Sindroma e rrallë inflamatore shumësistemike e zbuluar tek të rinjtë e vaksinuar: Studimi i Lancet

REUTERS/Shannon Stapleton

Disa të rinj të vaksinuar në grupmoshën 12-20 vjeç kanë raportuar një gjendje hiper-inflamatore ku sistemi imunitar i trupit shkon në mbingarkesë dhe shfaq simptoma të etheve dhe inflamacionit sistemik që përfshin sisteme të shumta organesh, sipas një studimi të botuar të martën.

Ishin gjithsej 5,973 raste të Sindromës Inflamatore Shumësistemike tek Fëmijët (MIS-C) të raportuara në sistemin kombëtar të mbikëqyrjes MIS-C të Qendrave të SHBA për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC) midis 14 majit 2020 dhe 30 nëntorit, 2021.

MIS-C zakonisht manifestohet dy deri në gjashtë javë pas inokulimit dhe karakterizohet nga një sëmundje e rëndë që kërkon shtrimin në spital.

Autorët e studimit të rishikuar të Lancet analizuan të dhënat midis 14 dhjetorit 2020 dhe 31 gushtit 2021 dhe “identifikuan 21 individë me MIS-C pas vaksinimit kundër COVID-19”.

Këta 21 individë ishin të moshës nga 12 deri në 20 vjeç, me 13 individë meshkuj dhe 8 femra. 11 prej tyre zhvilluan MIS-C pas marrjes së dozës së parë të vaksinës, ndërsa 10 të tjerët zhvilluan sëmundjen pas marrjes së dozës së dytë.

“Të 21 u shtruan në spital: 57% u pranuan në një njësi të kujdesit intensiv dhe më pas u dërguan në shtëpi. 71% nga 21 individë në analizat laboratorike kishin shenja të infeksionit SARS-CoV-2, dhe 29% jo,” thuhet në raport.

Në total, mbi 21 milionë individë 12 deri në 20 vjeç kishin marrë të paktën një dozë të një vaksine COVID-19 që nga 31 gusht 2021, duke e vendosur shkallën e MIS-C në këtë grupmoshë në një për një milion. Shkalla e raportimit midis atyre pa prova të infeksionit COVID-19 ishte vetëm 0.3 për një milion individë të vaksinuar.

Këto norma janë më të ulëta se një studim i mëparshëm që kishte propozuar një normë raportimi MIS-C prej 224 për një milion në mesin e individëve të grupmoshës 11 deri në 15 vjeç dhe një normë prej 164 për një milion midis atyre të moshës 16 dhe 20 vjeç.

“Patogjeneza e MIS-C supozohet të përfshijë një përgjigje imune të çrregulluar ndaj infeksionit SARS-CoV-2 dhe gjenetika e bujtësit mund të ndryshojë ndjeshmërinë ndaj zhvillimit të MIS-C”, shkruajnë autorët.

Një studim tjetër zbuloi se 98% e shtrimeve në spital MIS-C ishin në mesin e pacientëve pediatrikë të pavaksinuar. Sipas studiuesve, rastet MIS-C priren të arrijnë kulmin pas kulmimit të rasteve me COVID.

Nga 699 shtrimet pediatrike për COVID-19, 513 raste ose 73% u gjetën te individë të pavaksinuar, pohoi studimi i publikuar në Epic Research më 28 janar. “Nga 1,499 shtrimet pediatrike për MIS-C, 98% ishin pacientë të pavaksinuar”.

Në raportin javor të sëmundshmërisë dhe vdekshmërisë (MMWR) të 14 janarit, CDC propozon që dy doza të vaksinës Pfizer kishin një shkallë të vlerësuar të efektivitetit prej 91% kundër MIS-C, duke sugjeruar kështu përdorimin e saj tek individët midis moshës 12 dhe 18 vjeç. Megjithatë, MMWR nuk është një revistë mjekësore apo e rishikuar nga kolegët, por vetëm një mbrojtje e politikave të CDC.

Instituti Kombëtar i Shëndetit (NIH) ka propozuar opsione të shumta trajtimi për pacientët pediatrikë me MIS-C. Kjo përfshin terapinë fillestare imunomoduluese, terapinë imunomoduluese intensive, trajtimin antitrombotik, terapinë antivirale dhe menaxhimin e kujdesit kritik.

Burimi: The Epoch Times

Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here