Vaji i peshkut mund të përmirësojë fertilitetin tek meshkujt

A është vaji i peshkut i mirë për testikujt? Mund të jetë, sipas një studimi të fundit në JAMA Network Open.

Studiuesit studiuan shëndetin e testikujve të pothuajse 1700 të rinjve danezë. Ata zbuluan se burrat që merrnin suplemente me vaj peshku kishin testikuj më të mëdhenj dhe derdhnin më shumë spermë sesa burrat që nuk merrnin. Vaji i peshkut gjithashtu mund të rrisë pjellorinë, vunë në dukje autorët.

Studime të shumta kanë zbuluar se ato mund të jenë të mira për zemrën e një personi dhe mund të ndihmojnë në uljen e kolesterolit. Për shkak të efekteve të tij pozitive shëndetësore, suplementet e vajit të peshkut të pasura me acide yndyrore omega-3 janë bërë një nga llojet më të zakonshme të suplementeve në treg.

Ndërsa shumë studime kanë treguar përfitimet e vajit të peshkut për shëndetin e meshkujve – kjo është hera e parë që zbulohet se vaji i peshkut mund të ndihmojë topat tuaj!

Studime të shumta kanë zbuluar se ato mund të jenë të mira për zemrën e një personi dhe mund të ndihmojnë në uljen e kolesterolit. Për shkak të efekteve të tyre pozitive shëndetësore, suplementet e vajit të peshkut të pasura me acide yndyrore omega-3 janë bërë një nga llojet më të zakonshme të suplementeve në treg.

Studimi përfshiu 1,679 të rinj danezë që kishin fizikë ushtarake. Ata iu përgjigjën pyetjeve në lidhje me marrjen e vajit të peshkut. Ata gjithashtu dhanë mostra të spermës dhe gjakut.

Në përgjithësi, rreth 6% e meshkujve thanë se kishin marrë suplemente të vajit të peshkut gjatë tre muajve të mëparshëm. Nga këto, 54% raportuan se kishin marrë vaj peshku për 60 ose më shumë ditë gjatë asaj periudhe kohore.

Studiuesit zbuluan se në përgjithësi, burrat që morën suplemente të vajit të peshkut brenda tre muajve të mëparshëm derdhnin sasi më të larta të spermës, kishin numër më të lartë të spermës dhe kishin testikuj (testikuj) më të mëdhenj sesa burrat që nuk përdornin suplementet.

Sasia e kohës së marrjes së vajit të peshkut gjithashtu dukej se bënte një ndryshim. Meshkujt që morën vaj peshku për 60 ose më shumë ditë gjatë këtyre tre muajve kishin vëllime më të larta të spermës, numër më të lartë të spermës dhe teste më të mëdha në krahasim me burrat që morën suplemente për më pak se 60 ditë.

Marrja e suplementeve të tjera, si multivitamina, nuk dukej se ndikonte në rezultatet. Përbërësit e vajit të peshkut mund të përmirësojnë mënyrën se si funksionojnë qelizat e spermës, shpjeguan autorët.

Acidi docosahexaenoic (DHA) në vajin e peshkut pasuron membranën e qelizës së spermës, e cila mund të përmirësojë formën dhe aftësinë e saj notuese. Gjetjet duhet të konfirmohen në studime më të mëdha, thanë autorët. Burrat që po mendojnë të marrin vaj peshku për fertilitet duhet të konsultohen fillimisht me mjekun e tyre.

Burimi: JAMA Network

Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here