Jepet miratimi i parë i prezervativit për seks anal nga FDA në ShBA

Ndonëse ekspertët e shëndetit publik kanë këshilluar prej kohësh përdorimin e prezervativëve për seksin anal për tu mbrojtur kundër virusit H.I.V. dhe infeksioneve të tjera, rregullatorët nuk kishin të dhëna të mjaftueshme për të lejuar marketingun për këtë përdorim.

Për herë të parë, rregullatorët amerikanë kanë autorizuar zyrtarisht një prezervativ për t’u përdorur për seks anal, jo vetëm për seks vaginal.

Vendimi, i shpallur nga Administrata e Ushqimit dhe Barnave të mërkurën, është kërkuar prej kohësh nga ekspertët e shëndetit seksual, të cilët thanë se mund të inkurajojë më shumë njerëz që kryejnë seks anal të përdorin prezervativë për t’u mbrojtur kundër H.I.V. dhe infeksione të tjera seksualisht të transmetueshme.

Rreziku i sëmundjeve seksualisht të transmetueshme është “dukshëm më i lartë” gjatë seksit anal sesa seksit vaginal, tha të mërkurën një zyrtar i F.D.A. Por deri më tani, nuk ka pasur të dhëna të mjaftueshme për të treguar se prezervativët janë të sigurt dhe efektiv gjatë seksit anal.

“Autorizimi i F.D.A.-së për një prezervativ që tregohet, vlerësohet dhe etiketohet në mënyrë specifike për marrëdhënie anale mund të përmirësojë gjasat e përdorimit të prezervativit gjatë marrëdhënies anale,” tha Courtney Lias, drejtore e zyrës së F.D.A.-së që ka lëshuar miratimin, në një deklaratë për shtyp.

Vendimi vlen për një prezervativ të prodhuar nga Global Protection Corp. i quajtur prezervativi mashkullor ONE. Vitin e kaluar, kompania i kërkoi F.D.A. për ta lejuar atë të shtojë seksin anal në përdorimin e synuar të prezervativit në etiketën e produktit, bazuar në një studim që tregon se shkalla e dështimit, e përcaktuar si rrëshqitje ose thyerje, të jetë më pak se 1 për qind gjatë seksit anal.

F.D.A. tha në deklaratë se kompanitë e tjera të prezervativëve tani do të jenë në gjendje të aplikojnë për miratim të ngjashëm duke paraqitur pretendime se prezervativët e tyre demonstrojnë “ekuivalencë të konsiderueshme” me provat e treguara për prezervativët ONE.

“Unë nuk mendoj se kjo shihet si diçka që duhet kufizuar, por diçka që hap derën për kompanitë e tjera që të vlerësojnë me rigorozitet prezervativët e tyre dhe të tregojnë se ata gjithashtu performojnë mirë për seksin anal,” tha Aaron Siegler, një epidemiolog në Universitetin Emory i cili ndihmoi në udhëheqjen e studimit që nxiti vendimin e F.D.A.-së.

Davin Wedel, president dhe themelues i Global Protection Corp, tha: “Unë mendoj se shumica e njerëzve do të habiteshin po të mësonin se prezervativët nuk miratohen për seks anal. Me këtë emërtim të ri nga FDA, konsumatorët do të kenë informacion të rëndësishëm për sigurinë dhe efektivitetin e prezervativëve për seksin anal.

Agjencia federale kishte thënë më parë se prezervativët duhej të kishin më pak se 5 për qind shkallë të dështimit dhe studimet e mëparshme të prezervativëve për seks anal kishin treguar shkallë dështimi më të lartë se kaq.

Si rezultat, ndërsa përdorimi i prezervativëve për seksin anal rekomandohet nga autoritetet e shëndetit publik si Organizata Botërore e Shëndetësisë dhe Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve, ai është konsideruar si një përdorim “jashtë etiketës” në Shtetet e Bashkuara. Kompanitë nuk kanë qenë në gjendje të tregtojnë prezervativë për seksin anal, tha Dr. Kenneth Mayer, drejtor i kërkimeve mjekësore për Fenway Health, një qendër shëndetësore komunitare në Massachusetts që ka qenë prej kohësh një lider në trajtimin e pacientëve që identifikohen si L.G.B.T.Q.

