Sot në Histori: Ukraina shpall pavarësinë e saj

26 Janar 1918

Menjëherë pasi bolshevikët morën kontrollin e pamasë, të trazuar të Rusisë në nëntor 1917 dhe kaluan drejt negocimit të paqes me Fuqitë Qendrore, ish-shteti rus i Ukrainës shpall pavarësinë e tij të plotë. Një nga zonat më të begata të Rusisë së paraluftës, Ukraina e gjerë dhe e sheshtë (emri mund të përkthehet si në kufi ose në kufi) ishte një nga rajonet kryesore prodhuese të grurit të Evropës, si dhe e pasur me burime minerale, duke përfshirë depozita të mëdha prej hekuri dhe qymyri.

Shumica e Ukrainës u përfshi në perandorinë ruse pas ndarjes së dytë të Polonisë në 1793, ndërsa pjesa e mbetur – principata e Galicisë – mbeti pjesë e perandorisë austro-hungareze dhe ishte një fushë beteje kryesore në Frontin Lindor të Luftës së Parë Botërore.

Menjëherë pas përmbysjes së carit në shkurt 1917, Ukraina ngriti një qeveri të përkohshme dhe e shpalli veten një republikë brenda strukturës së një Rusie të federuar. Pasi Vladimir Lenini dhe bolshevikët e tij radikalë u ngritën në pushtet në nëntor, Ukraina – si ish-prona e saj ruse, Finlanda – bëri një hap më tej, duke shpallur pavarësinë e saj të plotë në janar 1918. Por qeveria Rada e Ukrainës, e formuar pas shkëputjes, pati vështirësi serioze për të imponuar sundimin e saj mbi popullin përballë opozitës bolshevik dhe aktivitetit kundër-revolucionar brenda vendit.

Duke e parë Ukrainën si një burim ideal dhe shumë të nevojshëm ushqimi për njerëzit e tyre të rrënuar nga uria, Gjermania dhe Austria sollën trupa për të ruajtur rendin, duke i detyruar trupat ruse që pushtuan vendin të largoheshin sipas kushteve të traktatit në Brest-Litovsk, të nënshkruar në mars 1918, dhe praktikisht aneksoi rajonin, ndërkohë që supozohet se njohu pavarësinë e Ukrainës.

Humbja e Fuqive Qendrore dhe nënshkrimi i armëpushimit në nëntor 1918 detyroi Gjermaninë dhe Austrinë të tërhiqen nga Ukraina. Në të njëjtën kohë, me rënien e perandorisë austro-hungareze, një republikë e pavarur e Ukrainës Perëndimore u shpall në qytetin galician të Lviv.

Dy shtetet ukrainase shpallën bashkimin e tyre në fillim të vitit 1919, por pavarësia ishte jetëshkurtër, pasi ata u gjendën menjëherë në një luftë trepalëshe kundër trupave si nga Polonia ashtu edhe nga Rusia. Qeveria ukrainase u bashkua shkurtimisht me Poloninë, por nuk mundi t’i rezistonte sulmit sovjetik. Në vitin 1922, Ukraina u bë një nga republikat fillestare përbërëse të Bashkimit të Republikave Socialiste Sovjetike (B.R.S.S.); ajo nuk do ta rifitonte pavarësinë e saj deri në rënien e BRSS në 1991.

 

Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here