Numri i spermës ka qenë në rënie prej vitesh dhe hulumtimet e reja tregojnë se problemi po përkeqësohet

Dy masa kyçe të lidhura me fertilitetin mashkullor – numri dhe përqendrimi i spermës – kanë rënë ndjeshëm vitet e fundit, sipas një studimi të ri, duke rritur frikën për rritjen e ardhshme të popullsisë.

Nga viti 1973 deri në vitin 2018, përqendrimi i spermës globalisht ra me më shumë se gjysmën, sipas një analize të re nga një ekip ndërkombëtar studiuesish, të publikuar në revistën Human Reproduction Update të martën. Ndërkohë, numri i përgjithshëm i spermës ra me 62.3% gjatë së njëjtës periudhë.

Në përgjithësi, ne po shohim një rënie të konsiderueshme në mbarë botën në numrin e spermës me mbi 50% në 46 vitet e fundit, një rënie që është përshpejtuar vitet e fundit,” studiuesi kryesor dhe profesori në Shkollën Publike Hadassah Braun të Universitetit Hebraik të Jerusalemit, Hagai Levine, tha në një deklaratë.

Një studim i vitit 2017, nga të njëjtët studiues, zbuloi se një rënie në numërimin e spermës po përshpejtohej në Amerikën e Veriut, Evropë, Australi dhe Zelandën e Re bazuar në mostrat e mbledhura midis 1973 dhe 2011.

Studimi më i fundit, për t’u mbështetur në gjetjet e mëparshme, vëzhgoi Amerikën e Jugut, Azinë dhe Afrikën për të kuptuar rënien e numrit të spermës në të gjithë botën. Duke përdorur mostra nga mbi 57,000 burra në 53 vende, të kombinuara me statistikat e përdorura në studimet e mëparshme, studiuesit zbuluan se burrat në ato rajone gjithashtu kanë përjetuar një rënie të konsiderueshme të numrit të spermës si ata në studimin e mëparshëm.

Studiuesit zbuluan se përqendrimi i spermës ka rënë me 1.16% çdo vit që nga viti 1972. Megjithatë, kur studiuesit panë të dhënat e pas vitit 2000, ata zbuluan se rënia vjetore ishte 2.64%.

Gjetjet tona shërbejnë si një kanarinë në një minierë qymyri,” tha Levine. “Ne kemi një problem serioz në duart tona që, nëse nuk zbutet, mund të kërcënojë mbijetesën e njerëzimit. Ne bëjmë thirrje urgjente për veprim global për të promovuar mjedise më të shëndetshme për të gjitha speciet dhe për të reduktuar ekspozimet dhe sjelljet që kërcënojnë shëndetin tonë riprodhues.”

Analiza nuk shqyrton shkaqet pas rënies së përqendrimit dhe numrit të spermës, por Levine tha se “zgjedhjet e stilit të jetesës dhe kimikatet në mjedis po ndikojnë negativisht në këtë zhvillim të fetusit“.

Studimi vjen në të njëjtën ditë që popullsia e botës arriti në 8 miliardë njerëz, sipas vlerësimit të OKB-së. Por të gjitha shenjat tregojnë për një ngadalësim të shkallës së rritjes së përgjithshme të popullsisë. U deshën 12 vjet që popullsia e botës të rritet nga 7 miliardë në 8 miliardë, por pritet të duhen edhe 15 vjet të tjera që ajo të arrijë në 9 miliardë.

Ndërkohë, OKB thotë se lindshmëria ka rënë në disa vende në dekadat e fundit. Dhe “efekti kumulativ i fertilitetit më të ulët, nëse mbahet gjatë disa dekadave, mund të jetë një ngadalësim më thelbësor i rritjes së popullsisë globale në gjysmën e dytë të shekullit“, tha në një deklaratë drejtori i divizionit të popullsisë në OKB.

Në analizë, studiuesit vërejnë se numri i spermës është një “përfaqësim i papërsosur për fertilitetin“, por përqendrimi dhe numri i spermës janë të lidhura ngushtë me shanset e fertilitetit.

Në nivel popullsie, rënia e mesatares e përqendrimit të spermës nga 104 në 49 milionë/ml që ne raportojmë këtu nënkupton një rritje të konsiderueshme të përqindjes së meshkujve me kohë të vonuar deri në konceptim”, shkruajnë studiuesit në studim. “Kështu, përqendrimi i spermës siguron matjen më të qëndrueshme dhe të besueshme për krahasimet brenda dhe midis popullatave dhe me kalimin e kohës.”

Burimi: Fortune
Përktheu dhe përshtati: Mendimi.al
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here