Zoti K.: Pse meshkujt abstenojnë nga seksi

Abstinenca mes meshkujve të rinj mund të jetë më e zakonshme nga sa mendoni. Në një rishikim të kohëve të fundit të studimeve mjekësore, shkencëtarët raportojnë se shkalla e abstinencës tek meshkujt e moshës nën 60 vjeç mund të jetë deri në 84%. Megjithatë, ata paralajmërojnë se kjo shifër varet nga mënyra se si studiuesit e tjerë e përcaktojnë “seksin”.

Për shembull, një studim mund ta konsiderojë seksin vetëm si marrëdhënie penile-vaginale. Një tjetër mund ta konsiderojë masturbimin si seks. Megjithatë, studimi i fundit ofroi një sërë arsyesh pse burrat mund të abstenojnë.

Për ta thënë më thjeshtë, abstinenca është vendimi që merr dikush për të mos kryer marrëdhënie seksuale. Megjithatë, vendimi do të thotë gjëra të ndryshme për njerëz të ndryshëm. Disa njerëz mund ta shohin abstinencën si të përmbahen nga çdo aktivitet seksual. Të tjerët mund të përfshihen në marrëdhënie tjetër seksuale, duke shmangur penetrimin vaginal ose anal.

Në një studim që shqyrton të dhënat nga 17,744 njerëz në SHBA, 15.2% e meshkujve dhe 26.7% e femrave raportuan se nuk kishin pasur marrëdhënie seksuale vitin e fundit, ndërsa 8.7% e meshkujve dhe 17.5% e femrave raportuan se nuk kishin pasur seks për 5 vjet ose më shumë.

Po çfarë mund të ndodhë fizikisht dhe psikologjikisht kur një person nuk kryen marrëdhënie seksuale për një kohë të gjatë dhe si mund të ndikojë tek njerëzit në një marrëdhënie?

Sa meshkuj në botë nën moshën 60 vjeç abstenojnë nga seksi? Përgjigja mund të varet nga mënyra se si e përcaktoni “seksin”, por një rishikim i fundit i studimeve sugjeron se mund të jetë deri në 84%. Studiuesit i konsideruan meshkujt midis moshës 17 dhe 24 vjeç si “të rinj” dhe ata të moshës 25 deri në 60 vjeç si “të mesëm”.

Ata gjithashtu bënë dallimin midis abstinencës parësore dhe dytësore. Meshkujt e kategorisë së parë nuk kanë pasur kurrë ndonjë aktivitet seksual, vetëm apo me partnerin. Burrat me abstinencë dytësore nuk bënin seks rregullisht gjatë kohës që u krye studimi. Meshkujt e rinj kishin më shumë gjasa të abstenonin sesa meshkujt e moshës së mesme.

Disa nga faktorët që lidhen me abstinencën përfshinin moshën, mungesën e një partneri, më pak arsimim dhe status më të ulët socio-ekonomik. Disa burra abstenuan për shkak të bindjeve të tyre morale ose fetare. Të tjerët kishin më pak edukim seksual dhe më pak njohuri për infeksionet seksualisht të transmetueshme dhe kontrollin e lindjes. Dhe të tjerët ishin në një marrëdhënie të pakënaqur që i bëri ata më pak të prirur për të bërë seks.

Rezultatet duhet të interpretohen me kujdes, vunë në dukje autorët. Jo të gjitha studimet e rishikuara e përcaktuan “seksin” në të njëjtën mënyrë. Për shembull, termi nënkuptonte në mënyrë specifike marrëdhëniet penile-vaginale në disa studime, por nuk përfshinte masturbimin.

Gjithashtu, rezultatet nuk mund të aplikohen për të gjithë meshkujt në mbarë botën, thanë autorët. Më pak studime nga Azia dhe Australia ishin kryer. Asnjë nga studimet nuk është bërë në Amerikën e Jugut ku kultura përfshin dhe ndikon në ritualet seksuale.

Këshilla ime është:

Nuk ka një sasi të saktë të seksit për të bërë, dhe frekuenca ideale do të ndryshojë nga personi në person. Të mos bësh seks për një kohë të gjatë nuk duhet të ketë efekte anësore negative.

Nuk ka asnjë mënyrë të drejtë apo të gabuar për të shprehur ndjenjat seksuale për sa kohë që të gjitha palët janë dakord. Po kështu, asnjë person nuk duhet të ndihet i detyruar të kryejë një frekuencë specifike të seksit.

Shmangia e seksit nuk do të dëmtojë shëndetin e një personi, madje mund të jetë i shëndetshëm. Njerëzit që ndihen të shqetësuar për dëshirën e ulët seksuale ose efektet e seksit të rrallë në marrëdhënien e tyre, mund të flasin për shqetësimet e tyre me një mjek ose terapist. Mjekimi, terapia, ndryshimet në stilin e jetës, komunikimi më i mirë i marrëdhënieve dhe shumë strategji të tjera mund të ndihmojnë.

Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here