të qarat gjatë filmave dobësi emocionale apo, anasjelltas, shfaq inteligjencën emocionale?

Filmat e krijuar me mjeshtëri kanë fuqinë të na zhytin në narrativat e tyre, duke na bërë të lidhemi thellë me personazhet dhe të përjetojmë emocionet e tyre sikur të ishin tonat. Disa filma, të njohur si tearjerkers, janë veçanërisht të efektshëm në evokimin e reagimeve të forta emocionale.

Hormoni i dashurisë”, oksitocina, luan një rol në këtë fenomen. Studimet nga neuroshkencëtari Paul Zak kanë zbuluar se historitë tërheqëse mund të shkaktojnë lirimin e oksitocinës. Ndërsa oksitocina zakonisht lidhet me lindjen e fëmijëve dhe ushqyerjen me gji, ajo shfaqet gjithashtu në përgjigje të ndërveprimeve pozitive sociale, si përqafimet, puthjet dhe madje edhe përkëdhelja e kafshëve.

Si qenie sociale, mbijetesa jonë varet nga formimi i lidhjeve shoqërore dhe oksitocina është një lojtar kyç në këtë proces. Hulumtimet e fundit, siç shpjegohet nga neuroshkencëtari Robert Froemke, sugjerojnë se oksitocina vepron si një “formues vëllimi“, duke përforcuar aktivitetin e trurit në lidhje me përvojat aktuale. Në thelb, ajo rrit reagimet emocionale.

Kur qani gjatë një filmi, kjo tregon se oksitocina është aktivizuar për shkak të përvojave sociale mëkëmbëse që ofron filmi. Përgjigja juaj emocionale e rritur pasqyron rritjen e ndjeshmërisë dhe dhembshurisë, komponentët kryesorë të lidhjes sociale.

Empatia, sipas psikologut Daniel Goleman, është një aspekt themelor i inteligjencës emocionale. Inteligjenca emocionale, duke përfshirë vetëdijen, vetë-rregullimin, motivimin dhe aftësitë sociale, është e lidhur me suksesin në aspekte të ndryshme të jetës, nga lidershipi te marrëdhëniet.

Larg nga të qenit një shenjë dobësie, të derdhësh lot ndërsa shikon një film është një demonstrim i forcës. Ai nënkupton gatishmërinë e një personi për të shfaqur hapur reagimet e tij emocionale, duke shfaqur një nivel të lartë të inteligjencës emocionale.

Shpërndarja e nocionit se të qarat, veçanërisht si përgjigje ndaj vuajtjes së të tjerëve, është një shenjë dobësie sfidon stereotipet që lidhen me feminilitetin. Në realitet, e qara është një sjellje unike njerëzore dhe filmat e krijuar mirë mund të shkaktojnë reagime të fuqishme emocionale.

Pra, përqafoni inteligjencën tuaj emocionale dhe mos u turpëroni nga lotët. Derdhja e lotëve për tregimet në ekranin e madh është një dëshmi e humanizmit tuaj dhe thellësisë së inteligjencës tuaj emocionale.

Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here