Zënkat mes çifteve, cilat janë arsyet kryesore?

Po, çiftet zihen. Ky është një fakt po aq i vërtetë sa dielli që lind çdo mëngjes. Burrat dhe gratë grinden për të gjitha llojet e arsyeve, por disa janë më të zakonshme se të tjerat. Ne i kemi përpiluar ato në këtë listë me 10 arsyet kryesore pse çiftet e martuara zihen. Lexoni dhe shikoni nëse ju dhe bashkëshorti juaj keni luftuar ndonjëherë për ndonjë prej tyre!

1. Paratë “Paraja e bën botën të rrotullohet”, dhe sigurisht që ndikon shumë në rritjen e konfliktit martesor! Idealisht është një nga ato gjërat që duhet të diskutohen para martesës, dhe mungesa e një kuptimi të qartë që në fillim mund të çojë në shumë telashe më vonë. Argumentet për paratë zakonisht kanë të bëjnë me zakonet e shpenzimeve, sa duhet të kurseni, ku të investoni, etj. Nëse vetëm një bashkëshort është duke fituar, tjetri mund të ndihet i poshtëruar kur duhet të kërkojë para, duke çuar në më shumë grindje. Por mund të shmanget nëse partneri fitues e trajton tjetrin si të barabartë dhe nuk e bën të ndihet inferior sepse nuk punon.

2. Prindërit Ndërsa vjehrrërit janë një shkak i zakonshëm i mosmarrëveshjeve në të gjithë botën, ajo përkeqësohet në Shqipëri! Ndodh shpesh që prindërit shqiptarë e kanë të pamundur për të qëndruar larg jetës së fëmijëve të tyre të rritur dhe kjo mund të shkaktojë shumë konflikte brenda martesës, pasi secili bashkëshort përfundon duke mbajtur anën e familjes së vet. Kjo e bën bashkëshortin tjetër të ndihet i lënduar dhe i refuzuar. Gjërat përkeqësohen për gratë që jetojnë në një familje të përbashkët me vjehrrat, pasi ato përfundojnë të ndjehen të izoluara ndërsa burri i saj komandon mbi të me prindërit dhe familjarët e tij.

3. Vendimet familjare Pasi martohen, çdo vendim që marrin çiftet në lidhje me punën e tyre, karrierën, shtëpinë ose fëmijët, ndikon drejtpërdrejt në bashkëshortin tjetër. Pra, është e drejtë që ai ose ajo e fundit të ketë një gojë. Por kur vendimet si zhvendosja në një vend të ri ose shitja, falja e pasurisë merren ekskluzivisht nga një bashkëshort, partneri i tyre mbetet jashtë vëmendjes, dhe tani i duhet të merret me një ndryshim të madh që i është detyruar.

4. Intimiteti fizik Seksi është një temë për të cilën edhe çiftet e martuara refuzojnë të flasin, madje edhe në këtë moshë! E thënë ndryshe, pakënaqësia nuk shprehet kurrë dhe një mospërputhje në shtytjen seksuale lehtë mund të interpretohet si mosinteresim ose refuzim. E gjithë kjo pakënaqësi e patreguar feston dhe amplifikohet brenda dhe pastaj shfaqet në mënyra të tjera.

5. FëmijëFëmijët supozohet që sjellin një çift së bashku, por fatkeqësisht një ndryshim në stilet e prindërimit bëhet një temë e nxehtë për zënka. Të dy bashkëshortët janë individë që kanë ardhur nga familje të ndryshme me stilet e tyre unike të prindërimit, dhe të cilat gjithashtu i sjellin në martesën e tyre. Shumë butësi, shumë disiplinë, nxitja e pavarësisë herët, mbrojtja e tepërt, etj., janë të gjitha çështje të zakonshme midis çifteve.

6. Feja Në disa familje, feja nuk përbën një çështje kryesore. Por te të tjerët, ajo mund të përshkallëzohet në probleme serioze. Edhe brenda së njëjtës fe, bashkëshortët mund të diskutojnë për sekte ose rituale të ndryshme që duhen ndjekur, kështu që problemi zmadhohet kur të dy vijnë nga fe të ndryshme! Zgjedhja e një feje për të rritur fëmijët, festimet e shënuara, ndjekja e traditës që i përket një feje, janë ndër temat e ndryshme të lidhura me fenë, për të cilat çiftet kërkojnë debate.

