I stërmendoni gjërat? Një psikoterapiste ndan 3 ushtrimet që përdor çdo ditë ‘për të ndaluar të menduarit e tepërt’

Mendimi i tepërt është një tendencë ankthioze që ndeshet shpesh. Ka shumë mënyra se si ne priremi të mendojmë shumë, të tilla si ripërsëritja e së kaluarës – duke përsëritur të njëjtin skenar vazhdimisht në kokën tonë. Shqetësimi është një formë tjetër, në të cilën ne fiksohemi se çfarë mund të sjellë e ardhmja.

Të menduarit e tepërt ul cilësinë e jetës sonë. Hulumtimet kanë treguar se të menduarit e tepërt mund të ulë energjinë, të kufizojë kreativitetin dhe të shkaktojë probleme me gjumin.

Të  gjithë kemi nevojë për një mënyrë të shëndetshme për hequr dorë  nga të menduarit e tepërt, ndaj më  poshtë gjeni tre strategji që duhet t’i përdorni çdo ditë.

1. Riformulimi pozitiv
Kjo shpesh ngatërrohet me “pozitivitetin toksik“, i cili u kërkon njerëzve të mendojnë pozitivisht – pavarësisht se sa e vështirë është një situatë.

Riformulimi pozitiv, nga ana tjetër, ju lejon të pranoni aspektet negative, më pas ju kërkon të vlerësoni nëse ka një mënyrë tjetër për të menduar për situatën. Ndoshta ka përfitime ose gjëra që mund të ndryshoni në lidhje me të.

Shembull:

Ju vazhdimisht e gjeni veten duke u ankuar: “E urrej të jem shef. Gjithë këto afate dhe përgjegjësi, është e vështirë të menaxhosh kaq shumë personalitete komplekse. Është rraskapitëse emocionalisht dhe mendërisht. Puna ime thjesht është e keqe.

Të shpreheni me zë të lartë  mund t‘ju bë të ndiheni mirë për një sekondë, por nuk zgjidh asgjë. Dhe ka të ngjarë të vazhdoni të qëndroni të mërzitur me idenë se sa shumë e urreni punën tuaj ose sa keq mendoni se jeni në menaxhim.

Për të praktikuar riformulimin pozitiv, zëvendësoni mendimin e mësipërm me: “Gjërat janë sfiduese tani dhe ndihem i shkëputur nga disa gjëra në jetën time. Pyes veten nëse mund të ndryshoj ndonjë gjë në lidhje me këtë situatë apo pritshmëritë e mia për të.

Ky model mendimi ju jep fuqinë për të ndryshuar situatën tuaj. Ju mund të filloni duke shqyrtuar se cilat detyra të rëndësishme duhet të kryhen fillimisht, pastaj  delegoni pjesën tjetër derisa të ndiheni më pak të shqetësuar. Çelësi është të bëni një hap prapa dhe të merreni me gjërat një nga një.

2. Shkruani mendimet tuaja një herë, pastaj shpërqendroni veten për 24 orë
Kur truri ynë mendon se jemi në konflikt ose rrezik, një sistem alarmi i integruar fiket nga brenda për të na mbrojtur.

Një zgjidhje e suksesshme mund të jetë të shkruani ndjenjat tuaja dhe të prisni të paktën 24 orë (ose vetëm disa orë nëse është një çështje urgjente) përpara se të përgjigjeni ose të ndërmerrni ndonjë lloj veprimi impulsiv.

Më pas, largojeni atë fletë dhe shpërqendrojeni veten me një detyrë tjetër.

Shembull:

Sapo keni marrë një email për diçka që shkoi keq. Jeni të mërzitur, zemra juaj fillon të rrahë, frymëmarrja juaj bëhet e cekët dhe jeni të përqendruar në atë që po shkon keq dhe pse është faji juaj.

Nëse i përgjigjeni emailit ndërsa truri juaj është në “modalitetin e alarmit“, mund të thoni gjëra për të cilat do të pendoheni më vonë, gjë që më pas mund të nxisë ciklin vicioz të të menduarit të tepërt.

Shkrimi i mendimeve negative ua merr fuqinë atyre. Do ta shihni se nuk do ta ndjeni nevojën për të ndërmarrë veprime bazuar në mendimet ankthioze pasi t’i shkruani ato.

3. Praktikoni ‘mirënjohjen specifike
Në psikologji, shprehja e mirënjohjes mund të rrisë lumturinë tonë. Mund të na ndihmojë të kontekstualizojmë zhgënjimet tona ndaj asaj që duam dhe të na ndihmojë të lidhemi me diçka më të madhe se vetja – qofshin njerëzit e tjerë, kafshët, natyra apo një fuqi më e lartë.

Por vihet re se përsëritja e së njëjtës praktikë mirënjohjeje pa pushim mund të bëhet fjalë për fjalë dhe të pakësojë kthimet. Kjo mund të fillojë të ndihet si një punë e pakuptimtë në vend të një praktike të ndërgjegjshme. Pra, duhet praktikuar diçka që quhet “mirënjohje specifike“.

Shembull:

Në vend që të shkruani në ditar çdo ditë “Unë jam mirënjohës për shëndetin tim“,  shkruaj diçka si: “Jam mirënjohës që u zgjova sot pa dhimbje shpine dhe kam aftësinë për të bërë stërvitjen e sotme“.

Kjo ndihmon të qëndroni i fokusuar, në vend që të mendoni shumë për abstraksionet e përgjithshme. Nesër, mund të jeni ende mirënjohës për shëndetin tuaj, por veçanërisht mund të jeni mirënjohës që keni energji të mjaftueshme për një afat të gjatë.
Burimi: CNBC
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here