The Economist/ Kurthi i perfeksionizmit: Si shoqëria po na bombardon me udhëzime për të qenë më të lumtur, më të pasur dhe më në formë

Pse jemi bërë kaq të pakënaqur me të qenit të zakonshëm?

Si një lektor i ri universiteti dy dekada më parë, jepja leksione për një kurs për letërsinë amerikane të shekullit të 19-të. Edhe pse e doja periudhën, studentët e mi ishin më pak të dashuruar. Shumica do të hiqnin dorë nga “Moby-Dick” ose “Essays” të Ralph Waldo Emerson pas vetëm disa faqesh, pastaj do të uleshin të heshtur në seminare, duke shpresuar se unë nuk do t’i thërrisja.

Roy ishte ndryshe. Ai ishte jashtëzakonisht i lexuar dhe diskutonte tekstet tona me intensitet pasionant, të cilat shokët e klasës i vëzhgonin me një përzierje hutimi dhe frike. Në fund të semestrit, shumica e studentëve dhanë ese efikase dhe krejtësisht të pavërejtshme. Por Roy erdhi në zyrën time dy ditë përpara afatit duke kërkuar një zgjatje të afatit.
I shpjegova se nuk mund t’i jepja kohë shtesë pa shënimin e mjekut dhe se ai do të humbiste notat për shkak të vonesës së punës. E nxita të shkonte në shtëpi dhe të shkruante esenë e tij. Ai kishte treguar tashmë se kishte shumë gjëra interesante për të thënë.
Roy tha se ai në fakt e kishte shkruar tashmë pjesën. Pse atëherë, pyeta, nuk e kishte dorëzuar? “Sepse është e tmerrshme,” u përgjigj ai, me fytyrën në agoni. Ai më lutej për disa ditë të tjera për të punuar; Unë insistova se nuk ishte në fuqinë time.
Eseja erdhi me një ditë vonesë. Pavarësisht se mori pesë pikë, ai shënoi një notë të lartë.
Roy vazhdoi të dorëzonte punën vonë për pjesën e mbetur të diplomës së tij dhe megjithatë arriti në krye të vitit të tij me fare pak distancë. Një vit më pas ai u regjistrua në një program Master që unë drejtoja. Puna e tij bëhej gjithnjë e më verbuese dhe vonesat në dorëzim më të zgjatura. Kur ai erdhi të më takonte një javë para afatit për disertacionin e tij përfundimtar, pashë një skuqje të madhe në ballin e tij. I alarmuar, e pyeta nëse ishte mirë.
Jam mirë,” këputi ai. “Unë thjesht fërkoj lëkurën time fort kur jam i stresuar, kjo është e gjitha.” Më pas vura re se thonjtë e tij ishin kafshuar shumë dhe gishtat i ishin fryrë nga plagët e kuqe.
E drejtova Roy-n në shërbimin e këshillimit të studentëve. Në fillim ai refuzoi të merrej me të, por shpejt e kuptoi se kjo mund të mbështeste kërkesat e tij për një zgjatje. Afati zyrtar i shtatorit kaloi, por këshilltari i Roy e ndihmoi atë ta zgjaste deri në janarin e ardhshëm.
Ndryshimi i dimensioneve të një hunde apo busti ka ardhur për të përfaqësuar shpresën e dëshiruar por të paarritshme për një të ardhme të përsosur

Pak para Krishtlindjes, Roy erdhi të më shihte, i çrregullt dhe me sytë e ngulur në distancë. Nuk kishte asnjë shans për të përfunduar në kohë disertacionin e tij, më tha. Tashmë kisha mësuar artin e kundërshtimit të butë. Ky ishte një disertacion masteri jo vepër e jetës së tij, theksova. Nuk duhej të ishte perfekt.
