Njerëzit sapo ‘prekën’ diellin për herë të parë duke përdorur një anije kozmike

Misteret e hapësirës kanë nxitur kuriozitetin e shumë studiuesve për të zbuluar të fshehtat dhe si funksionojnë sistemet planetare e diellore. Me shekuj me radhë janë bërë kërkime e zbulime duke u nisur që nga dijetarët e lashtë si Galileo, Kepler, Njutoni etj, për të ditur rreth lëvizjes sonë në galaksi, zbulimet e diellit (yllit më të madh rreth të cilit vërtitemi, sëbashku më planetet fqinje.

Shkenca ka evoluar aq shumë duke zbuluar shumë të vërteta, si dhe ka nxitur shpikjen e mjaft teknologjive për të kërkuar të vërteta të tjera rreth hapësirës.

Mbeten shumë pyetje rreth diellit tonë, si natyra e erës me energji që rrjedh nga ai nëpër sistemin diellor, ose pse atmosfera e jashtme e rruzullit të zjarrtë është shumë më e nxehtë se sipërfaqja. Kjo është arsyeja pse NASA dërgoi sondën diellore Parker në një mision shtatë-vjeçar për të hetuar në vitin 2018. Anija kozmike tashmë ka zbuluar gjëra të habitshme. Tani, në afrimin e tij më të afërt me diellin, ata po arrijnë të gjejnë shumë gjëra të tjera.

U vërtetua që njerëzit kanë përdorur një anije kozmike për të “arritur afër diellit” dhe kanë zbuluar disa njohuri të pazakonta rreth yllit tonë.

Sonda Diellore Parker fluturoi me sukses përmes kurorës së diellit, ose atmosferës së sipërme, për të mostruar grimcat dhe fushat magnetike të yllit tonë. Ky synim i NASA-s ishte 60 vjet në përgatitje.

Sonda u krijua për të ndihmuar në përgjigjen e pyetjeve themelore në lidhje me erën diellore që rrjedh nga dielli, duke hedhur grimca energjike nëpër sistemin diellor. Instrumentet e tij mund të ofrojnë gjithashtu një pasqyrë se pse korona e diellit, atmosfera e jashtme e yllit, është shumë më e nxehtë se sipërfaqja aktuale. Korona është një milion gradë Kelvin, ndërsa sipërfaqja është rreth 6,000 Kelvin.

Të kuptuarit e erës diellore dhe nxehtësisë së zjarrtë të koronës janë thelbësore. Këto të dyja luajnë një rol në motin hapësinor dhe stuhitë diellore, dhe të kuptuarit e erës diellore mund të mundësojë parashikim më të mirë të motit hapësinor. Era diellore dhe temperatura e koronës ndikojnë gjithashtu në nxjerrjet e masës nga korona, të cilat mund të ndikojnë në rrjetin global të energjisë dhe telekomunikacionet në Tokë, si dhe astronautët tanë në Stacionin Ndërkombëtar të Hapësirës. Grimcat e energjizuara dhe të përshpejtuara që largohen nga dielli në erën diellore janë gjithashtu përgjegjëse për dritat veriore dhe jugore që shohim në Tokë.

Burimi: NASA

Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here