Në Amerikë propozohet ndalimi i cigareve me mentol dhe shije

Administrata e Ushqimit dhe Barnave propozoi të enjten ndalimin e cigareve me mentol, një hap i rëndësishëm dhe i lavdëruar nga grupet kryesore shëndetësore dhe të të drejtave civile që thonë se industria e duhanit ka një histori të marketingut në mënyrë agresive për komunitetet me ngjyrë dhe duke shkaktuar dëme të rënda, duke përfshirë shkallë më të lartë të sëmundjeve dhe vdekjeve të lidhura me duhanin.
FDA propozoi gjithashtu ndalimin e aromave në puro, duke përfshirë ato të vogla të quajtura cigarillo që janë të njohura për adoleshentët.

Komisioneri i FDA, Robert M. Califf, në komentet për gazetarët, tha se ndalimi i cigareve me mentol dhe purove me aromë do të shpëtonte jetë dhe do të reduktonte pabarazitë shëndetësore. Duke shprehur një ndjenjë urgjence për të finalizuar rregullin, ai theksoi se 480,000 njerëz në vit në Shtetet e Bashkuara vdesin nga sëmundjet e lidhura me duhanin, duke e bërë duhanin shkakun kryesor të vdekjeve të parandalueshme.

Megjithatë, data efektive e ndalimit mund të jetë dy vjet larg. FDA do të pranojë komentet e publikut për muajt e ardhshëm dhe më pas do të shkruajë një rregullore përfundimtare që do të përfshijë kohën për prodhuesit për të mbyllur prodhimin. Sfidat gjyqësore nga industria priten dhe mund të shkaktojnë një betejë të stërzgjatur ligjore.

Duke supozuar se një ndalim federal është finalizuar, do të ishte veprimi më agresiv i ndërmarrë nga FDA kundër industrisë që kur Kongresi i dha agjencisë autoritetin për të rregulluar produktet e duhanit në vitin 2009, tha Matthew L. Myers, president i Fushatës për Fëmijët Pa Duhan.

Ky është një hap gjigant përpara” në uljen e pabarazive shëndetësore, tha Carol McGruder, bashkëkryetare e Këshillit Drejtues të Kontrollit të Duhanit Afrikano-Amerikan, një grup advokues që ka nxitur ndryshimin. Për shkak të vonesave të mundshme në lidhje me çështjet gjyqësore, ajo u kërkoi shteteve dhe qyteteve të miratojnë ndalesat e tyre.

Prodhuesit shitën 203.7 miliardë cigare në Shtetet e Bashkuara në vitin 2020, sipas raportit vjetor të cigareve të Komisionit Federal të Tregtisë. Kjo shënoi rritjen e parë në dy dekada, por ishte dukshëm më e ulët se kulmi në vitet 1980, kur shitjet vjetore i kaluan 600 miliardë cigare. Cigaret me mentol përbëjnë rreth 36% të tregut – dhe 50% të shitjeve për Reynolds American, e cila prodhon Newport, markën më të shitur të mentolit.

Kompanitë e duhanit, të cilat kanë shprehur prej kohësh kundërshtimin ndaj një ndalimi të mentolit, thanë se një ndalim nuk ka gjasa të funksionojë dhe se cigaret me mentol nuk duhet të veçohen.

Dëshmitë shkencore nuk tregojnë asnjë ndryshim në rreziqet shëndetësore që lidhen me cigaret me mentol në krahasim me cigaret pa mentol, dhe as nuk mbështesin që cigaret me mentol ndikojnë negativisht në fillimin, varësinë ose ndërprerjen,” tha Kingsley Wheaton, shefi i marketingut të British American Tobacco, në një deklaratë.

Altria, e cila prodhon versionet e mentolit të Marlboro dhe markave të tjera të saj, paralajmëroi se “heqja e këtyre produkteve nga tregu ligjor do t’i shtyjë ato në tregje të parregulluara, kriminale që nuk ndjekin asnjë rregullore dhe injorojnë ligjet për moshën minimale“.

Guy Bentley, drejtor i lirisë së konsumatorit në Fondacionin Reason, tha në Twitter: “Akti serioz Volstead ndjehet këtu“, duke iu referuar ligjit të vitit 1920 të krijuar për të zbatuar Prohibition, i cili nuk arriti t’i jepte fund shitjeve të alkoolit. Fondacioni Reason është një institut kërkimor që mbron në emër të parimeve libertariane.

Lëvizja e së enjtes u parashikua pothuajse saktësisht një vit më parë, kur FDA premtoi të propozonte një ndalim të cigareve me mentol dhe purove me aromë brenda 12 muajve.

