Rezervimet kanë ndihmuar në krijimin e një ndjenje solidariteti

Sandra Brown, e cila e inicioi lëvizjen, thotë se përvoja e ka ndihmuar atë të ndihet më e përfshirë në Ukrainë përtej lajmeve, duke u lidhur me një person aktual – në këtë rast, me një host të Airbnb si ajo. Brown dhe burri i saj zotërojnë tre prona të listuara në platformë dhe ajo zotëron një biznes që operon 28 të tjera.

“Më bën të ndihem sikur kam shumë më tepër lëkurë në lojë. Jam shumë e lënduar për Ukrainën, por nuk njoh askënd atje. Dhe tani më intereson kaq shumë kjo grua dhe çfarë ndodh me të,” thotë ajo.

“Kjo nuk po i ndodh dikujt që ndodh larg – po u ndodh njerëzve që ne tani i njohim.”

Sigurisht që mikpritësit e Airbnb mund të mos jenë rastet më në nevojë. Por Brown thotë se ka mënyra për të gjetur mikpritës që kanë të ngjarë të kenë mjete të kufizuara, për shembull duke kërkuar ata që japin me qira një dhomë të përbashkët ose jetojnë në qytete më të vogla.

Martiusheva thotë se donacionet përmes rezervimeve të Airbnb kanë qenë të vlefshme për shkak të lidhjeve njerëzore. “Nuk janë vetëm para, është mbështetje dhe inkurajim. Ne marrim këto shënime të njerëzve që na quajnë të guximshëm dhe ndihemi shumë mirë,” thotë ajo. “Është thjesht e mahnitshme, me të vërtetë.”

Ajo gjithashtu ka drejtuar donatorët në Airbnb për të kontribuar në një fond për ushtrinë ukrainase gjithashtu.

Në Kiev, donacionet kompensojnë të ardhurat e humbura dhe ndihmojnë fqinjët

Së bashku me burrin e saj nga i cili është ndarë prej luftës, Martiusheva operon në 30 apartamente në Airbnb në qendër të Kievit për pronarët e pronave që jetojnë jashtë vendit; shumica e pronarëve nuk janë ukrainas.

Martiusheva thotë se pronarët e pronave e kuptojnë se paratë që vijnë tani synohen si donacione për të ndihmuar popullin ukrainas dhe ata nuk kërkojnë një pjesë prej tyre.

Me paratë që kanë ardhur përmes Airbnb, Martiusheva është në gjendje të paguajë gjashtë personat e stafit të saj të mirëmbajtjes dhe pastruesve. Shumica prej tyre kanë ikur në Ukrainën perëndimore, thotë ajo, dhe paratë i ndihmojnë pasi janë në lëvizje.

Ajo po i përdor gjithashtu paratë për të mbështetur fqinjët e moshuar me ushqim dhe transport, pasi çmimi i mallrave bazë dhe i taksive janë rritur.

Nëna e dy fëmijëve të moshës shkollore, Martiusheva thotë se ka qëndruar në Kiev sepse prindërit e saj janë në fund të të 70-tave dhe kanë probleme shëndetësore që e bëjnë të vështirë për ta udhëtimin.

Por ajo ka qëndruar edhe për t’i dhënë kurajo ushtrisë ukrainase.

“Është e vështirë të mbrohesh në një qytet të zbrazët”, thotë ajo.

Javën e kaluar Martiusheva u zgjua nga zhurma e bombave, helikopterëve dhe avionëve.

Por tre ditët e fundit kanë qenë të qeta, thotë ajo, pasi forcat ukrainase mbajnë prapa ushtrinë ruse jashtë Kievit.

“Tani punojnë vetëm farmacitë dhe supermarketet”, thotë ajo. “Gjithçka tjetër është ndalur. Njerëzit mbijetojnë vetëm me kursimet e tyre dhe kaq.”

Kompania ka ndërmarrë hapat e saj për të ndihmuar ukrainasit

Ndërsa ky fenomeni i rezervimit për solidaritet duket se është zhvilluar në një mënyrë të pavarur, Airbnb ka gjithashtu iniciativën e saj për të ofruar strehim për ata që kanë nevojë. Kompania do të ofrojë strehim afatshkurtër falas për deri në 100,000 prej atyre që ikin nga Ukraina. Njerëzit mund të shkojnë në Airbnb.org dhe të regjistrohen për të pritur refugjatë ose për të dhuruar për kauzën. 

CEO Brian Chesky pezulloi operacionet e saj në Rusi dhe Bjellorusi.

Për Brown në Salt Lake City, rezervimet nuk kanë për qëllim të zëvendësojnë donacionet për organizata si Kryqi i Kuq që ofrojnë ndihmë thelbësore.

“Kjo është një qasje e shumëfishtë,” thotë ajo. “Kjo ka të bëjë po aq me solidaritetin e përbashkët dhe për t’u siguruar që njerëzit të mos ndihen të vetmuar, po aq sa marrja e parave për ata që kanë më shumë nevojë.”

Burimi: AFP

Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here