Kujdesi për fëmijët tani kushton mesatarisht më shumë se 10,000 dollarë në vit

Kujdesi për fëmijët po bëhet më i shtrenjtë se kurrë, duke i detyruar prindërit të shpenzojnë një pjesë gjithnjë e më të madhe të pagave të tyre për këtë, thotë një raport i fundit nga Child Care Aware.

Raporti “Ndryshimi kërkues” zbuloi se kostoja mesatare vjetore kombëtare e kujdesit për fëmijët në vitin 2020, nga të dhënat më të fundit të disponueshme, ishte 10,174 dollarë. Kjo shifër përfaqëson më shumë se 10% të të ardhurave mesatare për një çift të martuar dhe më shumë se 35% për qind të të ardhurave mesatare për një prind të vetëm.

Për ta vënë këtë në kontekst, Departamenti Amerikan i Shëndetësisë dhe Shërbimeve Njerëzore rekomandon që prindërit të shpenzojnë jo më shumë se 7% të të ardhurave të tyre familjare për kujdesin ndaj fëmijëve.

Raporti zbuloi gjithashtu se rritja mesatare e kostos së kujdesit për fëmijët po tejkalon inflacionin me më shumë se 3%, që do të thotë se prindërit duhet të kujdesen për paratë e tyre më shumë se kurrë më parë. Çmimi mesatar i një viti të kujdesit për fëmijët u rrit 5% nga 9,687 dollarë në 2019 në 10,174 dollarë në 2020. Gjatë të njëjtës periudhë kohore, norma e inflacionit ishte vetëm 1.2%.

Ky hendek në rritje ka bërë që mijëra prindër – veçanërisht nëna – të largohen nga fuqia punëtore, thotë Child Care Aware.

“Një nga pasojat për prindërit që ne po fillojmë të shohim është dalja e grave nga fuqia punëtore,” thotë për CNBC Make It, analistja e vjetër e Child Care Aware, Kristina Haynie. “Ndonjëherë thjesht nuk ia vlen të punosh sepse paratë që po fiton shkojnë të gjitha për kujdesin ndaj fëmijëve.”

Është një çështje që studiuesit thonë se nxitet pjesërisht nga vështirësitë që kanë qendrat e kujdesit për fëmijët në tërheqjen e talenteve. Ofrimi i pagave konkurruese kërkon rritje të çmimeve, por rritja e çmimeve detyron disa prindër që t’i tërheqin fëmijët e tyre sepse nuk mund ta përballojnë atë.

Për shumë prindër, alternativa për të lënë punën për t’u kujdesur për fëmijët e tyre është të kërkojnë ndihmën e familjes, miqve dhe fqinjëve, thotë Haynie.

“Është e vështirë të përpiqesh të bashkosh të gjitha këto zgjidhje të ndryshme për kujdesin e fëmijëve vetëm në mënyrë që ata të mund të vazhdojnë të punojnë për të njëjtën pagesë kur gjithçka po bëhet kaq e shtrenjtë,” thotë ajo. “Kjo po e bën kujdesin ndaj fëmijëve të jetë shumë më tepër jashtë mundësive.

Burimi: CNBC

Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here