“Është një gjë e mrekullueshme nëse paketimet shkruajnë edhe për seksin anal sepse mund të krijojë një nxitje për kompanitë që të bëjnë më shumë marketing,” tha Dr. Mayer. “Ju nuk shihni reklama prezervativi në mediat sociale homoseksuale, për shembull, kështu që kjo do ta nxiste atë si pjesë të bisedës.”

“Dhe nuk janë vetëm meshkujt gay.” Dr. Mayer vazhdoi. “Nuk është se heteroseksualët që bëjnë seks anal nuk janë të vetëdijshëm se ekzistojnë prezervativët, por ka pasur shumë pak edukim, kështu që është disi jashtë vëmendjes”.

Përdorimi i prezervativit gjatë seksit anal ka rënë në vitet e fundit, që nga ardhja e një metode për parandalimin e H.I.V. infeksion i quajtur profilaksi para ekspozimit, ose PrEP, që përfshin marrjen e një pilule të përditshme. Sipas statistikave më të fundit kombëtare nga H.I.V e C.D.C. “Të dhënat e vëzhgimit të sjelljes”, rreth 46% e meshkujve që kryejnë marrëdhënie seksuale me meshkuj, kishin bërë seks anal pa prezervativë në vitin 2017, krahasuar me 28 – 40% në vitin 2011.

Por megjithëse PrEP është shumë efektiv, mund të ketë probleme me koston dhe aksesin. Aktualisht, vetëm rreth një e treta e meshkujve që janë në rrezik të lartë infeksioni për H.I.V. po marrin ilaçin, raporton C.D.C.

“Këta janë qindra njerëz,” tha Dr. Mayer, i cili nuk ishte i përfshirë në studimin që çoi në vendimin e F.D.A. “Dhe sigurisht ata janë individë që do të përfitonin nga prezervativët.”

Ai shtoi se prezervativët janë mbrojtja më efektive kundër infeksioneve të tjera seksualisht të transmetueshme, përfshirë sifilizin, i cili është rritur në Shtetet e Bashkuara.

Në përpjekje për të grumbulluar të dhëna që mund të çojnë në miratimin e prezervativëve për seks anal, kompania u bashkua me studiuesit në Universitetin Emory, dhe u takua me F.D.A. dhe hartoi një studim.

I financuar nga Instituti Kombëtar i Shëndetësisë, studimi, më i madhi deri më sot mbi efektivitetin e prezervativit gjatë seksit anal, u krye midis majit 2016 dhe majit 2017. Ai përfshinte 504 burra, gjysma e të cilëve kryenin marrëdhënie seksuale me burra dhe gjysma kishin kryer marrëdhënie seksuale me gratë dhe studiuesit ndërmorën disa hapa të projektuar për të inkurajuar të dhëna më të qëndrueshme dhe të sakta se studimet e mëparshme, tha Dr. Siegler.

Pasi u trajnuan për përdorimin e duhur të prezervativit, burrave iu dhanë prezervativë dhe iu kërkua të plotësonin një ditar ditor në një aplikacion telefonik, për t’iu përgjigjur pyetjeve nëse kishin bërë seks atë ditë dhe nëse prezervativi që përdornin u prish apo u rrëshqiti. Pjesëmarrësit raportuan 2,351 akte seksuale anale dhe 2,533 vaginale gjatë periudhës së studimit.

Dr. Siegler tha se ekipi kishte hipotezuar se shkalla e dështimit të prezervativit gjatë seksit anal do të ishte mjaft e ulët për t’u lidhur me FDA-në, por nuk kishte pritur që të ishte aq i ulët sa ishte – 0.7% – ose se do të ishte më i ulët. sesa shkalla e dështimit gjatë seksit vaginal, e cila ishte 1.9%.