Mentol ka rrënjë të thella në komunitetet e personave me ngjyrë. Në vitet 1950, rreth 10% e duhanpirësve me ngjyrë përdornin cigare me mentol. Sot, më shumë se 85% e duhanpirësve me ngjyrë zgjedhin cigaret me mentol – pothuajse trefishi i përqindjes për duhanpirësit e bardhë. Studiuesit dhe rregullatorët kanë zbuluar se rritja e mprehtë ishte rezultat i marketingut agresiv në komunitetet e personave me ngjyrë – veçanërisht të cigareve me mentol – nga industria e duhanit. Kompanitë e cigareve mohojnë se synojnë komunitetet e  personave me ngjyrë. Afriko-amerikanët vdesin nga sëmundjet e lidhura me duhanin, duke përfshirë kancerin dhe sëmundjet e zemrës, në shkallë më të lartë se grupet e tjera.

Administrata Biden, duke propozuar ndalimin e mentolit, po merr përsipër një çështje që ka nxitur emocione të forta. Ndërsa shumë udhëheqës të shëndetit të personave me ngjyrë dhe organizata të të drejtave civile mbështesin ndalimin e cigareve me mentol, disa individë dhe grupe të shquara paralajmërojnë se një ndalim do t’i kthente duhanpirësit me ngjyrë në shkelës të ligjit dhe do të çonte në konfrontime potencialisht të rrezikshme me policinë.
Imzot Al Sharpton, i cili kohët e fundit u takua me zyrtarë të administratës, tha në një letër drejtuar Shtëpisë së Bardhë se një ndalim “do të përkeqësonte çështjet ekzistuese, që ziejnë rreth profilizimit racor, diskriminimit dhe policimit“. Ai i kërkoi administratës në vend të kësaj të krijojë një komision për të studiuar efektet e mundshme të një ndalimi të mentolit në komunitetet e personave me ngjyrë.
Ne nuk po kundërshtojmë asgjë, ne po ngremë pyetje dhe po u kërkojmë atyre të marrin këto përgjigje,” tha Sharpton në një intervistë me The Post’s Health 202 këtë javë.
Sharpton është themelues dhe president i Rrjetit Kombëtar të Veprimit, një organizatë jofitimprurëse që ka marrë mbështetje financiare nga Reynolds. Ai tha në intervistë se kontributet nuk ndikojnë në pozicionet e organizatës.

Unioni Amerikan i Lirive Civile dhe disa grupe të tjera gjithashtu kundërshtojnë ndalimin, me disa që përmendin rastin e Eric Garner, një i ri me ngjyrë që u vra në vitin 2014 nga policia e Nju Jorkut pasi u ndalua për shitjen e cigareve.

Por shumë liderë me ngjyrë dhe FDA, refuzojnë pikëpamjen se një ndalim i mentolit do të rezultojë në një goditje ndaj konsumatorëve – dhe akuzojnë kundërshtarët për ngritje të linjës së industrisë.

Këta liderë me ngjyrë po thonë të gjithë të njëjtën gjë që kanë thënë për një dekadë, se një ndalim i mentolit do të çojë në kriminalizimin e të rinjve me ngjyrë,” tha Delmonte Jefferson, drejtor ekzekutiv i Qendrës për Shëndetin dhe Barazinë e Personave me Ngjyrë, një organizatë jofitimprurëse. “Ata po thonë: “Mos e ndaloni mentolin, mos ndaloni diçka që po na vret“.

Derrick Johnson, president dhe shefi ekzekutiv i NAACP, tha në një deklaratë të enjten se “shënjestrimi dhe tregtimi i aromës së mentolit nga industria e duhanit ka pasur një ndikim shkatërrues në komunitetin tonë. … Sot është një fitore e madhe për barazinë, drejtësinë dhe shqetësimet e shëndetit publik.”

FDA tha të enjten se konsumatorët nuk do të jenë në pikëpyetje të një ndalimi sepse propozimi nuk do t’i ndalojë individët të posedojnë ose përdorin cigare me mentol ose puro me aromë. Në vend të kësaj, zbatimi do të përqendrohej te prodhuesit, shpërndarësit dhe shitësit me pakicë.

FDA tha se do të pranonte komente nga publiku midis 4 majit dhe 5 korrikut. Ajo gjithashtu do të mbajë dy “seanca dëgjimi” në qershor. Ndalimi nuk do të ndikojë në cigaret elektronike me aromë mentoli, të cilat agjencia ende po i shqyrton.

