Narcisistët ndajnë këto 5 zakone toksike të parave

Narcistët janë një nga personalitetet më sfiduese për të qenë pranë. Fatkeqësisht, disa nga tiparet më të zakonshme narcisiste – madhështia, epërsia, e drejta dhe mungesa e ndjeshmërisë – kanë qenë në rritje vitet e fundit.

Akoma më keq, këto tipare shpesh kalojnë pa u vënë re ose injorohen, veçanërisht nga njerëzit që nuk dinë për narcisizmin ose kanë dobësi të tjera si vetëvlerësimi i ulët.

Si një psikolog që studion vetëpërfshirjen ekstreme, kam zbuluar se narcisizmi është një lloj personaliteti jopërshtatës që mund të ndikojë në shëndetin mendor dhe funksionimin e atyre që vijnë në kontakt me të – veçanërisht kur përfshihen paratë.

Narcistët kërkojnë pushtet mbi të tjerët për t’u ndjerë më mirë për veten e tyre, dhe paratë janë një mjet që ata përdorin për të manipuluar dhe kontrolluar.

Këto janë zakonet më toksike të parave që ndajnë narcisistët dhe si të merreni me to:

1. Janë të fshehtë për financat e tyre
Në marrëdhëniet intime, kjo mund të përfshijë të qenit të paqartë për situatën e tyre të parave, si për shembull sa fitojnë ose kanë kursyer.

Duke ju mbajtur në errësirë, ata janë në gjendje të marrin vendime të njëanshme për paratë dhe të kontrollojnë perceptimin tuaj për atë që mund të përballoni si çift ose familje. Ata mund të thonë: “Më lejo të jem përgjegjës për financat tona, në mënyrë që të mos kesh stres për këtë.”

Kjo dinamikë mund të ndodhë edhe në biznes. Një bashkëthemelues narcisist mund t’ju thotë rastësisht: “Meqenëse ju jeni gjeniu krijues, unë do të menaxhoj gjërat e mërzitshme, si paratë“.

Çfarë duhet të bëni: Nëse nuk ndiheni të sigurt për çështjet e parave, lënia e një partneri ta trajtojë atë mund të jetë një ofertë tërheqëse. Por kjo mund të çojë në pasoja të rënda. Rezultati juaj i kreditit, për shembull, mund të skadojë nëse faturat nuk paguhen në kohë.

Jini gjithmonë të përfshirë dhe të informuar në çdo vendim financiar që ju prek.

2. Ata janë bujarë vetëm me paratë në publik
Për narcisistët, shpenzimi i shumave të mëdha parash për të tjerët mund të jetë një mënyrë për t’i bërë njerëzit t’i pëlqejnë ata. Për shembull, ata mund të jenë dorështrënguar në privat, por mbulojnë darkën për kolegët ose japin dhurata vetëm për shfaqje.

Kjo përvojë mund të jetë izoluese dhe frustruese për personin më të afërt me narcisistin, sepse perceptimi i botës së jashtme nuk është realitet.

Imagjinoni një burrë duke ngarë makinën për në shtëpi pas një darke të shtrenjtë me miqtë, për të cilën ai këmbënguli të paguante, dhe më pas e dëgjoni duke folur me zemërim për “mysafirët që hanin qyl“.

Çfarë duhet të bëni: Të kesh një narcisist egoist në jetën tënde mund të jetë rraskapitëse mendërisht. Për të qëndruar të arsyeshëm në këtë marrëdhënie, ndihuni rehat duke punuar me ndjenjat tuaja në një ditar ose me terapistin.

Ju madje mund të zbuloni se zgjidhja më e mirë është të vendosni kufij të rreptë emocionalë, ose të dilni krejtësisht nga marrëdhënia nëse ata nuk janë të gatshëm të ndryshojnë.

