Qelizat e bardha të gjakut të sistemit imunitar mund të luftojnë Omicron, thotë studimi i ri

Një studim i ri së fundmi ka zbuluar se qelizat e bardha të gjakut të sistemit imunitar janë të afta të krijojnë një përgjigje imune kundër variantit Omicron të Covid-19. Për shkak se Omicron ka një numër më të madh mutacionesh se variantet e tjera të Covid, ndonjëherë mund të kalojë kundër antitrupave të krijuar nga vaksinimi ose infeksioni.

Megjithatë, nëse virusi hyn në trup, qelizat e bardha të gjakut, të njohura si qelizat T, do të sulmojnë. Në një kërkim të fundit, studiuesit nga Universiteti i Melburnit dhe Universiteti i Shkencës dhe Teknologjisë i Hong Kongut (HKUST), analizuan mbi 1500 fragmente të proteinave virale të SARS-CoV-2 – të quajtura epitope – që janë zbuluar se njihen nga qelizat T në pacientët e shëruar Covid-19 ose pas vaksinimit.

Edhe nëse Omicron, ose ndonjë variant tjetër për këtë çështje, mund të shpëtojë potencialisht nga antitrupat, një përgjigje e fortë e qelizave T mund të pritet ende që të ofrojë mbrojtje dhe të ndihmojë në parandalimin e sëmundjeve të rëndësishme.

Gjetjet e ekipit, sugjerojnë se Omicron nuk ka gjasa të jetë në gjendje të shmangë qelizat T, duke i shtuar një numri në rritje të provave nga grupet kërkimore në mbarë botën të cilët po hetojnë gjithashtu përgjigjet e qelizave T ndaj Covid- 19.

Sipas studiuesve, aspekti më shqetësues i Omicron është sasia e mutacioneve në proteinën e tij me thumba, e cila është objektivi kryesor i vaksinave Covid-19. Thumbat i mundësojnë virusit të ngjitet dhe të hyjë në qelizat e njerëzve.

Vaksinat aktuale nxisin antitrupa neutralizues që synojnë të bllokojnë këtë proces, megjithatë këto antitrupa janë raportuar të jenë më pak efektivë kundër Omicron në krahasim me variantet e mëparshme. Në analizimin e epitopeve të virusit nga proteina me thumba që synohen nga qelizat T në individë të vaksinuar ose të infektuar më parë, studimi zbuloi se vetëm 20% treguan mutacione të lidhura me Omicron. Edhe atëherë, këto mutacione nuk nëkuptojnë se virusi do të jetë në gjendje të shmangë qelizat T të trupit, thanë studiuesit.

Burimi: The Evening Standard

Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here