E pabesueshme çfarë e sëmurte këtë grua…

Një grua e quajtur Melissa Lima është bërë virale për të ndarë se si zbuloi se kishte sëmundje të implantit të gjirit, ose BII (një term që i referohet një sërë simptomash që njerëzit mund të zhvillojnë pas vendosjes së implanteve të gjirit).

Ajo e ndau historinë e saj në TikTok, ku ka marrë mbi 5 milionë shikime dhe mijëra komente. Melissa tha për BuzzFeed se ajo vuri implante të gjirit me kripë në vitin 2002 dhe më pas i zëvendësoi me ato më të vogla në 2005.

Megjithatë, në vitin 2010, ajo filloi të përjetonte një sërë simptomash vërtet të tmerrshme që përfshinin lodhje, mjegullim të trurit, ankth dhe depresion ekstrem, shtim në peshë, prerje dhe gërvishtje që shërohen ngadalë, skuqje të rastësishme, alergji të papritura ushqimore të ndjekura nga probleme të zorrëve, dhimbje muskujsh dhe kyçesh dhe ajo zhvilloi një çrregullim autoimun të quajtur sëmundja e Hashimotos.

Mjekët vazhdimisht kryenin analiza gjaku te Melissa, por diagnoza do të ishte gjithmonë e njëjtë: efekte anësore nga të pasurit e Hashimotos.

Asnjë mjek i vetëm nuk pyeti për implantet e mia ose nuk lidhi ndonjë nga problemet e mia me to,” tha ajo.

Kështu, e vetme, Melissa vendosi t’i nxjerrë implantet e gjirit pas hulumtimit të sëmundjes së implantit të gjirit.

Nuk e dija nëse heqja e tyre do t’i ‘shëronte’ problemet e mia. Megjithatë, isha aq e sëmurë sa vendosa t’i hiqja në çdo mënyrë.”

Pas operacionit të heqjes në tetor të vitit 2020, Melissa zbuloi se një nga implantet e saj të gjoksit kishte myk.

Dhe doktori i saj nuk e kishte idenë se si u rrit myku dhe tha se “nuk e kishte parë kurrë diçka të tillë më parë“.

Brenda pak orësh pasi i hoqi implantet e gjoksit, Melissa filloi të ndihej më mirë.

Dhe tani, dy vjet më vonë, Melissa tha se është rreth 90% më mirë. “Unë ende duhet të marr ilaçe për Hashimoto dhe kam dhimbje kyçesh në ijet e mia. Përveç kësaj, jam e lumtur, e shëndetshme dhe më e rëndësishmja, jashtëzakonisht me fat që mund të kthehem në veten time normale,” tha ajo.

Melissa tha se nuk po përpiqet t’u thotë njerëzve që të mos vendosin implante, vetëm se është një ide e mirë të hulumtoni sëmundjen e implanteve të gjirit dhe të jeni të vetëdijshëm për simptomat. “Unë e di se shumica e kirurgëve do t’ju thonë se ata janë ‘të sigurt’, por ju kurrë nuk e dini se si do të reagojnë brenda trupit tuaj.”

Për të marrë më shumë informacion rreth sëmundjes së implanteve të gjirit dhe implanteve të gjirit në përgjithësi, BuzzFeed foli gjithashtu me Dr. Joshua Lampert, FACS, i cili praktikon profesionin e kirurgut për 12 vjet. Ai është një diplomat i kirurgjisë plastike, rikonstruktive dhe estetike dhe anëtar i Bordit Amerikan të Kirurgjisë Plastike dhe i Shoqatës Amerikane të Kirurgëve Plastikë.

Aktualisht, ekzistojnë dy lloje të ndryshme opsionesh për implantimin e gjirit: silikoni dhe kripa. “Në SHBA, ka një shumëllojshmëri opsionesh të implanteve të gjoksit. Nga implantet silikoni, ka lloje të trashësisë ose xhel silikoni ‘koheziv’. Më i trashë prej të cilëve i ngjan më shumë konsistencës së një ‘ariu gomë’ me një mbushje me xhel më të trashë.”

