Sot në histori: Çlirimi i kampit të Aushvic

Më 27 janar 1945, trupat sovjetike hynë në Aushvic, Poloni, duke çliruar të mbijetuarit e rrjetit të kampeve të përqendrimit – dhe më në fund duke i zbuluar botës thellësinë e tmerreve të kryera atje.

Aushvici ishte në të vërtetë një grup kampesh, të përcaktuara I, II dhe III. Kishte gjithashtu 40 kampe më të vogla “satelite”. Pikërisht në Aushvic II, në Birkenau, i themeluar në tetor 1941, SS krijoi një terren vrasjesh komplekse, të orkestruar në mënyrë monstruoze: 300 baraka burgu; katër “banjë” në të cilat të burgosurit u morën me gaz; bodrumet e kufomave; dhe furrat e djegies. Mijëra të burgosur u përdorën gjithashtu për eksperimente mjekësore të mbikëqyrura dhe kryera nga mjeku i kampit, Josef Mengele, “Engjëlli i Vdekjes”.

Ushtria e Kuqe kishte përparuar më thellë në Poloni që nga mesi i janarit. Pasi çliruan Varshavën dhe Krakovin, trupat sovjetike u drejtuan për në Aushvic. Në pritje të mbërritjes sovjetike, oficerët e SS filluan një zbavitje vrasjesh në kampe, duke qëlluar të burgosur të sëmurë dhe duke hedhur në erë krematoriumet në një përpjekje të dëshpëruar për të shkatërruar provat e krimeve të tyre.

Kur Ushtria e Kuqe më në fund depërtoi, ushtarët sovjetikë takuan 648 kufoma dhe më shumë se 7000 të mbijetuar të kampit të uritur. Kishte gjithashtu gjashtë depo të mbushura me qindra mijëra fustane grash, kostume burrash dhe këpucë që gjermanët nuk patën kohë t’i digjnin.

Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here