6 fakte që mund të mos i keni mësuar në edukatë seksuale

Getty Images
Edukimi i saktë dhe gjithëpërfshirës seksual mund të jetë i vështirë për t’u gjetur në Shtetet e Bashkuara dhe njerëzit mund të mos jenë gjithmonë të vetëdijshëm se nuk po marrin informacion të mjaftueshëm.

Që nga korriku, vetëm 29 shtete të SHBA dhe Distrikti i Kolumbisë mandatojnë seksin, dhe nga ato shtete, vetëm 11 kërkojnë që informacioni i dhënë të jetë i saktë mjekësor, sipas Institutit Guttmacher, një organizatë jofitimprurëse kërkimore dhe politikash që fokusohet në çështjet seksuale dhe të drejtat riprodhuese në mbarë botën. Për më tepër, përdorimi i mediave sociale mund të lejojë që keqinformimi të përhapet më shpejt, duke përfshirë ata që kërkojnë në mënyrë aktive informacion të saktë, sipas një studimi të vitit 2021 nga Universiteti i Louisville në Kentaki.

Keqinformimet dhe keqkuptimet mund të çojnë në pasoja, duke përfshirë shtatzëninë e paplanifikuar, infeksionet dhe sëmundjet seksualisht të transmetueshme, dhe rritjen e frikës dhe stigmës rreth seksit dhe shëndetit seksual, tha Kristen Mark, një studiuese për seksin dhe marrëdhëniet dhe profesoreshë në mjekësinë familjare dhe shëndetin e komunitetit në Universitetin e Instituti i Shkollës Mjekësore të Minesotës për Shëndetin Seksual dhe Gjinor në Minneapolis.

Këtu, edukatorët dhe studiuesit e seksit zbërthejnë disa keqkuptime të zakonshme dhe ndajnë informacione të sakta që mund të mos i keni mësuar në edukimin tradicional seksual.

Seksi dhe shëndeti seksual nuk kanë të bëjnë vetëm me aktin fizik
Shpesh njerëzit besojnë se shëndeti seksual lidhet vetëm me vetë seksin, tha edukatori i seksualitetit me qendër në Nju Jork, Logan Levkoff. Në realitet, shëndeti seksual është një “gjendje e mirëqenies fizike, emocionale, mendore dhe sociale në lidhje me seksualitetin“, sipas Qendrave të SHBA për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve.
Ka të bëjë me mënyrën se si ne kujdesemi për trupin tonë në një mënyrë holistike,” tha Levkoff, “si ne navigojmë shëndetin mendor, aksesin që kemi në informacionin dhe shërbimet, kulturën në të cilën jetojmë.”

Kuptimi dhe promovimi i shëndetit seksual mund t’i lejojë njerëzit të ndihen të fuqizuar në trupat dhe vendimet e tyre seksuale, dhe mund të hapë diskutime rreth këtyre temave, duke i lejuar njerëzit që t’i sfidojnë këto keqkuptime më drejtpërdrejt.

‘Normalja’ nuk ekziston
Pyetja më e zakonshme në fushat e Levkoff është “A jam normal?
Njerëzit nuk duan të ndihen sikur janë të çuditshëm, se ka diçka që nuk shkon me ta,” tha ajo.

Disa njerëz mund të pyesin veten nëse menstruacionet e tyre të parë i kanë ardhur në një moshë normale. Megjithatë, sipas klinikës Mayo, menstruacionet, duke përfshirë fillimin dhe kohëzgjatjen e periodave, ndryshojnë nga personi në person.
Nuk ka asnjë përkufizim të vetëm të normales, sipas Levkoff. Meqenëse çdo person është unik, kërkimi i normales mund të mos jetë gjëja më e dobishme. Në vend të kësaj, njerëzit mund të mësojnë për trupat dhe dëshirat e tyre, shtoi Levkoff.

Seksi mund të jetë i këndshëm
E rritur në një periferi të Charlotte, Karolina e Veriut, Alexa Hulse, 20 vjeç, mësoi në shkollën publike se njerëzit bëjnë seks për të ngjizur një fëmijë. Nuk u diskutua rreth orgazmës femërore dhe orgazma mashkullore u diskutua në kontekstin që ndihmoi spermën të gjente vezën për të krijuar një fëmijë.

Realiteti është se seksi është i këndshëm, tha Mark nga Universiteti i Minesotës. Në fakt, arsyeja nr. 1 që njerëzit bëjnë seks është për kënaqësi, shtoi ajo.
Kisha shumë frikë nga seksi”, tha Hulse. “Nuk kishte asnjë diskutim për kënaqësinë. Ishte vetëm lindja e foshnjave dhe frika, sepse nuk doje të mbeteshit shtatzënë dhe nuk doje të kontraktoje një SST ose një IST“.

Me vendimin e fundit të Gjykatës së Lartë të SHBA për të përmbysur Roe v Wade, duke eliminuar të drejtën kushtetuese për të kryer një abort, njerëzit kanë thënë: “Mos bëni seks nëse nuk doni të mbeteni shtatzënë“.