Më beso,” u përgjigj ai me një të qeshur sarkastike, “është një botë larg përsosmërisë. Nuk është as në të njëjtën galaktikë.” E mora me mend se e kishte shkruar, fakt të cilin ai e konfirmoi. “E kam lexuar gjithashtu“, shtoi ai, “gjë që nuk më dha asnjë mundësi veçse ta fshija“. Me nofullat e shtrënguara, e pyeta nëse kishte mbajtur një kopje.
Nuk kishte mbajtur asnjë. Ai kishte fshirë më shumë se 20,000 fjalë. “Kam më shumë respekt për ty sa thjesht të ta dorëzoja ashtu,” më tha ai.
Kjo doli të ishte hera e fundit që pashë Roy. Për një vit e gjysëm të ardhshëm, atij iu dha një zgjatje pas zgjatjes si rezultat i ankthit të tij të vazhdueshëm. Kur skadoi zgjatja përfundimtare, ai nuk paraqiti as një disertacion dhe as një justifikim. I shkrova dhe e pyeta nëse kishte një draft për të më treguar. “Kam frikë se nuk kam asgjë për të të treguar”, u përgjigj ai. Nuk dëgjova më nga ai.
Ndër tekstet në planprogramin e diplomës që i mësova Roit ishte “The Birth-Mark“, një tregim i shkurtër nga Nathaniel Hawthorne i shkruar në 1843. Është studimi më rrëqethës që njoh për psikologjinë e perfeksionizmit.
Aylmer, një studiues i ri i shkencës, zhvillon një obsesion gjithnjë e më febril me një shenjë të vogël të kuqe të lindjes në faqen e gruas së tij të re bukuroshe Georgiana. Ai e sheh të patolerueshme afërsinë e saj tërheqëse me bukurinë e përsosur.
Për të shenja e lindjes ishte një shenjë e “të metës fatale të njerëzimit…një simbol i përgjegjësisë së gruas së tij ndaj mëkatit, pikëllimit, kalbjes dhe vdekjes“. Georgiana mëson të shohë veten në pasqyrën e shtrembëruar të vështrimit të burrit të saj dhe vjen të tregojë tmerrin e tij ndajs shenjës së saj të lindjes. Ajo i lutet që të përdorë zgjuarsinë e tij për të korrigjuar “atë që Natyra e la të papërsosur“.
Duke e futur gruan e tij në një kthinë të fshehur pranë laboratorit të tij, Aylmer e nënshtron atë në shpikje të ndryshme alkimike. Ndërsa ajo është mbyllur aty Georgiana lexon ditarin shkencor të të shoqit, vetëm për të zbuluar një sërë zhgënjimesh: “Siç kishte arritur ai, ajo nuk mund të mos vërente se sukseset e tij më të shkëlqyera ishin pothuajse pa ndryshim dështime, nëse krahasoheshin me idealin në të cilin ai synuar.”
Georgiana nuk është në gjendje të arrijë të nxjerrë përfundimin e qartë: obsesioni morbid i burrit të saj me “të metën fatale” të saj është një zhvendosje e zhgënjimit të tij me veten. Në vend të kësaj, ajo mashtron veten se tmerri i tij për papërsosmërinë e saj është një shprehje fisnike e dashurisë. Aylmer distilon një ilaç misterioz me shijen e “ujit nga një burim qiellor“, të cilin Georgiana e pi. Shenja e lindjes zhduket, por jo shumë vonë pas kësaj, Georgiana vdes.
Kjo fantazi shqetësuese e një të riu të çuditshëm në një laborator nëntokësor është bërë që atëherë një aspiratë e vërtetë për burrat dhe gratë në të gjithë botën. Është e vështirë të lexosh përrallën e Hawthorne dhe të mos mendosh për raportet e njerëzve që vdesin ose gjymtohen pas operacionit plastik në Turqi ose Republikën Domenikane.
