Çfarë hani mund të riprogramojë gjenet tuaja

Njerëzit zakonisht e mendojnë ushqimin si kalori, energji dhe ushqim. Megjithatë, provat e fundit sugjerojnë se ushqimi gjithashtu “flet” me gjenomin tonë, i cili është plani gjenetik që drejton mënyrën se si funksionon trupi deri në nivelin qelizor.

Ky komunikim midis ushqimit dhe gjeneve mund të ndikojë në shëndetin, fiziologjinë dhe jetëgjatësinë tuaj. Ideja që ushqimi jep mesazhe të rëndësishme në gjenomin e një kafshe është fokusi i një fushe të njohur si nutrigjenomika. Kjo është një disiplinë ende në fillimet e saj dhe shumë pyetje mbeten të mbuluara me mister. Megjithatë, tashmë, ne studiuesit kemi mësuar shumë për mënyrën se si përbërësit e ushqimit ndikojnë në gjenom.

Unë jam një biolog molekular që hulumton ndërveprimet midis ushqimit, gjeneve dhe trurit në përpjekje për të kuptuar më mirë se si mesazhet e ushqimit ndikojnë në biologjinë tonë. Përpjekjet e shkencëtarëve për të deshifruar këtë transmetim informacioni një ditë mund të rezultojnë në jetë më të shëndetshme dhe më të lumtur për të gjithë ne. Por deri atëherë, nutrigjenomika ka demaskuar të paktën një fakt të rëndësishëm: marrëdhënia jonë me ushqimin është shumë më intime sesa e imagjinonim ndonjëherë.

Ndërveprimi i ushqimit dhe gjeneve
Nëse ideja se ushqimi mund të drejtojë proceset biologjike duke ndërvepruar me gjenomin tingëllon befasuese, nuk duhet të shohim më larg se një zgjua bletësh për të gjetur një shembull të provuar dhe të përsosur se si ndodh kjo. Bletët punëtore punojnë pa pushim, janë sterile dhe jetojnë vetëm disa javë. Bleta mbretëreshë, e ulur thellë brenda kosheres, ka një jetëgjatësi që zgjat me vite dhe një pjellori kaq të fuqishme sa lind një koloni të tërë.

E megjithatë, bletët punëtore dhe mbretëresha janë organizma gjenetikisht identikë. Ato bëhen dy forma të ndryshme jete për shkak të ushqimit që hanë. Bleta mbretëresha ushqehet me pelte mbretërore; bletët punëtore ushqehen me nektar dhe polen. Të dy ushqimet ofrojnë energji, por peltja mbretërore ka një veçori shtesë: lëndët ushqyese të tij mund të zhbllokojnë udhëzimet gjenetike për të krijuar anatominë dhe fiziologjinë e një blete mbretëreshë.

Pra, si përkthehet ushqimi në udhëzime biologjike? Mos harroni se ushqimi përbëhet nga makronutrientë. Këto përfshijnë karbohidratet – ose sheqernat – proteinat dhe yndyrat. Ushqimi gjithashtu përmban mikroelemente të tilla si vitamina dhe minerale. Këto komponime dhe produktet e tyre të shpërbërjes mund të shkaktojnë ndërrime gjenetike që qëndrojnë në gjenom.

Ashtu si çelësat që kontrollojnë intensitetin e dritës në shtëpinë tuaj, çelësat gjenetikë përcaktojnë se sa nga një produkt i caktuar gjeni prodhohet. Për shembull, peltja mbretërore përmban përbërës që aktivizojnë kontrollorët gjenetikë për të formuar organet e mbretëreshës dhe për të mbështetur aftësinë e saj riprodhuese. Tek njerëzit dhe minjtë, nënproduktet e aminoacidit metioninë, të cilat janë të bollshme në mish dhe peshk, dihet se ndikojnë në numrat gjenetikë që janë të rëndësishëm për rritjen dhe ndarjen e qelizave. Dhe vitamina C luan një rol për të na mbajtur të shëndetshëm duke mbrojtur gjenomin nga dëmtimi oksidativ; ai gjithashtu promovon funksionin e rrugëve qelizore që mund të riparojnë gjenomin nëse dëmtohet.

Në varësi të llojit të informacionit ushqyes, kontrolleve gjenetike të aktivizuara dhe qelizës që i merr ato, mesazhet në ushqim mund të ndikojnë në mirëqenien, rrezikun e sëmundjeve dhe madje edhe jetëgjatësinë. Por është e rëndësishme të theksohet se deri më sot, shumica e këtyre studimeve janë kryer në modelet e kafshëve, si bletët.