7. Dhimbjet e kaluarës Ne kemi një tendencë të gërmojmë të kaluarën dhe të risjellim ‘krime’ të së kaluarës në temat aktuale. Edhe pse mund të mos ketë një lidhje të dukshme midis të shkuarës dhe të sotmes, çiftet zakonisht kanë aftësi të krijojnë një lidhje dhe të grinden me njëri-tjetrin. Ky është një proçes shumë i dëmshëm kundra të cilit këshillojnë të gjithë ekspertët e marrëdhënieve. Kjo mund të bëjë që bashkëshorti i ‘akuzuar’ të ndihet i ngecur në një cep dhe kur ata fillojnë të përqafojnë këtë taktikë “dyluftimi”, argumenti bëhet si një ushtrim i pakuptimtë dhe sjell negativitet.

8. Prioritetet Pothuajse të gjithë ne luftojmë me vendosjen e përparësive, por një çift i martuar zakonisht pritet të ketë qëllime të përbashkëta, duke marrë parasysh që ata do të kalojnë një jetë së bashku. Problemet lindin kur ka një mospërputhje në përparësitë e njërit bashkëshort dhe pritshmëritë e bashkëshortit tjetër për të njëjtën gjë. Për shembull, një grua mund të presë që burri i saj t’i japë përparësi asaj dhe familjes së tyre mbi të gjitha, dhe mund të mërzitet kur ai u jep përparësi prindërve të tij ose punës dhe karrierës. Ai mund të mos mendojë që s’ka asgjë të keqe me këtë, ndërkohë që kjo çon në shumë fjalë e diskutime të nxehta që i hidhen njëri-tjetrit nëpër shtëpi.

9. Punët e shtëpisë Tradicionalisht, gruaja konsiderohej se kishte përgjegjësinë e vetme të punëve të shtëpisë, por nuk jetojmë më në botën e burrave. Fatkeqësisht, shumë burra ende nuk e kanë marrë këtë“njoftim”, dhe kur kjo bie ndesh me idealin e grave të tyre për një burrë modern metroseksual, nuk krijon një pikturë të bukur në shtëpi. Edhe kur burrat ndihmojnë, shumë gra ndjehen sikur bëjnë ende pjesën më të madhe të punëve, ndërsa burrat e tyre shpëtojnë me punët më të lehta.

10. Pastërtia Pas punëve të shtëpisë vjen enigma e pastërtisë. Një bashkëshort mund të jetë një fanatik i pastërtisë, ndërsa tjetri mund të jetë një përtac dhe kjo nuk është vetëm për burrat! Çdo person ka një standard të ndryshëm të pastërtisë dhe pabarazitë e gjera në këtë standard janë ato që shkaktojnë telashe. Ky është ndoshta irrituesi më i zakonshëm midis të gjitha çifteve.

Argumentimi / luftimi nuk është i keq në vetvete; është e pamundur që dy persona që jetojnë bashkë ditë pas dite dhe të jenë gjithmonë me puthje dhe përqafime 100% të kohës. Madje do të bëhej e lodhshme pas njëfarë kohe.

Por të luftosh drejt është në të vërtetë e shëndetshme për marrëdhënien; sjell problemet në tavolinë dhe krijon një kanal për komunikim dhe zgjidhje problemesh.

Sidoqoftë, shumëllojshmëria e zënkave konsiston në sjelljen e ngjarjeve në të kaluarën, dëmtimin e qëllimshëm të personit tjetër, apo edhe në të qenurit abuziv.

Zënkat ndryshojnë nga çift në çift. Ndërkohë që identifikoni shkaqet e konfliktit mund të siguroni komunikimin e shëndetshëm të problemeve që duhen ngritur. Merrni kohë për t’idiskutuar gjërat me qetësi dhe vendosni disa rregulla dhe kufij; dhe herën tjetër kur të “luftoni”, bëjeni mirë dhe shëndetshëm!

Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here