Ashtu si vetë virusi, perfeksionizmi u përshtat me vetë kushtet që kishin filluar ta neutralizonin atë
Ndryshimi i përmasave të hundës apo bustit ka ardhur për të përfaqësuar shpresën shumë të dëshiruar por të paarritshme për një të ardhme të përsosur. Kjo është vetëm një nga fantazitë perfeksioniste që mundojnë jetën tonë të konsumit. Dasmat, shtëpitë dhe destinacionet perfekte të pushimeve dalin nga grumbullimet e reklamave, ekranet televizive dhe platformat e mediave sociale, duke nxitur ndjenja zilie, papërshtatshmërie dhe dëshirë të madhe te miliarda shikues.
Në punën time si psikanalist, ndeshem shpesh me njerëz në kontrollin e ndonjë ideali ndëshkues të përsosmërisë profesionale, romantike, fizike ose morale. Rrallëherë kalon një ditë pa të paktën një pacient që vajton ose qorton veten për mungesën e një qëllimi ose standardi të saktë që i kishin vendosur vetes. Dhuna ndaj vetes zakonisht përforcohet nga besimi se dikush tjetër që ata njohin – një koleg, motër ose vëlla ose mik – në vend të tyre, do të kishte mbledhur përpjekjet e nevojshme për të pasur sukses.
Ndërsa karantina filloi pranverën e vitit 2020, ndjeva se po filloja të shihja shumë nga pacientët e mi që të hiqnin dorë nga kërkesat perfeksioniste që i kishin bërë vetes. Institucionet dhe bizneset u përshtatën me punën në shtëpi dhe shumë njerëz panë një qetësi në ngarkesën e punës, një shkëputje nga mbikëqyrja e vazhdueshme dhe një mundësi për të rikalibruar prioritetet e tyre. Ata përqafuan kënaqësitë e thjeshta – gatimin, ecjen, leximin, bisedën – dhe dukeshin optimistë për marrëdhëniet e tyre me partnerët dhe familjet e tyre.
Në imagjinatën fetare, nocioni i përsosmërisë njerëzore është blasfemi
Isha veçanërisht i befasuar nga fryma e panjohur e vetëpranimit që shoqëroi këto ndryshime. “U ndjeva paksa e gëzuar duke paraqitur atë rishikim të politikës,” tha Polly, njëra nga pacientet e mi. “Ishte goxha e çuditshme.” Pasi e përshkroi veten si “patologjikisht të ndërgjegjshme” herën e parë që u takuam, ajo tani kënaqej duke prodhuar një punë që ishte “mjaftueshëm e mirë“. “E quaj si shpagim për mijëra orë të papaguara jashtë orarit që kam bërë ndër vite.”
Kufizimet nga karantina i kishin hapur mendjen për gjithçka që i mungonte: kopshtari, çiklizëm me partnerin, lojërat e tavolinës me fëmijët e saj. Por pas rreth gjashtë javësh, ndjeva se kjo gjendje e re e kënaqësisë u zbeh dhe kërkesat e vjetra në mënyrë ndëshkuese u rishfaqën.
Ashtu si vetë virusi, perfeksionizmi i Polly-t ishte përshtatur me vetë kushtet që kishin filluar ta neutralizonin atë. Ajo kishte menduar se mund t’i shmangej mbikëqyrjes dhe gjykimit të menaxherit të saj të linjës në shtëpi; tani ajo ishte gjithnjë e më e vetëdijshme që donte të vihej re në Slack. Ajo kishte gjetur një burim të ri konkurrence në punën në shtëpi: kush mund të ishte më produktiv nën këto presione të shtuara?
Fillova të vërej disa versione të këtij ndryshimi në shumë nga pacientët e mi: regjime më të rrepta të fitnesit, vëmendje më vigjilente ndaj shkollimit të fëmijëve të tyre në shtëpi. Ata gjithashtu u bënë gjithnjë e më nervozë dhe të frustruar me partnerët, kolegët dhe, ndonjëherë, edhe me mua. “A nuk mendoni ndonjëherë që vetë-ekzaminimi mund të pengojë veprimet praktike?” më pyeti një burrë. “A nuk mendoni se ndonjëherë është më mirë të ndaloni së gënjyeri dhe thjesht të vazhdoni me të?