Dr. Lampert konfirmoi se opsionet aktuale të implantit të gjirit në treg sot janë të gjitha po aq të sigurta, sipas studimeve të sigurisë.
Megjithatë, disa gjëra për t’u kujdesur: Kur një implant i kripës çahet, trupi juaj thith kripën. Kur një implant silikoni çahet, silikoni mund të qëndrojë brenda kapsulës ose të përhapet jashtë kapsulës përmes indeve dhe nyjeve limfatike. Disa njerëz kanë hipotezuar se silikoni është më i rrezikshëm për këtë arsye, por me dijeninë time, nuk ekziston asnjë studim i madh i nivelit I-II të bazuar në prova për ta mbështetur këtë,” tha ai.

Dr. Lampert kishte gjithashtu disa fakte në lidhje me implantet e kripës. “Implantet e kripura duhet të mbushen nga kirurgu. Nëse ka kontaminim (edhe nga ajri i ambientit në sallën e operacionit), gjëra të tilla si kërpudhat mund të mbijnë brenda implantit me kalimin e kohës. Disa njerëz kanë hipotezuar se implantet e kripës janë më të rrezikshme për këtë arsye, por me dijeninë time, nuk ekzistojnë studime të bazuara në prova të nivelit I-II për ta mbështetur këtë. Shumë prej nesh pajtohen tani që implantet me teksturë janë më të rrezikshëm për shkak të lidhjes së tyre me BIA-ALCL, një kancer i sistemit imunitar. Nuk njoh askënd në SHBA që ende i përdor ato.”

Përveç kësaj, vendosja dhe heqja e implantit të gjirit me një kirurg plastik të certifikuar nga bordi përmes Bordit Amerikan të Kirurgjisë Plastike duhet të jetë jashtëzakonisht i sigurt, tha Dr. Lampert. “Sigurisht, kjo duhet të kryhet me një anesteziolog të certifikuar nga bordi që ofron anestezi, një infermiere të regjistruar me pacientin në sallën e operacionit dhe fazën e shërimit. Këto operacione duhet të kryhen gjithashtu në një institucion kirurgjik të licencuar nga AHCA ose të akredituar siç duhet. Askush nuk mund t’i shkurtojë qoshet e sigurisë.

Rritja e gjirit me bazë implanti ishte procedura kozmetike më popullore e kryer nga anëtarët e Shoqatës Amerikane të Kirurgëve Plastikë në vitin 2018, sipas Statistikave Kombëtare të Kirurgjisë Plastike. Nga viti 2005 deri në 2018, më shumë se 3 milionë implante të gjirit u vendosën në Shtetet e Bashkuara dhe Kanada. Më shumë se 1.8 milionë shtim të gjirit u raportuan në mbarë botën në vitin 2018 nga Shoqëria Ndërkombëtare e Kirurgjisë Estetike Plastike. Edhe pse zmadhimi i gjirit ka raportuar mirë përqindje të larta të kënaqësisë së pacientit, implantet e gjirit shoqërohen me një shkallë të konsiderueshme të rioperimit të ndërlikimeve lokale. 20% e pacientëve zhvillojnë probleme ose komplikime që lidhen me procedurën, duke përfshirë kontrakturën kapsulare, valëzimin dhe rrudhosjen, zhvendosjen e implantit, asimetrinë, hematomat e vonshme dhe neoplazinë”, tha Dr. Lampert.

Pacientët mund të humbasin ndjesinë e thithkave dhe aftësinë për të ushqyer me gji pas vendosjes së implanteve të gjirit. “Kjo mund të ndodhë me çdo operacion të gjirit, por është me rrezik më të lartë me ngritjen e gjirit ose ndonjë shenjë rreth areolës. Implantet e gjirit gjithashtu mund të çahen. Shkalla e këputjes së protezave të gjirit me xhel silikoni është raportuar midis 8.7 dhe 24.2% në 10 vjet.”

