6 fakte surprizuese rreth Covid-19.

janar 2020, shkencëtarët njoftuan se një koronavirus i ri, SARS-CoV-2, ishte përgjegjës për shpërthimin e sëmundjes frymëmarrjes dhe pneumonisë Wuhan, Kinë. nga ajo kohë, ky koronavirus është përhapur gjithë botën, duke sëmurur shumë se 100 milion njerëz.

Deri tani, ju ndoshta dini shumë për viruset se sa do e kishit menduar ndonjëherë. Po ju prezantojmë 7 fakte rreth kësaj sëmundjeje:

1- Humbja e nuhatjes dhe shijes

Zakonisht raporton simptomat e COVID-19 përfshijnë ethe, kollë dhe gulçim. Sidoqoftë, ndërsa sëmundja është përhapur gjithë botën, ofruesit e kujdesit shëndetësor kanë vërejtur disa simptoma pazakonta, duke përfshirë humbjen e nuhatjes (anosmi) dhendjesinë e zvogëluar shijes (ageusia).  Korenë e Jugut, 30% e njerëzve dolën pozitivë për virusin thanë se humbja e nuhatjes ishte simptoma e tyre e parë e madhe. Gjermani, shumë se 2 në 3 raste konfirmuara përfshinin humbjen e nuhatjes dhe shijes.

2- Covid-19 lidhet mjaft ngushtë me qelizën njerëzore.

SARS-CoV-2 lidhet ngushtë me qelizat njerëzore vitin 2003, SARS, ose sindroma e rëndë akute e frymëmarrjes, u përhap nga Azia gjithë botën, duke sëmurur shumë se 8,000 njerëz dhe duke vrarë më shumë se 700 gjatë një periudhe gjashtëmujore. Virusi shkaktoi SARS (SARS-CoV) është ngjashëm me atë shkakton COVID-19 – dy janë lloje koronavirusëvepor studiuesit kohët e fundit kanë zbuluar një ndryshim rëndësishëm mund të shpjegojë pse koronavirusi i ri është kaq i vështirë për t’u ndalur: SARS- CoV-2 (virusi shkakton COVID-19) lidhet 10 deri 20 herë fort qelizat njerëzore sesa SARS-CoV (virusi përgjegjës përSARS).

3- Koronavirusi mund japi simptoma serioze tek bebet

Krahasuar me rriturit, fëmijët kanë shumë pak të ngjarë sëmuren nëse kontraktohen me koronavirusine ri. Sidoqoftë, shumë vegjël ( pak se 1 vit) duket se janë prekshëm ndaj sëmundjeve serioze se sa fëmijët e rritur. Nga dhënat e 2,143 fëmijëve kinezë, gati 11% e foshnjave sëmura ishin sëmurë rëndë ose kritikisht, krahasuar me 7% fëmijëve moshës 1 deri 5 vjeç, 4% fëmijëve moshës 6 deri 15 vjeç dhe 3% adoleshentëve moshës 16 vjeç e lart. Shtetet e Bashkuara, nga 12 shkurt deri 2 prill, pak se 2% rasteve ishin tek fëmijët vegjël se 18 vjeç. Nga këto raste pediatrike, 15% ishin tek fëmijët nën 12 muaj.

4- Pacientët me grup gjaku A janë rrezikuar

Një studim kinez i 2,173 individëve cilët u shtruan  spital me COVID-19 zbuloi se përqindja e njerëzve  sëmurë me gjak tipit A ishte dukshëm e madhe. Studimi gjithashtu zbuloi se kishte paknjerëz sëmurë me gjak tipit 0 sesa pritej.

5- Disa njerëz me COVID-19 kanë simptoma të tretjes.

Kolla, ethet dhe gulçimi janë simptomat të zakonshme infeksionit ri koronavirusit,7 fakte surprizuese rreth Covid-19 por shumë njerëz gjithashtu përjetojnë simptoma tretjes, duke përfshirë mungesën e oreksit, diarresë, vjellave dhe dhimbjeve barkut. Sipas studimit botuar në The American Journal of Gastroenterology, 48.5% e 204 personave pranuar spital me COVID-19 kishin simptoma tretjes. Një përqindje e vogël (7 persona) kishin vetëm simptoma tretjes; këta individë nuk kishin kollë, ethe ose gulçim.

6- Ri-infektimi është i mundur

Nëse një person merr COVID-19, a janë ata imun ndaj infeksionit ardhmen nga SARS-CoV-2? Dhe sado zgjasë imuniteti? Dhjetë deri 30% ftohjeve tona zakonshme janë shkaktuar nga katër koronavirusë ndryshëm.
gjithë vendet, mjekët kanë konfirmuar pak se 100 raste ri-infektimit SARS-CoV-2. Rreziku i ri-infektimit me SARS-CoV-2 ndryshon nga personi në person dhe gjithashtu varet nga lloji specifik, ose varianti i SARS-CoV-2 ndaj cilit personi është i ekspozuar. përgjithësi, imuniteti natyror dhe mbrojtja nga ri-infektimi mendohet zgjasin 6 deri në 12 muaj, por disa njerëz u infektuan herët.

Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here