Por për shumë njerëz që bëjnë seks dhe përpiqen të shmangin shtatzëninë, kufizimi i aksesit në kujdesin shëndetësor riprodhues mund të jetë një barrë, tha Mark.
Metodat kontraceptive dhe aksesi në kujdesin shëndetësor riprodhues, si aborti, janë komponentë vërtet të rëndësishëm për të siguruar që njerëzit të mund të angazhohen në të drejtën e tyre njerëzore për të pasur përvoja të këndshme seksuale,” tha ajo.
Për më tepër, kënaqësia seksuale mund të ketë përfitime shëndetësore, duke përfshirë shëndet më të mirë të përgjithshëm, gjumë më të mirë, më pak stres, përmirësim të funksionit njohës dhe cilësi më të lartë të jetës, sipas hulumtimeve.

IST-të nuk janë gjithmonë të dukshme
Stigmat se njerëzit që kanë sëmundje ose infeksione seksualisht të transmetueshme dhe ata nuk janë “të pastër” kanë dominuar narrativat rreth seksit.

Megjithatë, IST-të janë më të zakonshme nga sa mendojnë njerëzit. Në vitin 2018, 20% e njerëzve në SHBA kishin një IST në çdo ditë të caktuar, sipas një studimi të vitit 2021 në revistën “Sëmundjet e transmetuara seksualisht”.
Dhe njerëzit mund të kenë një IST dhe as të mos jenë të vetëdijshëm për të pasi shumica nuk janë të dukshme, tha Debby Herbenick, profesore në Shkollën e Shëndetit Publik të Universitetit të Indianës Bloomington dhe autore e “Sex Made Easy“.

E vetmja mënyrë për të treguar nëse dikush ka një IST është të testohet për IST, gjë që të gjithë njerëzit seksualisht aktivë duhet ta bëjnë herë pas here (frekuenca ndryshon në bazë të sjelljeve seksuale të një personi dhe faktorëve të rrezikut, kështu që kontrolloni me një ofrues të kujdesit shëndetësor për të parë se çfarë rekomandojnë ata për ju),” tha Herbenick përmes emailit.

Nivelet e dëshirës seksuale ndryshojnë
Dëshira e ulët ose e lartë seksuale nuk do të thotë se ka ndonjë gjë të gabuar me ju, tha Herbenick. Dëshirat seksuale të njerëzve shpesh luhaten bazuar në faktorë të jashtëm siç janë nivelet e stresit, shtoi ajo.

Për më tepër, ekziston një keqkuptim i zakonshëm që burrat duan gjithmonë të bëjnë seks dhe gratë jo, tha Mark. Këto supozime mund t’i bëjnë njerëzit të shqetësohen se diçka nuk është në rregull me ta, kur në të vërtetë, dëshira dhe dëshira seksuale nuk bazohen në seks ose gjini dhe ndryshojnë nga personi.

Mësimi i seksit gjithëpërfshirës nuk do të thotë se njerëzit do të bëjnë më shumë seks
Në SHBA, vetëm 11 shtete dhe Distrikti i Kolumbisë kërkojnë që rëndësia e pëlqimit për aktivitetin seksual të mbulohet në edukimin seksual, sipas Institutit Guttmacher. Pëlqimi, ose një marrëveshje midis palëve për t’u përfshirë në aktivitet seksual, është një komponent i rëndësishëm i seksit, tha Mark.

Disa besojnë se edukimi seksual ka të bëjë me moralin dhe vlerat, por në të vërtetë ka të bëjë me informacionin shëndetësor, duke përfshirë të kuptuarit e autonomisë trupore dhe pëlqimit, tha Mark. Edukimi seksual u jep njerëzve mundësinë të mësojnë se të thuash po është po aq e rëndësishme sa të thuash jo, dhe anasjelltas, shtoi ajo.

Mbulimi i temave të tilla si pëlqimi në klasat e edukimit seksual nuk do të thotë se njerëzit do të mbarojnë dhe do të bëjnë seks, tha Mark. Në vend të kësaj, kjo do të thotë se njerëzit do të kuptojnë se si të lundrojnë më mirë në botë, si kur bëhet fjalë për seksin ashtu edhe kur nuk ka lidhje me seksin, shtoi ajo.
Në fakt, edukimi seksual vetëm me abstinencë është treguar i paefektshëm dhe i dëmshëm, sipas një studimi të vitit 2017 në Journal of Adolescent Health.
Fëmijët më të vegjël mund të kenë edukim gjithëpërfshirës seksual duke filluar në kopshtin e fëmijëve, zbuloi një studim i vitit 2021 në të njëjtën revistë.
Do të përfshijë të folurit për autonominë trupore dhe të drejtën për të pasur aftësinë për të thënë “jo” për të prekur trupin nëse nuk është e dëshiruar,” tha Mark për seksin për fëmijët më të vegjël. “Ka të bëjë me të mësuarit për kufijtë dhe respektin për trupin tuaj.”

Të rinjtë mund të mos kenë të njëjtin nivel besimi në të ardhmen nëse të rriturit nuk u përgjigjen pyetjeve të tyre, tha Levkoff.
Nëse një i ri, sado i ri apo i vjetër, ka një pyetje, ai meriton një përgjigje”, shtoi ajo. “Ka të bëjë me sa informacion ne japim, sistemin e shpërndarjes, vlerat pas tij”.

Burimi: CNN
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here