Ky robot i ngjashëm me gjarprin rrëshqet në mushkëri dhe mund të dallojë kancerin

Ndonëse ende një prototip, roboti mund të arrijë në skutat e brendshme të trupit të njeriut me pak ndërhyrje, një detyrë që ka frustruar prej kohësh mjekët.

Studiuesit në Mbretërinë e Bashkuar kanë zhvilluar një robot autonom, si gjarpër, i projektuar për të rrëshqitur poshtë mushkërive të njeriut në vende që janë të vështira për t’u arritur nga profesionistët mjekësorë. Mjeti mund të përmirësojë zbulimin dhe trajtimin e kancerit të mushkërive dhe sëmundjeve të tjera pulmonare.

Në një punim mjekësor të botuar në revistën e Soft Robotics javën e kaluar, shkencëtarët nga Universiteti i Leeds zbuluan një “robot të tentakulës magnetike” të ri, i cili përbëhet nga disqe magnetikë dhe është afërsisht 2 milimetra i trashë – rreth dyfishi i madhësisë së një stilolapsi me majë – dhe më pak se një e dhjeta e një inçi e gjatë.

Në të ardhmen, përdorimi i robotit mund të zgjerohet për të ndihmuar mjekët më mirë dhe më të plotë, për të hetuar organe të tjera, si zemra e njeriut, veshka ose pankreasi, thanë ata.

Është e frikshme,” tha në një intervistë Pietro Valdastri, studiuesi kryesor i projektit dhe kryetar i robotikës dhe sistemeve autonome në Universitetin e Leeds. “Por qëllimi im … është të gjej një mënyrë për të arritur sa më thellë të jetë e mundur brenda trupit të njeriut në mënyrën më pak invazive të mundshme“.

Roboti është ende 5 deri në 10 vjet larg paraqitjes në një mjedis klinik, thanë studiuesit, por pajisja vjen pas një flote të risive të tjera robotike që u mundësojnë mjekëve aftësinë për të skanuar më mirë mushkëritë e një pacienti për indet kancerogjene. Ato janë krijuar për të lehtësuar një detyrë me të cilën mjekët kanë luftuar prej kohësh: arritjen në skutat e brendshme të trupit të njeriut, për qëllime diagnostikuese dhe kuruese, pa shkaktuar dëme ose duke përdorur procedura invazive.

Mjekët tani përdorin një pajisje mjekësore të quajtur bronkoskop për të ekzaminuar mushkëritë dhe rrugët e frymëmarrjes të një personi. Normalisht me diametër 3.5 deri në 4 milimetra, gati dy herë më i gjerë se roboti i tentakulës së Valdastrit, pajisja hyn përmes hundës ose gojës së pacientit dhe shkon në rrugët e frymëmarrjes të mushkërive, të quajtura bronkiola.

Por gjerësia dhe ngurtësia e bronkoskopit kufizon se sa thellë mjekët mund të zbresin në mushkëritë e një pacienti në kërkim të indeve kanceroze ose të tjera problematikave. Pjesë të mushkërive janë lënë të paekzaminuara, tha Valdastri, duke shkaktuar potencialisht dëm.

Nëse nuk jeni në gjendje të merrni një mostër indesh, atëherë duhet të vlerësoni rrezikun e … të mos bërit asgjë,” tha ai. “Kjo është një arsye pse, shumë shpesh, kanceri zbulohet në një fazë shumë të vonë“.

Roboti nga Mbretëria e Bashkuar do të ishte i pari që do të rrëshqasë poshtë mushkërive të një pacienti duke përdorur kontrollin magnetik dhe nuk kërkon udhëzim manual nga një mjek, duke lejuar një mënyrë më të saktë, më të shkathët dhe më pak të dëmshme për mjekët për të hetuar sëmundjet e mushkërive, sipas ekipit hulumtues të studimit.

Edhe pse roboti i Valdastrit është vite larg aplikimit klinik, madhësia e tij më e vogël dhe përbërja magnetike do ta lejonin atë të ndryshojë formën më lehtë dhe të lundrojë më mirë në formën e ndërlikuar të rrjetit të rrugëve të frymëmarrjes të mushkërive, të cilat mund të duken si një pemë.

