Studimi: Një birrë në ditë bën mirë për shëndetin

Pirja e një birre në ditë mund të përmirësojë diversitetin e baktereve të zorrëve të meshkujve, edhe nëse është joalkoolike, sipas një studimi.

Për të kuptuar efektin e birrës alkoolike dhe joalkoolike në shumëllojshmërinë e baktereve të zorrëve, studiuesit nga Universiteti Nova i Lisbonës, Portugali, u kërkuan 19 burrave të rritur të shëndetshëm të pinin 325 ml birrë alkoolike ose joalkoolike çdo ditë në darkë për katër javë. Birra alkoolike përmbante 5.2% alkool për volum, i cili konsiderohet i fortë.

Burrat në studim ishin mesatarisht 35 vjeç. Ata pinin të njëjtën sasi alkooli mesatarisht para fillimit të studimit dhe konsideroheshin si konsumues të moderuar të alkoolit.

Autorët e studimit zgjodhën birrat alkoolike dhe joalkoolike që ishin sa më të ngjashme, ku ndryshimi kryesor ishte përmbajtja e alkoolit. Burrat nuk e dinin se çfarë lloj birre po pinin dhe iu tha që të mos ndryshonin zakonet e tyre dietike ose ushtrimore gjatë provës.

Mostrat e gjakut dhe jashtëqitjes u mblodhën dhe mikrobota e tyre në zorrë u analizua para dhe pas eksperimentit.

Gjetjet u botuan në Journal of Agricultural and Food Chemistry.

Burrat kishin baktere të ndryshme të zorrëve pasi kishin pirë birrë me darkë për katër javë.

Studiuesit gjetën jo vetëm një grup më të larmishëm të mikrobeve në zorrët e meshkujve në fund të studimit, por gjithashtu asnjë ndryshim në peshë ose BMI dhe asnjë shenjë të re në gjakun e zemrës ose probleme të metabolizmit.

Burrat gjithashtu kishin nivele më të larta të fosfatazës alkaline fekale, e cila është një tregues i shëndetit më të mirë të zorrëve, sipas autorëve.

Studiuesit thanë se nevojiten kërkime të mëtejshme që përfshijnë më shumë pjesëmarrës për të mbështetur gjetjet e tyre dhe studimi i tyre gjithashtu nuk vlerësoi efektin e birrës joalkoolike në diversitetin e baktereve të zorrëve te njerëzit që zakonisht nuk pinë alkool.

Studimi nuk është i pari që lidh konsumin e birrës me rritjen e diversitetit të baktereve të zorrëve, megjithatë kërkimet e mëparshme gjetën përfitime vetëm nga birra jo-alkoolike.

Mendohet se polifenolet në birrë dhe mikroorganizmat që vijnë nga procesi i fermentimit janë të mira për zorrët.

Dr. Ashkan Farhadi, një gastroenterolog në Qendrën Mjekësore MemorialCare Orange Coast, Kaliforni, i cili gjithashtu nuk ishte i përfshirë në hulumtim, tha për Healthline se mungesa në numrin dhe shumëllojshmërinë e baktereve të zorrëve është e lidhur me shumë kushte.

Pra, diversiteti, në përgjithësi, është zakonisht një shenjë e mirë, por unë nuk lexoj më shumë se kaq për të,” tha ai.

Zvogëlimi i diversitetit të baktereve të zorrëve është parë tek njerëzit me sëmundje të zemrës dhe diabet.

Mikrobioma e zorrëve përbëhet nga triliona organizma mikroskopikë që janë të rëndësishëm për tretjen dhe shëndetin e përgjithshëm, raportoi më parë Adam Barnes nga Insider.

Nivele të ulëta të diversitetit të baktereve të zorrëve janë gjetur te njerëzit me një sërë kushtesh, duke përfshirë sëmundjet e zemrës dhe diabetin.

Kur ekuilibri i baktereve “të mira” dhe “të këqija” të mikrobiomës prishet, mund të çojë në diarre, kapsllëk, gazra dhe dhimbje stomaku, ndër të tjera. Alkooli mund të luajë një rol në largimin e këtij ekuilibri.

Ushqimet dhe pijet që përmirësojnë shëndetin e zorrëve përfshijnë kimchi, lakër turshi, kefir, kos, miso, kombucha dhe perime turshi.

Megjithatë, ushqimet e fermentuara mund të çojnë në fryrje dhe gazra, kështu që rekomandohet të rritni gradualisht porcionet tuaja.

Burimi: Insider
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here