Sot në histori: Vdes Uinston Çërçill

24 janar 1965

Sir Winston Leonard Spencer Churchill, lideri britanik që udhëhoqi Britaninë e Madhe dhe aleatët përmes krizës së Luftës së Dytë Botërore, vdes në Londër në moshën 90-vjeçare. I lindur në Pallatin Blenheim në 1874, Çërçill u bashkua me Hussarët e Katërt Britanikë pas vdekjes së babait të tij në 1895. Gjatë pesë viteve të ardhshme, ai gëzoi një karrierë të shkëlqyer ushtarake, duke shërbyer në Indi, Sudan dhe Afrikën e Jugut dhe duke u dalluar disa herë në betejë. Në 1899, ai dha dorëheqjen nga komisioni i tij për t’u përqëndruar në karrierën e tij letrare dhe politike dhe në 1900 u zgjodh në Parlament si deputet konservator nga Oldham. Në vitin 1904, ai u bashkua me Liberalët, duke shërbyer në një sërë postesh të rëndësishme përpara se të emërohej zoti i parë i admiralitetit të Britanisë në vitin 1911, ku ai punoi për të sjellë flotën britanike në gatishmëri për luftën që ai parashikoi. Në vitin 1915, në vitin e dytë të Luftës së Parë Botërore, Churchill u mbajt përgjegjës për fushatat katastrofike të Dardaneleve dhe Galipolit, dhe ai u përjashtua nga qeveria e koalicionit të luftës. Ai dha dorëheqjen dhe doli vullnetar për të komanduar një batalion këmbësorie në Francë. Megjithatë, në vitin 1917, ai u kthye në politikë si anëtar i kabinetit në qeverinë liberale të Lloyd George. Nga viti 1919 deri më 1921, ai ishte sekretar i shtetit për luftën dhe në vitin 1924 u kthye në Partinë Konservatore, ku dy vjet më vonë ai luajti një rol udhëheqës në humbjen e Grevës së Përgjithshme të 1926. Jashtë detyrës nga 1929 deri në 1939, Çërçill lëshoi paralajmërime të padëgjuara për kërcënimin e agresionit nazist dhe japonez.

Pas shpërthimit të Luftës së Dytë Botërore në Evropë, Çërçill u thirr përsëri në postin e tij si zot i parë i admiralitetit dhe tetë muaj më vonë zëvendësoi Neville Chamberlain-in joefektiv si kryeministër i një qeverie të re koalicioni. Në vitin e parë të administratës së tij, Britania qëndroi e vetme kundër Gjermanisë naziste, por Çërçill i premtoi vendit të tij dhe botës se populli britanik “nuk do të dorëzohej kurrë”. Ai mblodhi popullin britanik në një rezistencë të vendosur dhe orkestroi me profesionalizëm Franklin D. Roosevelt dhe Joseph Stalin në një aleancë që shkatërroi Boshtin. Në korrik 1945, 10 javë pas humbjes së Gjermanisë, qeveria e tij konservatore pësoi një disfatë kundër Partisë Laburiste të Clement Attlee dhe Çërçill dha dorëheqjen si kryeministër. Ai u bë lider i opozitës dhe në vitin 1951 u zgjodh sërish kryeministër. Dy vjet më vonë, ai u nderua me Çmimin Nobel në Letërsi për studimin e tij historik me gjashtë vëllime të Luftës së Dytë Botërore dhe për fjalimet e tij politike; ai u shpall gjithashtu kalorës nga Mbretëresha Elizabeth II. Në vitin 1955, ai doli në pension si kryeministër, por qëndroi në Parlament deri në vitin 1964, një vit para vdekjes së tij.

Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here