Magnetët e montuar në krahët robotikë jashtë pacientit do të përdoren për të ndihmuar në drejtimin e pajisjes në mushkëri. Pasi të futen në një pacient, magnetët do ta ndihmonin robotin të lëvizte poshtë mushkërive të pacientit në mënyrë autonome, duke ndjekur një hartë të rrjetit të mushkërive të pacientit, i cili do të hartohej përpara procedurës.

Në vendndodhjen e tij të dëshiruar, roboti përfundimisht mund të ketë aftësinë për të marrë një mostër indi ose për të ofruar një trajtim klinik. “Në varësi të vendit ku është një tumor,” tha ai, “kjo mund të jetë mënyra e vetme për ta arritur atë me sukses“.

Nitish V. Thakor, një profesor i inxhinierisë biomjekësore në Universitetin Johns Hopkins, tha se roboti autonom është “teknologji shumë e re dhe interesante” që mund të bëhet potencialisht i dobishëm në zonat jashtë mushkërive, veçanërisht në zemër.

Aftësia autonome e pajisjes është faktori i saj unik, tha ai, i cili ka aftësinë për të ndryshuar operacionet invazive. “Unë mund ta imagjinoj një të ardhme,” tha ai, “ku bëhet një skanim i plotë CAT i mushkërive, dhe kirurgu ulet në një kompjuter dhe shtron këtë shteg navigimi të këtij lloji të një roboti gjarpri dhe thotë: ‘Shko, kape atë’“.

Pavarësisht kësaj, Thakor tha se çdo robot autonom do të përballet me një ngjitje të përpjetë duke u pranuar nga klinicistët. “Cili kirurg do të dëshirojë të humbasë biznesin,” tha ai. “Njerëzit që bëjnë praktikën klinike … e ruajnë atë me shumë kujdes derisa të trajnohen“.

Kanë mbetur shumë hapa përpara se spitalet ta vënë në përdorim robotin. Ekipi i Valdastrit së fundi përfundoi provat e robotit në kufoma, të cilat ai tha se ishin të suksesshme. Pas kësaj, ata planifikojnë ta testojnë atë në kafshë të vogla.

Në fund të fundit, teknologjia mund të licencohet nga një prodhues i madh i pajisjeve mjekësore, tha ai, i cili mund të ruajë produktin përmes provave të mëtejshme klinike dhe miratimit nga Administrata e Ushqimit dhe Barnave. Përndryshe, ekipi i studimit mund të formojë kompaninë e tij, të gjejë investitorë dhe të kontrollojë vetë procesin.

E ardhmja nuk është pa sfida, tha Valdastri. Nga një këndvështrim teknik, roboti do të duhet të përshtatet me ritmet e frymëmarrjes së njeriut. Aktualisht, fushat magnetike e ndihmojnë robotin të lundrojë në mushkëritë e një pacienti, duke përjashtuar njerëzit që kanë stimulues ose përndryshe nuk mund të marrin MRI nga aftësia për të përdorur teknologjinë.

Ndërkohë, Janani S. Reisenauer, një kirurg në klinikën Mayo, i specializuar në kancerin e mushkërive, tha se juria është ende e paqartë se sa inovativ mund të jetë roboti jashtë Mbretërisë së Bashkuar.

Ajo vuri në dukje se robotët e fundit të bronkoskopisë të bërë nga Johnson dhe Johnson dhe Intuitive Surgical kanë bërë përfitime të konsiderueshme duke i lejuar mjekët të arrijnë në pjesë të mushkërive të vështira për t’u arritur dhe të mbledhin mostra të indeve për kancerin e mushkërive.

Megjithatë, tha ajo, nëse roboti autonom zhvillon aftësinë për të hyrë thellë në mushkëri dhe më pas për të vendosur një ilaç, për të kontrolluar proteinat që tregojnë se tumoret po zhvillohen, ose një trajtim tjetër, kjo do të ishte me vlerë të konsiderueshme për këtë fushë.

“Nëse është një sistem autonom i vogël, i manovrueshëm që mund të dalë atje dhe më pas të bëjë diçka kur të jetë atje,” tha ajo, “kjo do të ishte revolucionare“.

Burimi: Washington Post
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here