Shtetet e Bashkuara dhe partnerët e G7 vendosin sanksione të rënda për luftën e Putinit kundër Ukrainës

Presidenti Biden dhe liderët e G7-ës u takuan me Presidentin Zelenskyy të Ukrainës për të përforcuar angazhimin e përbashkët për të forcuar pozicionin e Ukrainës në fushën e betejës dhe në tryezën e bisedimeve.

Sanksionet e paprecedenta po kërkojnë tashmë një taksë të madhe për ekonominë e Rusisë dhe kontrollet e eksportit kanë mbytur aksesin e Rusisë në teknologjinë kritike dhe zinxhirët e furnizimit që i nevojiten për të mbështetur ambiciet e saj ushtarake. Lufta e Putinit parashikohet të zhdukë 15 vitet e fundit të fitimeve ekonomike në Rusi. Si rezultat i kontrolleve tona të eksportit, Rusia po lufton për të rimbushur armët dhe pajisjet e saj ushtarake. Dy fabrikat kryesore të tankeve të Rusisë – Uralvagonzavod Corporation dhe Chelyabinsk Tractor Factor – kanë ndërprerë punën për shkak të mungesës së komponentëve të huaj. Pothuajse 1,000 kompani të sektorit privat janë larguar nga Rusia dhe raportet tregojnë se më shumë se 200,000 rusë, shumë prej të cilëve janë shumë të aftë, janë larguar nga vendi. Të gjitha këto kosto do të komplikohen dhe do të intensifikohen me kalimin e kohës.

Putini ka dështuar në objektivin e tij fillestar ushtarak për të dominuar Ukrainën – por ai ia ka dalë ta bëjë Rusinë një pari globale. Shtetet e Bashkuara, Bashkimi Evropian dhe G7 u zotuan të rrisin këto kosto duke marrë kolektivisht masa të mëtejshme, në përputhje me autoritetet dhe proceset ligjore përkatëse të secilit partner.

Synimi i mediave të kontrolluara nga shteti brenda Rusisë që forcojnë luftën e Putinit: Shtetet e Bashkuara do të sanksionojnë tre nga stacionet televizive më të ndjekura të Rusisë, drejtpërdrejt ose tërthorazi, të kontrolluara nga shteti në Rusi – Shoqëria Aksionare Channel One Rusia, Televizioni Rusia-1 dhe Kompania Aksionare NTV Broadcasting Company. Të tre stacionet kanë qenë ndër përfituesit më të mëdhenj të të ardhurave të huaja, të cilat ushqehen me të ardhurat e shtetit rus.

Ndalimi i shërbimeve që ndihmojnë në financimin e evazionit të luftës dhe sanksioneve të ndihmës së Putinit: Shtetet e Bashkuara do t’i ndalojnë personat amerikanë që të ofrojnë shërbime të kontabilitetit, besimit dhe formimit të korporatave, si dhe shërbime konsulence menaxheriale për çdo person në Federatën Ruse. Këto shërbime janë kyçe për kompanitë dhe elitat ruse që ndërtojnë pasuri, duke gjeneruar kështu të ardhura për makinën luftarake të Putinit, dhe për përpjekjen për të fshehur atë pasuri dhe për t’iu shmangur sanksioneve. Ky veprim bazohet në ndalimet e mëparshme për të kufizuar eksportin e mallrave që lidhen me hapësirën ajrore, detare, elektronike, teknologjinë dhe mbrojtjen dhe sektorët e materialeve të lidhura me ekonominë ruse.

Ndërprerja e importeve të naftës ruse dhe reduktimi i varësisë nga energjia ruse: Shtetet e Bashkuara kanë ndaluar tashmë importin e naftës, gazit dhe qymyrit rus. E gjithë G7 u angazhua për të hequr ose ndaluar gradualisht importin e naftës ruse. Kjo do të godasë rëndë arterien kryesore të ekonomisë së Putinit dhe do t’i mohojë atij të ardhurat që i nevojiten për të financuar luftën e tij. G7 gjithashtu u zotua të punojë së bashku për të siguruar furnizime të qëndrueshme globale të energjisë, duke përshpejtuar përpjekjet për të reduktuar varësinë nga karburantet fosile.

Vendosja e kontrolleve dhe sanksioneve të mëtejshme të eksportit për të degraduar përpjekjet luftarake të Rusisë: Shtetet e Bashkuara do të nxjerrin një rregull të ri që vendos kufizime shtesë në sektorin industrial të Rusisë, duke përfshirë një gamë të gjerë të inputeve dhe produkteve duke përfshirë produktet e drurit, motorët industrialë, kaldaja, motorët dhe pajisjet e ventilimit, buldozerët dhe shumë artikuj të tjerë industriale dhe aplikacione komerciale. Këto kontrolle të reja do të kufizojnë më tej aksesin e Rusisë në artikuj dhe të ardhura që mund të mbështesin aftësitë e saj ushtarake. Shtetet e Bashkuara sanksionuan gjithashtu kompaninë me përgjegjësi të kufizuar Promtekhnologiya, e cila prodhon pushkë dhe armë të tjera që janë përdorur në operacionet ushtarake në Ukrainë; shtatë kompani transporti, të cilat zotërojnë 69 anije; dhe një kompani detare. Komisioni Rregullator Bërthamor do të pezullojë gjithashtu licencat e përgjithshme për eksportet e materialit burimor, materialit të veçantë bërthamor, materialit nënprodukt dhe deuteriumit në Rusi.

Vendosja e sanksioneve ndaj elitave ruse dhe anëtarëve të familjeve të tyre dhe kufizime vizash për zyrtarët rusë dhe bjellorusë që minojnë sovranitetin, integritetin territorial ose pavarësinë politike të Ukrainës: Shtetet e Bashkuara vendosën rreth 2600 kufizime vizash për zyrtarët rusë dhe bjellorusë në përgjigje të përpjekjeve të tyre të vazhdueshme për të minuar sovranitetin, integritetin territorial ose pavarësinë politike të Ukrainës. Për më tepër, Shtetet e Bashkuara lëshuan një politikë të re të kufizimit të vizave që zbatohet për zyrtarët ushtarakë të Federatës Ruse dhe autoritetet e supozuara të mbështetura ose të instaluara nga Rusia, të cilët besohet se kanë qenë të përfshirë në abuzime të të drejtave të njeriut, shkelje të ligjit ndërkombëtar humanitar ose korrupsion publik në Ukrainë. Shtetet e Bashkuara sanksionuan gjithashtu tetë drejtues nga Sberbank – institucioni financiar më i madh në Rusi dhe jashtëzakonisht i rëndësishëm për ekonominë ruse, duke mbajtur rreth një të tretën e të gjitha aktiveve bankare në Rusi; njëzet e shtatë drejtues nga Gazprombank – një bankë e njohur ruse që lehtëson biznesin nga Gazprom i Rusisë, një nga eksportuesit më të mëdhenj të gazit natyror në botë; dhe Banka Industriale e Moskës dhe dhjetë filialet e saj.
Burimi: The White House
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here