Ky humor dallohej përtej dhomës sime të konsultimit, ndjenja se ky ngadalësim kishte qenë një pushim i përkohshëm, por ishte koha për t’u bërë sërish serioz. Perfeksionizmi ishte rikthyer, po aq tërheqës dhe i pafalshëm si më parë.
Pushimi nga zelli perfeksionist, i ndjekur nga rikthimi i tij pa pendim, më bëri të mendoj se perfeksionizmi mund të jetë një element i rrënjosur thellë dhe këmbëngulës i gjendjes njerëzore. Në fund të fundit, Bibla fillon me rënien nga hiri i qenieve të krijuara hyjnisht në mëkat dhe vdekshmëri.
Disa versione të kësaj historie të origjinës mund të gjenden nëpër kultura. Nga ky këndvështrim, feja është një skemë ekstravagante për rikuperimin e përsosmërisë sonë të humbur, të paktën në variantet e saj monoteiste.
Por feja ka gjithashtu një qëllim të kundërt, ose ndoshta plotësues. Për shekuj ishte mjeti kryesor përmes të cilit ne u pajtuam me të qenit i rënë dhe me të meta – i papërsosur, shkurt. Përpjekja fetare për përmirësim moral dhe shpirtëror shkon së bashku me njohjen e zymtë se përsosmëria i përket vetëm Perëndisë.
Kur njerëzit e vdekshëm në Bibël ose mitologji, si arkitektët e Kullës së Babelit ose Prometeut, përpiqen të uzurpojnë statusin hyjnor, ata ndëshkohen siç duhet. Në imagjinatën fetare, nocioni i përsosmërisë njerëzore është blasfemi.
Lidhjet e fesë u liruan me ardhjen e shoqërisë industriale. Nietzsche vuri re se banorët e një moderniteti laik, pasi kishin vrarë Zotin, nuk ishin në gjendje të jetonin pa të. Në vend të tij ata shpikën një sërë perëndish të reja: Kultura, Shkenca, Tregtia, Shteti, Vetja.
Nga mbrojtja provokuese e Emerson për “mbështetje te vetja” në 1841 deri te ngritja e industrisë së vetë-ndihmës nga vitet 1930 dhe shfaqja e kulturës sonë të selfie-ve, vetja u konsiderua si vlera jonë më e lartë dhe objekti i përpjekjes sonë. Përmirësimi arsimor, estetik dhe financiar dhe nevoja për miratim nga të tjerët janë elementët që formojnë ajrin perfeksionist që të gjithë tani thithim.
Perfeksionizmi “krijon një jetë të hollë, të jetuar për atë që nuk është në vend të asaj që është
Imperativi drejt përsosmërisë mbetet po aq i fuqishëm dhe i përhapur sa kurrë. Në një artikull në vitin 2017, dy psikologë britanikë, Thomas Curran dhe Andrew Hill, ia atribuuan një rritje eksponenciale të perfeksionizmit tek brezi i ri “parametrave socialë dhe ekonomikë gjithnjë e më të kërkuar” brenda të cilëve ata luftuan për të bërë jetën e tyre. Ata gjithashtu fajësuan “praktikat prindërore gjithnjë e më të shqetësuara dhe kontrolluese”.
Tregjet e mbipopulluara të punës, veçanërisht për punët e dëshirueshme profesionale dhe krijuese, si dhe strehimi i papërballueshëm, po i shtyjnë të rinjtë dhe prindërit e tyre drejt përpjekjeve gjithnjë e më të mëdha për të siguruar një avantazh konkurrues. Kështu fillon një praktikë tjetër e papaguar, trajnime të mëtejshme ose ndonjë ngutje tjetër anësore.
