Shkencëtarët mund të kenë zbuluar arsyen pse thinjen flokët

Rezultatet e hulumtimit të qelizave staminale mund të çojnë në trajtim që ndalon ose kthen procesin

Shkencëtarët besojnë se kanë zbuluar mekanizmin e zbardhjes së flokëve, i cili mund të ndihmojë në zhvillimin e një trajtimi për të ndryshuar qelizat në mënyrë që të kthejë ose ndalojë procesin.

Një studim i ri sugjeron që qelizat staminale mund të ngecin me kalimin e kohës dhe të humbasin aftësinë e tyre për të maturuar dhe ruajtur ngjyrën e flokëve.

Disa qeliza staminale – të cilat janë në gjendje të zhvillohen në shumë lloje të ndryshme qelizash – kanë një aftësi unike për të kaluar midis ndarjeve të rritjes në folikulat. Këto qeliza humbasin aftësinë për të lëvizur me kalimin e moshës, duke rezultuar në thinja.

Hulumtimi u fokusua tek qelizat në lëkurën e minjve dhe u gjet gjithashtu tek njerëzit të quajtura qeliza staminale melanocite, ose McSCs.

Shkencëtarët, të udhëhequr nga studiues të shkollës së mjekësisë Grossman të Universitetit të Nju Jorkut, sugjeruan se nëse gjetjet e tyre janë të vërteta për njerëzit, ata mund të hapin një mënyrë të mundshme për të rikthyer ose parandaluar thinjat.

Hetuesi kryesor i studimit, Qi Sun, një student postdoktoral në NYU Langone Health, tha: “Mekanizmat e sapogjetur rrisin mundësinë që i njëjti pozicion fiks i qelizave burimore të melanociteve mund të ekzistojë te njerëzit.”

Nëse po, kjo paraqet një rrugë të mundshme për të rikthyer ose parandaluar thinjen e flokëve të njeriut duke ndihmuar qelizat e bllokuara të lëvizin përsëri midis ndarjeve të folikulave të flokëve në zhvillim.”

Ngjyra e flokëve kontrollohet nga fakti nëse grupet e vazhdueshme të shumëzimit të McSCs brenda folikulave të flokëve marrin sinjalin për t’u bërë qeliza të pjekura që bëjnë pigmentet proteinike përgjegjëse për ngjyrën.

Studiuesit zbuluan se gjatë rritjes normale të flokëve, qelizat rrotullohen vazhdimisht midis ndarjeve të folikulit të flokëve në zhvillim. Është brenda këtyre ndarjeve ku McSC-të janë të ekspozuar ndaj sinjaleve që ndikojnë në pjekurinë.

Studiuesit zbuluan se McSCs transformohen midis gjendjes së tyre më primitive të qelizave burimore dhe fazës tjetër të maturimit të tyre në varësi të vendndodhjes së tyre.

Sipas gjetjeve, ndërsa flokët zbardhen, derdhen dhe më pas rriten në mënyrë të përsëritur, një numër në rritje i McSC-ve ngecen në ndarjen e qelizave burimore të quajtur fryrja e folikulit të flokëve, ku ato mbeten.

Një kërkues i vjetër në studim, Mayumi Ito, tha: “Është humbja e funksionit të ngjashëm me kameleonin në qelizat burimore të melanociteve që mund të jetë përgjegjëse për thinjat dhe humbjen e ngjyrës së flokëve.”

Burimi: Theguardian.com
Përktheu dhe përshtati: Mendimi.al
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here