Ndotja e ajrit ndikon në inflamacionin e trurit dhe cilësinë e spermës

Ndotja e ajrit shkakton inflamacion të trurit te minjtë meshkuj, gjë që redukton numrin e spermës dhe fertilitetin. Kjo ishte gjetje e një studimi i cili u botua në Perspektivat e Shëndetit Mjedisor nga studiues të Shkollës së Mjekësisë të Universitetit të Maryland (UMSOM).

Studiuesit e kanë ditur prej disa kohësh se stresi ndikon në fertilitetin dhe numrin e spermës. Për shembull, shqetësimi emocional mund të çojë në vonesa ose anashkalime të cikleve të ovulacionit tek gratë.

Për më tepër, studimet e mëparshme zbuluan se disa, por jo të gjithë, minj të ekspozuar ndaj ndotjes së ajrit zhvilluan inflamacion në testikuj. Në kërkimin e tanishëm, shkencëtarët zgjodhën të hetojnë më tej nëse efektet në tru mund të veprojnë si një ndërmjetës midis ndotjes së ajrit dhe uljes së numrit të spermës.

“Gjetjet tona treguan se dëmi për shkak të ndotjes së ajrit – të paktën në numrin e spermës – mund të korrigjohet duke hequr një shenjë të vetme inflamacioni në trurin e minjve, duke sugjeruar që ne mund të jemi në gjendje të zhvillojmë terapi që mund të parandalojnë ose të kthejnë efektet dëmtuese të ndotjes së ajrit në fertilitet,” tha autori kryesor i studimit Zhekang Ying, Ph.D., Asistent Profesor i Mjekësisë në UMSOM.

Për studimin, studiuesit mblodhën minj të shëndetshëm dhe minj të rritur me mungesë të një shënuesi inflamator në tru të njohur si Inhibitor Kappa B Kinase 2 (IKK2). Ata më pas i ekspozuan të dy grupet e minjve ndaj ajrit të filtruar ose ndotjes së ajrit dhe testuan numrin e tyre të spermës.

Ata zbuluan se minjtë pa shënuesin e inflamacionit IKK2 në neuronet e tyre nuk pësuan ulje të numrit të spermës kur ekspozoheshin ndaj ajrit të ndotur, ndryshe nga minjtë e shëndetshëm.

Pas eksperimenteve të mëtejshme, studiuesit zbuluan se një lloj neuroni specifik i lidhur me ciklin e gjumit dhe obezitetin reagoi ndaj ndotjes së ajrit dhe kështu uli numrin e spermës. Këto neurone zakonisht ndodhen në hipotalamus, pjesa e trurit që mbikëqyr urinë, etjen dhe dëshirën seksuale. Hipotalamusi dihet gjithashtu se punon me gjëndrën e hipofizës për të prodhuar hormone që komunikojnë drejtpërdrejt me organet riprodhuese.

Studiuesit thonë se ka kuptim që hipotalamusi të jetë ndërmjetësi midis ndotjes së ajrit dhe numrit të ulët të spermës pasi është një rrugë kryesore midis trurit dhe sistemit riprodhues.

“Këto gjetje kanë implikime më të gjera sesa thjesht fertiliteti, pasi ka shumë kushte, të tilla si presioni i lartë i gjakut, diabeti dhe sëmundjet e zemrës që mund të rezultojnë nga inflamacioni i trurit për shkak të ndotjes së ajrit,” tha Charles Hong MD, Ph.D., MD. Profesor në Mjekësi dhe Drejtor i Kërkimeve të Kardiologjisë në UMSOM.

“Ndotja e mjedisit është një problem i barazisë në kuptimin që disa persona që janë të varfër ose me ngjyrë priren të përballen me kushte më të rënda të lidhura me shëndetin për shkak të ekspozimit më të madh. Është e rëndësishme të eksplorohen mekanizmat me të cilët ndotja ndikon në trup, kështu që ne mund të gjejmë mënyra për të parandaluar ose trajtuar këto kushte për të eliminuar këto pabarazi shëndetësore,” tha E. Albert Reece, MD, Ph.D., MBA, Zëvendës President Ekzekutiv. për Çështjet Mjekësore, UM Baltimore.

Burimi: Perspektivat e Shëndetit Mjedisor

Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here