Duke e lidhur përhapjen e ankthit perfeksionist me atmosferën e pasigurisë dhe konkurrencës të krijuar nga tregu i lirë, këta psikologë parashikuan një kritikë të meritokracisë nga Michael Sandel, një filozof amerikan. Në “Tirania e Meritave“, botuar në vitin 2020, Sandel argumenton se kapitalizmi meritokratik krijoi një gjendje të përhershme konkurrence brenda shoqërisë, e cila gërryen solidaritetin dhe nocionin e “të mirës së përbashkët“. Ky sistem ruan një rend fitimtarësh dhe humbësish, duke edukuar “përulësi dhe vetëpërgëzim” mes të parëve dhe vetëvlerësim të ulët kronik midis të dytëve.
Në një kulturë të tillë, të rinjtë ka të ngjarë të bëhen të pakënaqur me atë që kanë dhe me atë që janë. Mediat sociale krijojnë presion shtesë për të ndërtuar një imazh të përsosur publik, duke përkeqësuar ndjenjat tona të pamjaftueshmërisë.
Në mungesë të ndjenjave të brendshme të vlerës, një perfeksionist priret të masë vlerën e vet kundrejt masave të jashtme: të dhënat akademike, aftësitë sportive, popullariteti, arritjet profesionale. Kur ai nuk i përmbush pritshmëritë, ai ndjen turp dhe poshtërim.
Kjo peshë e pritshmërive të shoqërisë nuk është aspak një fenomen i ri, por është bërë veçanërisht shterrues gjatë dekadave të fundit, ndoshta sepse vetë pritshmëritë janë kaq të shumëllojshme dhe kontradiktore. Perfeksionizmi i viteve 1950 ishte i rrënjosur në normat e kulturës masive dhe u kap në imazhet e famshme reklamuese të familjes ideale të bardhë amerikane, të cilat tani duken vetësatirizuese.
Në atë epokë, perfeksionizmi nënkuptonte përshtatje pa probleme me vlerat, sjelljen dhe pamjen e jashtme: vetëbesim i gdhendur për burrat, mirësi e përulur për gratë. Perfeksionisti ishte nën presion për t’u dukur si gjithë të tjerët, vetëm më shumë. Perfeksionistët e sotëm, përkundrazi, ndiejnë detyrimin për t’u dalluar përmes stilit të tyre idiosinkratik dhe zgjuarsisë nëse duan të fitojnë një terren në ekonominë e vëmendjes.
Megjithatë, perfeksionizmi nuk është vetëm një forcë keqdashëse. Kërkesa për përsosmëri mund të jetë mbytëse, por një perfeksionist mund të ndiejë gjithashtu se arritjet e tij janë e vetmja gjë që e mban të bashkuar. Kur jemi të mbytur nga jeta dhe ndëshkohemi për papërshtatshmëritë tona, një rezultat yjor i testit ose një mijë pëlqime në Instagram mund të japin ndjesinë kalimtare se gjithçka është nën kontroll.
Sigurisht, kjo ndjesi zbehet shpejt dhe kërkon freskim të vazhdueshëm. Siç më tha Moya Sarner, një shkrimtare e zhytur në idetë psikoanalitike: “Kjo bën një jetë të hollë, të cilën e jetojmë për atë që nuk është dhe jo për atë që është. Nëse jeni duke u përpjekur përgjithmonë ta bëni jetën tuaj atë që dëshironi të jetë, ju nuk po jetoni vërtet jetën që keni.”
Në vitin 1990, Randy Frost, një psikolog amerikan, zhvilloi 35 pyetje të dizenjuara për të matur perfeksionizmin. “Shkalla e tij shumëdimensionale e perfeksionizmit” dallonte midis tre llojeve të gjera të perfeksionizmit.
Lloji i parë është perfeksionizmi i orientuar drejt vetes, një refren persekutues që këmbëngul se duhet të bëni më mirë. Ai lind një detyrim shumë motivues, por në fund të fundit rraskapitës për t’u bërë një version i idealizuar i vetes: më i lumtur, më në formë, më i pasur (mbiemrat krahasues gjenden shpesh në kopertinat e librave për vetëndihmë).