Është interesante se aftësia e lëndëve ushqyese për të ndryshuar rrjedhën e informacionit gjenetik mund të shtrihet në breza. Studimet tregojnë se te njerëzit dhe kafshët, dieta e gjyshërve ndikon në aktivitetin e ndërruesve gjenetikë dhe rrezikun e sëmundjes dhe vdekshmërinë e nipërve.

Shkak dhe pasojë
Një aspekt interesant i të menduarit të ushqimit si një lloj informacioni biologjik është se ai i jep kuptim të ri idesë së një zinxhiri ushqimor. Në të vërtetë, nëse trupi ynë ndikohet nga ajo që kemi ngrënë – deri në një nivel molekular – atëherë çfarëdo ushqimi që konsumojmë gjithashtu mund të ndikojë në gjenomin tonë. Për shembull, në krahasim me qumështin e lopëve të ushqyera me bar, qumështi i bagëtive të ushqyera me drithëra ka sasi dhe lloje të ndryshme të acideve yndyrore dhe vitaminave C dhe A. Pra, kur njerëzit pinë këto lloje të ndryshme qumështi, qelizat e tyre marrin gjithashtu mesazhe të ndryshme ushqyese.

Në mënyrë të ngjashme, dieta e nënës së një njeriu ndryshon nivelet e acideve yndyrore, si dhe vitaminave të tilla si B-6, B-12 dhe folate që gjenden në qumështin e saj të gjirit. Kjo mund të ndryshojë llojin e mesazheve ushqyese që arrijnë tek çelësat gjenetikë të foshnjës, megjithëse nëse kjo ka apo jo ndikim në zhvillimin e fëmijës është, për momentin, e panjohur.

Dhe, ndoshta pa e ditur ne, edhe ne jemi pjesë e këtij zinxhiri ushqimor. Ushqimi që hamë nuk lidhet vetëm me ndërprerjet gjenetike në qelizat tona, por edhe me ato të mikroorganizmave që jetojnë në zorrët, lëkurën dhe mukozën tonë. Një shembull i mrekullueshëm: te minjtë, shpërbërja e acideve yndyrore me zinxhir të shkurtër nga bakteret e zorrëve ndryshon nivelet e serotoninës, një lajmëtar kimik i trurit që rregullon humorin, ankthin dhe depresionin, ndër procese të tjera.

Aditivët e ushqimit dhe paketimi
Përbërësit e shtuar në ushqim mund të ndryshojnë gjithashtu rrjedhën e informacionit gjenetik brenda qelizave. Buka dhe drithërat janë të pasuruara me folate për të parandaluar defektet e lindura të shkaktuara nga mangësitë e kësaj lënde ushqyese. Por disa shkencëtarë supozojnë se nivelet e larta të folatit në mungesë të mikronutrientëve të tjerë natyralë si vitamina B-12 mund të kontribuojnë në incidencën më të lartë të kancerit të zorrës së trashë në vendet perëndimore, ndoshta duke ndikuar në rrugët gjenetike që kontrollojnë rritjen.

Kjo mund të jetë e vërtetë edhe me kimikatet që gjenden në paketimin e ushqimit. Bisphenol A, ose BPA, një përbërës që gjendet në plastikë, aktivizon numrat gjenetikë te gjitarët që janë kritikë për zhvillimin, rritjen dhe pjellorinë. Për shembull, disa studiues dyshojnë se, si në modelet e njerëzve ashtu edhe në ato të kafshëve, BPA ndikon në moshën e diferencimit seksual dhe ul fertilitetin duke i bërë çelësat gjenetikë më të prirur të aktivizohen.

Të gjithë këta shembuj tregojnë mundësinë që informacioni gjenetik në ushqim mund të lindë jo vetëm nga përbërja e tij molekulare – aminoacidet, vitaminat dhe të ngjashme – por edhe nga politikat bujqësore, mjedisore dhe ekonomike të një vendi, ose nga mungesa e ato.

Shkencëtarët vetëm kohët e fundit kanë filluar të deshifrojnë këto mesazhe gjenetike ushqimore dhe rolin e tyre në shëndet dhe sëmundje. Ne studiuesit ende nuk e dimë saktësisht se si lëndët ushqyese veprojnë në çelësat gjenetikë, cilat janë rregullat e tyre të komunikimit dhe si ndikojnë dietat e brezave të kaluar tek pasardhësit e tyre. Shumë nga këto studime janë bërë deri më tani vetëm në modelet e kafshëve, dhe mbetet shumë për t’u punuar rreth asaj se çfarë domethënie kanë ndërveprimet midis ushqimit dhe gjeneve për njerëzit.

Megjithatë, ajo që është e qartë është se zbulimi i mistereve të nutrigjenomikës ka të ngjarë të fuqizojë shoqëritë dhe brezat e tanishëm dhe të ardhshëm.

Burimi: bigthink.com
Përktheu dhe përshtati: mendimi.al
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here