3. Ata kursejnë në gjërat thelbësore
Narcistët mund të jenë madhështorë kur bëhet fjalë për shpenzime të panevojshme për vetë-shërbim (d.m.th., blerjen e një ore dizajni që nuk mund ta përballojnë), por kursejnë në gjërat thelbësore (d.m.th., ushqimin, shpenzimet shëndetësore, sendet bazë shtëpiake).

Si rezultat, ata që janë në një marrëdhënie intime me ta mund të duhet të kursejnë para në heshtje në mënyrë që të kujdesen për veten e tyre. Kjo është ajo që unë e quaj “mbijetesa narcisiste” dhe e shoh atë gjatë gjithë kohës. Sado e tmerrshme të jetë, mund të ndihet shumë më e lehtë sesa të kesh një debat me narcisin.

Ky model sjelljeje është gjithashtu i përhapur në biznes. Mendoni për një themelues ose CEO që mezi paguan stafin e tyre, por përdor fondet e kompanisë për të fluturuar në klasin e parë dhe për të rezervuar hotele luksoze.

Çfarë duhet të bëni: Duke pasur parasysh mentalitetin e tyre egoist, është e vështirë për narcisistët të njohin ose identifikohen me ndjenjat dhe nevojat e të tjerëve.

Nëse kjo dinamikë po ndikon në aftësinë tuaj për të vendosur ushqim në tryezë ose për të drejtuar në mënyrë efektive një biznes, bëni një bisedë të sinqertë me ta. Pastaj bëni një hap prapa dhe reflektoni nëse marrëdhënia ia vlen të mbahet.

4. Janë hipokritë
Narcizmi dhe hipokrizia shkojnë dorë për dore sepse hipokrizia është një formë e të drejtës.

Shumica e narcisistëve besojnë se rregullat nuk vlejnë për ta, edhe pse ata janë të shpejtë për t’i zbatuar ato për të gjithë të tjerët. Kjo vlen për shumë lloje rregullash, duke përfshirë buxhetet.

Një partner narcisist mund të shpenzojë lirshëm për veten e tij dhe rregullisht të shpenzojë buxhetin tuaj të përbashkët, më pas të kthehet dhe t’ju kritikojë se keni shpenzuar më shumë sesa e gjykojnë të nevojshme.

Imagjinoni një kolege që vazhdimisht merr raportet e saj të drejtpërdrejta në darka të bukura, por ju kritikon që herë pas here hani jashtë për drekë.

Çfarë duhet bërë: Bazuar në përvojën time, të thërrasësh një narcisist është rrallë produktive; ata do të përpiqen ta kthejnë fokusin tek ju. Mbani shënime të shpenzimeve të pabarabarta ose të pamatura në rast se keni nevojë për atë informacion për qëllime ligjore në rrugë.

Dhe mbani mend, ju keni të drejtë për pjesën tuaj të buxhetit. Ndjenja e një narcisisti për drejtësinë financiare zakonisht nuk është e sinkronizuar me atë që është në të vërtetë e drejtë.

5. Janë ndëshkues me para
Narcistët shpesh përdorin paratë si një mjet ndëshkimi. Ata mund t’ju shpërblejnë financiarisht kur bëni atë që ata duan, dhe më pas mund t’ju ndalojnë paratë kur ndihen hakmarrës. Kjo mund të ndihet e pasigurt, degraduese dhe konfuze.

Për shembull, ata mund të planifikojnë një pushim luksoz për ditëlindjen tuaj dhe pas një debati do të refuzojnë të paguajnë për shpenzimet thelbësore. Ju madje mund të ndiheni të detyruar të luani lojën e tyre vetëm për të mbajtur funksionimin e familjes ose biznesit.

Çfarë duhet të bëni: Përgatituni për këtë dinamikë dhe lini mënjanë disa fonde për shpenzimet bazë. Njohja se ka gjasa të ndodhë do t’ju ndihmojë të gjeni strategji për menaxhimin – ose daljen – nga situata, në vend që të ndiheni të verbër.

Burimi: CNBC
Përktheu dhe përshtati: Mendimi.al
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here