Në dhomën time të konsultimit, kjo shpesh merr formën e pacientëve që qortojnë veten për të ngrënë një briosh bajamesh ose duke vëzhguar procedurat e policisë në vend që të punojnë në një prezantim ose të kontrollojnë esenë e historisë së një fëmije.
Lloji i dytë është perfeksionizmi i përshkruar nga shoqëria, i cili na lë të përpiqemi të jetojmë sipas pritshmërive të të tjerëve. Kjo shpesh shprehet në fantazitë e kritikës, pasi një monolog i brendshëm na tregon se si duhet të jemi dhe çfarë duhet të bëjmë. Ne dëgjojmë përçmime të çuditshme të sjelljeve tona të pamjaftueshme të hirshme, rroba të shëmtuara ose biseda të mërzitshme.
Së treti vjen perfeksionizmi i orientuar nga të tjerët, i cili e kthen atë zë persekutues nga jashtë, ndërsa ne kërkojmë që edhe ata përreth nesh të përmbushin idealet tona të pamundura. Kjo është më e dëmshme kur përdoret si një instrument pushteti: prindi që e pyet fëmijën e tij pse ai mori vetëm nëntë lëndë 10, ose shefi që nuk mund ta kuptojë pse punonjësi i tij nuk mund të punojë kur është me grip. Perfeksionizmi i orientuar drejt të tjerëve është pothuajse gjithmonë projeksion, duke gjetur dështim dhe zhgënjim tek të tjerët që nuk mund të durojmë t’i shohim te vetja, nën maskën e dobët të kritikës autoritative.
Ka një aftësi kameleonike për t’u përshtatur me lloje dhe dobësi të ndryshme të karakterit
Këto janë nocione interesante, por sapo ndeshemi me njerëz aktualë është e vështirë të dallojmë këto kategori. Imperativi për të qenë më i hollë ose më i zgjuar shpesh ushqehet nga një kor zërash të brendshëm dhe të jashtëm. Është e lehtë të shihet se si ndjenjat e vetëkritikës mund të kanalizohen në kritikat e të tjerëve.
Perfeksionizmi është i rrëshqitshëm. Klinikisht reflektohet në një sërë simptomash marramendëse: depresion dhe ankth, çrregullime obsesionale, narcisizëm të tipit “trup i hollë” (kur një madhështi e projektuar fsheh brishtësinë e fortë), sëmundje psikosomatike, mendime vetëvrasëse, dismorfi trupore dhe çrregullime të të ngrënit. Perfeksionizmi ka një aftësi kameleonike për t’u përshtatur me lloje dhe dobësi të ndryshme të karakterit, kjo është ndoshta arsyeja pse ai kurrë nuk është kategorizuar si një çrregullim mendor i veçantë.
Kjo do të thotë gjithashtu se perfeksionizmi mund të rritet nga toka e përvojave shumë të ndryshme të fëmijërisë. Curran dhe Hill kanë të drejtë të vërejnë se “prindërit helikopterë” – ata që mbikëqyrin në mënyrë shtypëse aktivitetet akademike dhe jashtëshkollore të fëmijëve të tyre – kanë kontribuar në një rritje të perfeksionizmit. Por, përvoja ime më ka treguar se stile shumë të ndryshme të prindërimit mund të kenë rezultate të ngjashme.
Prindi i larguar, i cili mban një distancë më të respektueshme nga jeta e fëmijës së tyre, mund të nxisë një dëshirë të thellë tek fëmija për atë lloj njohjeje që ai beson se mund të fitohet vetëm përmes grumbullimit të pafund të arritjeve. Fëmija që mendon se nuk mund të fitojë, se përpjekjet e saj më të mira në regbi, shah apo nxitje tifozësh do të tërheqin vetëm kritikat e ashpra të prindërve të saj, do të preket gjithashtu nga një zakon i përhershëm për të bërë më mirë.
