Bëhuni gati të mësoni përsëri se si të përdorni internetin

Ky vit ka sjellë shumë risi në inteligjencën artificiale, me të cilën jam përpjekur të mbaj hapin, por shumë njerëz ende nuk e vlerësojnë importin e asaj që do të vijë. Zakonisht dëgjoj komente të tilla si, “Këto janë imazhe fantastike, dizajnerët grafikë do të punojnë me të” ose, “GPT-3 është i lezetshëm, do të jetë më e lehtë të mashtrosh në letrat e kushteve të përgjithshme.” Dhe pastaj ata përfundojnë duke thënë: “Por kjo nuk do të ndryshojë jetën time“.

Kjo pikëpamje ka të ngjarë të provohet e gabuar – dhe së shpejti, pasi AI do të revolucionarizojë të gjithë arkitekturën tonë të informacionit. Ju do të duhet të mësoni se si të përdorni internetin përsëri.

Arkitektura thelbësore e internetit të konsumatorit nuk ka ndryshuar shumë gjatë 10 viteve të fundit. Facebook, Google dhe Twitter mbeten versione të njohura të vetvetes së tyre të mëparshme. Shfletuesi ruan rolin e tij qendror. Videoja është rritur në rëndësi, por kjo vështirë se përfaqëson një ndryshim të madh në mënyrën se si funksionojnë gjërat.

Ndryshimi po vjen. Merrni parasysh Twitter-in, të cilin e përdor çdo mëngjes për të mbledhur informacione rreth botës. Më pak se dy vjet nga tani, mbase do të flas në kompjuterin tim, do të përshkruaj temat e mia të interesit dhe versioni i AI i dikujt do të ma kthejë përsëri një lloj remiksi në Twitter, në një format të lexueshëm dhe të përshtatur për nevojat e mia.

AI gjithashtu do të jetë jo vetëm e përgjegjshme, por edhe aktive. Ndoshta do të më thotë: “Sot vërtet duhet të lexosh për Rusinë dhe ndryshimet në qeverinë e Mbretërisë së Bashkuar”. Ose mund të them, “Më shumë qetësi sot, të lutem” dhe kjo dëshirë do të plotësohej.

Unë gjithashtu mund të pyes: “Çfarë po bëjnë miqtë e mi?” dhe do të merrja një përmbledhje të dobishme të shërbimeve të internetit dhe mediave sociale. Ose mund t’i kërkoja AI përmbajtje në një sërë gjuhësh të huaja, të gjitha të përkthyera në mënyrë të përsosur. Shumë shpesh nuk do të përdorni Google, thjesht do t’i bëni pyetjen tuaj AI dhe do të merrni një përgjigje, në formë audio për udhëtimin tuaj nëse dëshironi. Nëse miqtë tuaj ishin veçanërisht të interesuar për disa videoklipe ose pasazhe nga lajmet, ato mund të kenë më shumë gjasa t’ju dërgohen.

Shkurtimisht, shumë nga shërbimet kryesore aktuale të internetit do të ndërmjetësohen nga AI. Kjo do të krijojë një lloj krejtësisht të ri të përvojës së përdoruesit.

Nuk ka gjasa që shërbimet themelore të zhduken. Njerëzit do të vazhdojnë të Google-ojnë gjërat, dhe njerëzit do të lexojnë dhe shkruajnë ende në faqet e tyre në Facebook. Por më shumë do të kalojnë drejtpërdrejt te grumbulluesi i AI. Kjo dinamikë po ndodh tashmë: Kur ishte hera e fundit që kërkove udhëzime nga Google? Ato ekzistojnë në internet, sigurisht, por nëse jeni si unë, thjesht përdorni hartat e Google dhe GPS drejtpërdrejt. Ju në fakt jeni zhvendosur në grumbulluesin e informacionit.

Ose merrni parasysh bloget, të cilat ndoshta arritën kulmin midis 2001 dhe 2012. Më pas Twitter dhe Facebook u bënë grumbullues të përmbajtjes së blogut. Blogjet janë ende të shumtë, por shumë njerëz kanë akses në to drejtpërdrejt përmes grumbulluesve. Tani ky proces do të ndërmarrë një hap tjetër – sepse grumbulluesit aktualë do të grumbullohen dhe organizohen vetë, nga forma super të zgjuara të inteligjencës makinerike.

Bota e ideve do të kthehet përmbys. Shumë intelektualë publikë shkëlqejnë në promovimin e tyre në Twitter dhe media të tjera sociale, dhe këto mundësi mund të zvogëlohen. Do të ketë një aftësi të re – promovimi i vetes në AI – të një natyre ende të panjohur.

Mbetet për t’u parë se si AI-të do të zgjedhin dhe kreditojnë përmbajtjen bazë, dhe cilat lloje të paketave do të preferojnë përdoruesit (me apo pa foto të autorit?). Për aq sa përdoruesit duan vetëm një përgjigje, megjithatë ndërmjetësuesit shtesë do të zhvendosen. Pse duhet të shqetësohet një institut kërkimor të prodhojë një raport politikash, nëse ai do t’i shtohet atyre që në thelb janë shënime informuese pa burime të qarta? Në përgjithësi, ata që janë të lumtur të prodhojnë përmbajtje me pak kredi, si redaktorët e Wikipedia-s, mund të fitojnë ndikim.

Po konkurrenca brenda vetë AI? Një AI dominuese ka më shumë gjasa të citojë burimet themelore, për të siguruar që gjenerimi i përmbajtjes të vazhdojë dhe për të ruajtur një ekosistem të shëndetshëm informacioni për të korrur. Në një sektor më konkurrues të inteligjencës artificiale, përkundrazi, ekziston rreziku i kanibalizimit të përmbajtjes, por jo rifreskimit të tij me kredinë e duhur, pasi mund të lindë një problem i lirë.

Një pyetje tjetër është se kush do të korrë përfitimet nga këto risi – kompanitë e reja të AI, kompanitë e vjetra të mëdha të teknologjisë apo përdoruesit e internetit? Është shumë herët për të ditur, por disa analistë janë të mirë për kompanitë e reja të AI.

Sigurisht e gjithë kjo është vetëm mendimi i një njeriu. Nëse nuk jeni dakord, pas disa vitesh do të jeni në gjendje të pyesni motorët e rinj të AI se çfarë mendojnë.

Burimi: Bloomberg
Përktheu dhe përshtati: Mendimi.al
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here