Pothuajse të gjitha shijet e cigareve u ndaluan nga Ligji për Parandalimin dhe Kontrollin e Duhanit në Familje të vitit 2009, i cili i dha FDA-së autoritetin për të rregulluar duhanin. Cigaret me mentol u përjashtuan pjesërisht për shkak të kundërshtimit nga Grupi i Kongresit; shumë anëtarë tani mbështesin ndalimin. Ligji udhëzoi FDA-në që të shikonte nga afër se si do të trajtohej mentoli, dhe pritshmëria midis grupeve shëndetësore në atë kohë ishte që agjencia të lëvizte shpejt për të ndaluar ato cigare. Rishikimet shkencore arritën në përfundimin se heqja e mentolit nga cigaret do të siguronte përfitime të rëndësishme për shëndetin publik.

Por administrata e Obamës nuk eci përpara. Qendra Juridike e Shëndetit Publik në Shkollën Juridike Mitchell Hamline në Minesota u përpoq të nxiste rregullatorët federalë që të ndalonin cigaret me mentol duke kërkuar nga FDA në 2013 në emër të disa organizatave shëndetësore. Komisioneri i parë i FDA i administratës Trump, Scott Gottlieb, mbështeti ndalimin, por pasi ai u largua nga agjencia në vitin 2019, Shtëpia e Bardhë nuk e ndoqi. Organizatat paditën agjencinë në vitin 2020 për ta detyruar atë t’i përgjigjet peticionit, duke bërë që një gjykatës federal të caktojë një afat deri në prillin e kaluar që administrata të shpallë synimet e saj.

Studimet kanë treguar se mentoli, i cili ka një shije nenexhiku dhe ofron një ndjesi ftohjeje, e bën më të lehtë për të rinjtë që të fillojnë të pinë duhan duke maskuar irritimin e fytit të shkaktuar nga cigaret.

Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve dhe studiues të tjerë kanë zbuluar se kompanitë e duhanit, me kalimin e viteve, kanë përdorur zbritje dhe kupona – të cilat janë më të njohura në mesin e afrikano-amerikanëve, komuniteteve të tjera me ngjyrë dhe të rinjve – për të rritur shitjet. Industria gjithashtu kishte një traditë të rekrutimit të atletëve të famshëm me ngjyrë dhe të sponsorizonte ngjarje sportive dhe kulturore për të promovuar mallrat e saj, duke përfshirë cigaret me mentol – megjithëse këto praktika tani janë të ndaluara ose të kufizuara ashpër.

Disa shtete dhe qytete kanë ecur përpara për të ndaluar mentolin dhe shijet e tjera. Massachusetts ka ndaluar të gjitha shijet e duhanit, duke përfshirë mentolin në cigare. Kalifornia miratoi një ndalim të ngjashëm, por ligji është pezulluar sepse kundërshtarët ia dolën ta vendosnin atë në votën e nëntorit. Dhjetra qytete kanë gjithashtu mentol dhe shije të tjera të kufizuara në cigare dhe e-cigare.

Që nga viti 2019, tha FDA, më shumë se 18.5 milionë njerëz 12 vjeç e lart pinin cigare me mentol. Agjencia tha se shijet e frutave i kanë bërë purot veçanërisht tërheqëse për të rinjtë. Sipas ndalimit të propozuar të tij, puro mund të jetë vetëm me shije duhani.

Një ndalim federal i mentolit ka ardhur “për një kohë të gjatë dhe është me të vërtetë e rëndësishme sepse ne e dimë nëse mund t’i heqim cigaret me mentol nga tregu, mund të shpëtojmë shumë jetë,” tha Robin Koval, shefi ekzekutiv dhe president i Iniciativës së së Vërtetës, një grup mbrojtës kundër duhanit.

Një studim që do të botohet këtë javë në revistën e rishikuar nga ekspertët Tobacco Control zbuloi se nëse ndalimi i cigareve me mentol në Shtetet e Bashkuara do të kishte të njëjtin efekt si ndalimi i mentolit kanadez, më shumë se 1.3 milionë duhanpirës të tjerë do ta linin duhanin, duke përfshirë më shumë se 381,000 afrikano-amerikanë, sipas Geoffrey Fong, profesor i psikologjisë dhe shkencave të shëndetit publik në Universitetin e Waterloo në Kanada dhe autori kryesor i studimit.

Ndalimi kanadez i cigareve me mentol u hodh me faza midis 2015 dhe 2017.
Burimi: Washington Post
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here