Megjithatë, fëmija, prindi i të cilit e siguron se çdo shkarravinë ose yll i artë është një arritje historike, mund ta ndiejë veten nën presion të vazhdueshëm për të përmbushur arritjet e viteve të tij të hershme. Sido që t’i qaseni prindërimit, mund të përfundoni duke nxitur nevojën e dëshpëruar të fëmijëve tuaj për të kënaqur dhe për të krijuar një vështirësi gjatë gjithë jetës në dallimin e dëshirave të tyre nga aspiratat tuaja për ta.
Kjo mund të tingëllojë si formula për të fajësuar prindërit që shumë njerëz e shohin si thelbin e psikanalizës. Por ju gjithashtu mund ta konsideroni atë si një njohje njerëzore se sa e vështirë është të bësh prindërimin e duhur. Pika e ëmbël midis përfshirjes së tepërt dhe nën-përfshirjes në jetën e fëmijëve tanë është çmendurisht e pakapshme.
Vështirësia për të shpëtuar nga kurthet e perfeksionizmit sugjeron se ai ka një vend thellë në strukturën e psikikës njerëzore. Sido që të jemi të rritur, ne përvetësojmë një ideal të personit që aspirojmë të jemi.
Psikoanalistët i referohen kësaj si ideali i egos, një imazh i vetes së përsosur që, si foshnje, ne e pamë të reflektuar tek ne në vështrimin adhurues të prindërve ose kujdestarëve tanë. Por në atë pikë të jetës sonë ne fitojmë gjithashtu një superego, zërin e brendësuar të një prindi të ashpër kritik, i cili zakonisht përforcohet shumë më vonë nga të rriturit e tjerë në pozita autoriteti si mësuesit ose shefat. Të dy personat që banojnë në psikikën tonë mund të ndihen akuzues. Perfeksionizmi rritet nga vetëdashuria dhe poshtërimi për veten.
Disa psikologë argumentojnë se perfeksionizmi nuk ka nevojë të jetë patologjik. Në vitin 1978 D.E. Hamachek, një psikolog amerikan, bëri një dallim midis perfeksionizmit normal dhe neurotik. Perfeksionisti normal mund t’i vendosë vetes standarde të larta pa u ulur në autokritikë ndëshkuese. Ata madje mund të kënaqen duke u përpjekur për përmirësim.
Studiuesit e mëvonshëm kanë vënë në dyshim dallimin e Hamachek, duke argumentuar se dëshira për të qenë perfekt nuk mund të jetë kurrë “normale“. Dëshira për diçka që në thelb është e pamundur mund të rezultojë vetëm në ndjenja zhgënjimi dhe pamjaftueshmërie. Puna ime me perfeksionistët më ka çuar në një përfundim të ngjashëm. Megjithatë, megjithëse perfeksionizmi mund të gërryejë ndjenjën tonë të vetëvlerësimit, pak prej nesh do të dëshironin të hiqnin dorë nga ambicia për t’u zhvilluar dhe rritur.
Si mund ta mbrojmë këtë aspiratë nga inkursionet e zellit perfeksionist? Nuk ka përgjigje të lehta. Diçka në lidhje me të qenit njeri e bën të vështirë të ndihet se kemi bërë, ose jemi mjaftueshëm. Ne nuk jemi të gatshëm të shuajmë shpresën se, një ditë, do të njihemi si të jashtëzakonshëm: qenia e përsosur që prindërit tanë dikur vendosën në një piedestal.
Serge Leclaire, një psikanalist francez, shtroi idenë intriguese se jeta na vendos detyrën për të vrarë në mënyrë metaforike këtë fëmijë të mrekullueshëm. Ne duhet vazhdimisht të heqim dorë nga fantazia e një uni ideal dhe të hidhërojmë pamundësinë e saj.
