Ndaloni së thënuri “Më falni” në punë, gjë që mund t’ju bëjë të dukeni të dobët: Provoni këto fraza në vend të kësaj, thotë CEO i firmës konsulente për karrierën

Për shumë njerëz, të thuash “Më falni” pas situatave të caktuara, edhe ato që nuk kërkojnë falje, është natyrë e dytë. Por kërkimi i tepërt i faljes mund të rezultojë i kundërt, veçanërisht në vendin e punës: mund t’i bëjë të tjerët të mendojnë më pak për ju, të ulë vetëvlerësimin tuaj dhe të zvogëlojë ndikimin e faljeve të ardhshme.

Ky zakon mund të vijë nga një vend pasigurie dhe mund të jetë veçanërisht i zakonshëm mes grave dhe njerëzve me ngjyrë, tha Patrice Williams Lindo, CEO i Career Nomad, një firmë këshillimi për karrierë.

Ne jemi mësuar kulturalisht, veçanërisht nga këndvështrimi i një gruaje, të jemi super të përulur dhe të minimizojmë fitoret tona. Kështu jam rritur”, tha Lindo. “Ishte problem të ishe krenar në mënyrën se si flisje për veten dhe arritjet e tua. Kështu që ne ndihemi të papërshtatshëm dhe të pasigurt.”

Nevoja për të kërkuar falje të tepërt lind nga ky model i vetëdyshimit – dhe njohja e situatave kur duhet dhe nuk duhet të thuash “Më fal” është një nga hapat e parë për të gjetur fraza më të mira për t’u përdorur, thotë Lindo.

Këtu janë tre skenarë të zakonshëm ku mund të tundoheni të kërkoni falje të tepërt dhe çfarë të merrni parasysh të thoni në vend të kësaj.

Nëse jeni duke përjetuar vështirësi teknike
Puna hibride dhe në distancë fitoi popullaritet në vitet e fundit, duke bërë që njerëzit të përdorin pajisjet e tyre elektronike më shumë se kurrë. Fatkeqësisht, pa marrë parasysh se sa njohuri teknologjike jeni, vështirësitë teknike me siguri do të ndodhin. Dhe ata zakonisht nuk janë faji juaj.

Për shembull, mendoni për një videotelefonatë me probleme. Ju mund të ndiheni të detyruar të kërkoni falje nëse kërkon shumë kohë që një prezantim të ngarkohet, nëse butonat nuk funksionojnë ose nëse ka një vonesë tjetër teknike.

“Më falni” është shpesh një frazë që njerëzit përdorin kur duhet të mbushin hapësirën,” thotë Lindo. “Ata nuk janë të kënaqur me heshtjen.”

Në vend që të kërkoni falje për gjërat që janë jashtë kontrollit tuaj, përdorni fraza të tilla si: “Unë e vlerësoj durimin tuaj” dhe “Faleminderit që punuat me mua“, për të kapërcyer çdo siklet dhe për të rivendosur një atmosferë besimi.

Nëse keni nevojë të bashkoheni në një bisedë
Supozoni se jeni duke marrë pjesë në një takim të udhëhequr nga një koleg. Dikush ngre një pikë me të cilën jeni dakord ose nuk jeni dakord dhe ju dëshironi të ndani pikëpamjen tuaj.

Ju mund të vendosni të ndërhyni duke thënë: “Më falni, por do të doja të ndërhyja“.

Kjo situatë nuk kërkon falje, thekson Lindo.

Nëse keni informacion për t’i shtuar një bisede ose një këndvështrimi të kundërt, kjo është plotësisht në rregull,” tha ajo. “Njerëzit përdorin “Më falni” në këto situata për të depërtuar në bisedë dhe për të dëgjuar zërin e tyre kur nuk kanë nevojë.”

Në vend që të kërkoni falje, përdorni fraza si “Do të doja të shtoja“, “Unë mendoj se” ose “Këtu është një këndvështrim tjetër“. Këto fraza ju ndihmojnë të kontribuoni pa u frikësuar për ta bërë këtë.

Vlerësoni situatën përpara se të flisni duke përdorur metodën STAR (Situata, Detyra, Veprimi dhe Rezultati), e cila mund të lehtësojë nevojën për të kërkuar falje, tha Lindo.

Le të themi se doni të shprehni një pikë të kundërt. Së pari, merrni parasysh situatën dhe pyesni veten: ‘A është kjo një kohë e përshtatshme?’ Nëse jo, mendoni se çfarë detyre mund të bëni, ndoshta të kontaktoni një menaxher ose këshilltar paraprakisht, përpara se të thoni diçka për të cilën mund t’ju duhet të kërkoni falje,” shpjegoi ajo.

Vendosni se çfarë veprimi dëshironi të ndërmerrni dhe pyesni veten: “Çfarë rezultati po kërkoj pas kësaj bisede?

Nëse keni bërë një gabim
Të gjithë bëjmë gabime, veçanërisht në punë. Nëse e keni kryer gabimisht një detyrë ose keni ofenduar aksidentalisht dikë, të thoni “Më falni” nuk do të ishte përgjigja e gabuar, domosdoshmërisht, por nuk do të ishte as përgjigja më e fortë.

Kur bëni diçka të gabuar, përgjigjja nuk duhet të jetë ‘Më falni’”, thotë Lindo. “Ju mund të flisni me veprimin që do të bëni për të hetuar ose zgjidhur problemin.”

Fraza të tjera mund të tregojnë më mirë se jeni gati të bëni atë që duhet për ta rregulluar situatën. Ato mund të përfshijnë:

Faleminderit për komentet
Unë marr përgjegjësinë e plotë
Unë e vlerësoj që ma keni sjellë këtë në vëmendje – si mund të përmirësohem?

Një falje e sinqertë nuk është e keqe, vëren Lindo – por është ideale të thuash vetëm “Më vjen keq” kur e mendon vërtet për t’u siguruar që ajo të duket e vërtetë.
Burimi: CNBC
Përktheu dhe përshtati: Mendimi.al
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here