Studiuesit ia atribuojnë shkallën më të lartë të dështimit gjatë seksit vaginal për faktin se studimi inkurajoi përdorimin e lubrifikantit të përshtatshëm për prezervativët për çdo rast të seksit anal, por, duke iu përmbajtur udhëzimeve të shëndetit publik, inkurajoi vetëm përdorimin e lubrifikantit gjatë seksit vaginal “si e nevojshme apo e dëshiruar.” 

Pra, ndërsa 98% e njerëzve që bënin seks anal përdornin lubrifikant, vetëm 42% e atyre që bënin seks vaginal e përdornin. Kur studiuesit panë vetëm njerëzit që përdornin lubrifikant, shkalla e dështimit në grupin vaginal ishte 1.1%, duke i bërë shanset e dështimit në secilin grup në thelb të njëjta, raportoi studimi.

Ekspertët e shëndetit publik thanë se kjo sugjeron që lubrifikuesi ishte kritik për rezultatet e studimit, dhe në deklaratën e tij, F.D.A. tha se gjatë seksit anal, prezervativi “duhet të përdoret me një lubrifikant të përputhshëm me prezervativët”.

Dr. Siegler tha se probleme si shqetësimi ose infeksionet seksualisht të transmetueshme janë raportuar në më pak se 1% të përdorimeve të prezervativëve dhe se ishte e mundur që infeksionet të ndodhnin kur prezervativi nuk përdorej.

Studimi përfshiu tre lloje të ndryshme të prezervativit One – standard, i hollë dhe i pajisur, i cili vjen në 54 madhësi të ndryshme. Ata nuk kishin brinjë apo karakteristika të tjera, tha Dr. Siegler. Secilit pjesëmarrës iu dhanë pesë mostra të secilit lloj prezervativi për t’u përdorur për dy deri në katër javë. Studiuesit kishin pritur që prezervativët e vendosur të kishin shkallën më të ulët të dështimit, por studimi zbuloi se nuk kishte asnjë ndryshim, një rezultat që Dr. Siegler tha se ai mendonte se reflektonte se të tre varietetet duhej të plotësonin të njëjtat standarde prodhimi dhe qëndrueshmërie.

Dr. Siegler, i specializuar në kërkimet mbi PrEP, tha se përpara se të kryente studimin e prezervativit, ekipi i Emory pyeti veten nëse shtimi i seksit anal në etiketën e prezervativit do të inkurajonte më shumë burra të përdorin prezervativë.

“A ka rëndësi kjo? A do të ndryshonte përdorim?” pyeti ai. Ekipi kreu një anketë me më shumë se 10,000 burra që kishin bërë seks me burra dhe zbuloi se 69% thanë se nëse F.D.A. do t’i miratonte prezervativët për seks anal, do të inkurajoheshin më shumë t’i përdornin.

“Unë nuk i shoh prezervativët kundrejt PrEP si një lloj opsioni reciprokisht ekskluziv, i shoh ato si opsione që mund të mbështesin njëri-tjetrin dhe që u lejojnë njerëzve këtë zgjedhje,” tha ai. “Nuk ka përdorim të përsosur të asnjë teknologjie. Por nëse optimizojmë aksesin e njerëzve dhe të kuptuarit e opsioneve të ndryshme të parandalimit, mendoj se mund të rrisim nivelin e përgjithshëm të mbrojtjes së popullsisë kundër H.I.V.”

Dr. Mayer tha se ai gjithashtu e shihte shtimin e etiketës në prezervativë si një mjet shtesë që mund të ndihmojë në përmirësimin e përdorimit të të gjitha masave mbrojtëse.

“Padyshim që nuk është një lloj mjedisi i vetëm që i përshtatet të gjithëve,” tha Dr. Mayer. “Do të ndihmojë në normalizimin e bisedës sepse do të ketë një nxitje ekonomike për kompanitë që të reklamojnë prezervativë për seks anal.”

Burimi: New York Times

Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here