Dr. Lampert tha se të gjitha implantet e gjirit do të duhet të hiqen ose të zëvendësohen përfundimisht – zakonisht për shkak të kontrakturës kapsulare, ose indit me shenjë që zhvillohet rreth implantit. “Traktura kapsulare nuk është në të vërtetë një ndërlikim i papritur nga implantet e gjirit. Me kohë të mjaftueshme, ne presim që kontraktura kapsulare të ndodhë në një farë mase në shumicën e pacientëve. Evolucioni natyror që ne parashikojmë është që trupi do të mbyllë implantin e gjirit në plagë. Kjo quhet kapsulë. Kapsulat trashen dhe shtrëngohen me kalimin e kohës, e cila njihet edhe si kontrakturë kapsulare.”

Kur bëhet fjalë për sëmundjen e implantit të gjirit, Dr. Lampert ka përhapur ndërgjegjësimin në platformat e tij të mediave sociale. “Simptomat e zakonshme për të cilat ankohen pacientët me BII përfshijnë inflamacion të pjesëve të ndryshme të trupit, humbje të flokëve ose alopeci, probleme me kujtesën dhe përqendrimin (ose ‘mjegull e trurit’), dhimbje muskujsh dhe kyçesh, skuqje, ankth, gulçim, pagjumësi, shqetësime dhe dëmtim të shikimit, probleme gastrointestinale, gojë të thatë, sy të thatë, depresion, dhimbje koke dhe lodhje”.

Dr. Lampert shtoi gjithashtu se BII në të vërtetë tani po njihet më mirë dhe po pranohet më tej në komunitetin e zakonshëm shkencor, por raportet e sëmundjeve autoimune me implantet e gjirit u publikuan në vitet 1990. Dhe edhe me gjithë këto prova, fatkeqësisht ka shumë mjekë që ende nuk besojnë në BII.
Kur fillova të bëja shumë eksplante rreth nëntë vjet më parë, nuk isha aq i sigurt se BII ekzistonte vetë. Kisha një praktikë të madhe rishikimi të implantit të gjirit dhe në mënyrë të pashmangshme shumë pacientë vendosin t’i heqin implantet e tyre përfundimisht për një sërë arsyesh (dhimbje , rupturë, BII, etj.). Sapo një person vendos të heqë implantet e saj, qasja ime është gjithmonë të mbështes, diskutoj opsionet, vendos pritshmëri dhe edukoj me foto të pacientëve të ngjashëm. Me kalimin e kohës, pashë kaq shumë pacientë që më thanë se simptomat e tyre BII u përmirësuan sapo dolën implantet. Pashë pacientët e eksplantëve me panele autoimune jonormale të përmirësuara pas heqjes. Pashë që artriti reumatoid të përmirësohej. Pashë që skuqjet të largoheshin. Pashë trombocitet e ulëta që rriteshin. Pashë shumë pacientë që rifituan ciklet menstruale normale dhe mbete shtatzënë. Pashë kaq shumë pacientë që u bënë më mirë, saqë është e pamundur për mua të mos besoj në BII.”

Sëmundja e implantit të gjirit mund të ndodhë te pacientët me çdo lloj implanti dhe aktualisht nuk ka asnjë mënyrë për të përcaktuar nëse jeni në rrezik më të lartë të zhvillimit të BII përpara se të vendosni implantet. “Duke ushtruar në një popullatë të ndryshme pacientësh këtu në Miami, BII duket se ndodh me një dukuri të barabartë për të gjitha grupmoshat. Unë kam pasur pacientë që e kanë fituar atë brenda muajve ose brenda dekadave pas marrjes së implanteve të tyre. Nëse keni ndonjë sëmundja autoimune ekzistuese ose histori të mëparshme të sëmundjes autoimune të dyshimtë, mund të jetë e mençur të flisni me një reumatolog përpara se të vendosni për operacionin,” tha Dr. Lampert.
Përveç kësaj, askush nuk e di se sa e zakonshme është sëmundja e implantit të gjirit. “FDA e ka shqyrtuar atë më thellë që nga viti 2019. Mendoj, me kalimin e kohës, është më e zakonshme nga sa mendojmë. Kaq shumë implante gjiri vendosen çdo vit, sa që edhe nëse vetëm disa për qind fitojnë BII në vit, bëhen shumë pacientë dhe nuk është më një sëmundje e rrallë”, tha ai.

Burimi: BuzzFeed
Përktheu dhe përshtati: Mendimi.al
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here