Kjo ide të sjell gjithmonë në mendje një nga pacientët e mi të parë, një grua rreth të 20-tave, nëna e së cilës kishte vdekur së fundmi nga një sëmundje terminale. Prindërit e saj ishin divorcuar kur ajo ishte e vogël; babai i saj u martua përsëri dhe jetoi jashtë vendit me një familje të dytë. Lydia u torturua nga imazhi i saj, duke postuar selfie në mënyrë obsesive dhe duke ndjekur numrin e pëlqimeve, ndërsa ekzaminonte mjekësisht lëkurën, dhëmbët dhe figurën e saj për të meta.
Cilindo stil prindërimi të zgjidhni, mund të përfundoni duke nxitur nevojën e dëshpëruar të fëmijëve tuaj për të kënaqur të tjerët
Teksa ishte rritur, nëna e saj iu përkushtua një karriere të suksesshme biznesi, duke ia besuar kujdesin e saj e fëmijëve au pairs të njëpasnjëshëm. Lidia nuk mund ta bënte nënën e saj të interesohej për betejat e saj të përditshme me detyrat e shkollës, miqësitë dhe djemtë. E vetmja mënyrë që ajo mund të kërkonte me besueshmëri vëmendjen e saj ishte përmes modës dhe rregullimit – bërjes së veshjeve, manikyreve dhe blerjeve të rrobave në internet. Ajo kujtonte se e ëma e shikonte me dashuri teksa aplikonte bojë për vetulla ose i krehte flokët dhe i thoshte sa e bukur ishte, sa me fat do të ishte çdo mashkull që ta kishte një ditë.
Dhe pastaj do të përpiqesha të flisja me të për një problem me një mësues ose një mik dhe do të shihja se interesi pothuajse fjalë për fjalë po ikte nga fytyra e saj, sikur të ishte e tepërt për të marrë përsipër.” Lidia ia doli duke u bërë fort e mbështetur te vetja. Por kur nëna e saj vdiq, ajo e gjeti veten të pushtuar nga kërkimi për përsosmërinë fizike.
I sugjerova Lidias që ajo të ndihej e detyruar të shndërrohej në një fëmijë të dashur që kishte parë të pasqyruar në shikimin e nënës së saj kur bashkërisht u përqendruan në aplikimin e grimit. Ky sugjerim shkaktoi një shpërthim zemërimi dhe zhgënjimi të ndrydhur prej kohësh. “Nëse do t’i bërtisja kur ishte gjallë, ajo mezi do ta kishte regjistruar atë,” tha ajo, duke qarë me hidhërim. “Dhe tani ajo nuk do të më dëgjojë më kurrë.”
Zemërimi i Lidias ishte një formë pikëllimi i vonuar, jo vetëm për nënën që kishte humbur, por edhe për fëmijën e përsosur që ajo ndjeu kohë pas kohe kur arriti të mbante vëmendjen e nënës së saj. Vajtimi për atë fëmijë i mundësoi asaj të largohej nga vetëkontrolli obsesiv.
Menjëherë pasi ajo ndaloi së postuari selfie, Lidia erdhi të më shihte një ditë me një buzëqeshje në fytyrë. “Ndërsa po largohesha për në seancë, e kapa veten në pasqyrë“, tha ajo, “dhe mendova, oh, në të vërtetë jam mjaft tërheqëse!” Ajo tani po qeshte me shpirt. “Është qesharake, por unë nuk jam supermodele. Dhe akoma më e habitshme, nuk kam dëshirë të jem e tillë.
Perfeksionizmi mund të duket se na nxit drejt sukseseve të të rriturve. Por në të vërtetë është një qëndrim thelbësisht fëminor. Na mbush me bindjen se jeta në fakt përfundon kur ne heqim dorë nga shpresa për t’u bërë versioni më i mirë i vetes. Përkundrazi, siç zbuloi Lidia, ky është momenti në të cilin jeta më në fund mund të fillojë.
Burimi: economist.com
Përktheu dhe përshtati: mendimi.al
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here