Psikologjia pas zotimeve të vitit të ri

Studimet kanë treguar se rreth gjysma e të gjithë të rriturve marrin vendime për vitin e ri. Megjithatë, më pak se 10% arrijnë t’i mbajnë ato për më shumë se disa muaj.

Është e lehtë që njerëzit mund të kapen pas zakoneve të këqija, dhe pse në përpjekjen për të hequr dorë nga ato zakone është e lehtë t’iu rikthehesh. Vendimet që merren për vitin e ri zakonisht vijnë në formën e ndryshimeve të stilit të jetesës dhe ndryshimi i sjelljes që është bërë rutinë dhe e zakonshme (edhe nëse nuk janë problematike) mund të jetë e vështirë për t’u bërë.

Vendimet më të zakonshme që zotohen njerëzit janë: të humbasin peshë, të bëjnë më shumë stërvitje, të lënë duhanin dhe të kursejnë para.

Arsyeja kryesore që njerëzit nuk u përmbahen zotimeve të tyre është se ata ose vendosin shumë të tilla ose janë jorealiste për t’i arritur. Ata gjithashtu mund të jenë viktima të “sindromës së shpresës së rreme”. Sindroma e shpresës së rreme karakterizohet nga pritshmëritë jorealiste të një personi për shpejtësinë, sasinë, lehtësinë dhe pasojat e mundshme të ndryshimit të sjelljes së tyre.

Për disa njerëz, duhet diçka radikale që ata të ndryshojnë mënyrat e tyre. Disave u duhet një diagnozë mjekësore që t’i detyrojnë të heqin dorë nga alkooli dhe kafeina apo duhani.

Për të ndryshuar sjelljen tuaj të përditshme, duhet të ndryshoni edhe të menduarit tuaj. Por ka mënyra të provuara dhe të testuara që mund t’i ndihmojnë njerëzit t’i përmbahen rezolucioneve të tyre:

Qëndroni realist. Ju duhet të filloni duke marrë vendime që mund t’i mbani dhe që janë praktike. Nëse dëshironi të ulni konsumin e alkoolit sepse keni tendencë të pini alkool çdo ditë, mos u ndalni menjëherë. Mundohuni të hiqni dorë nga alkooli çdo dy ditë ose të pini një herë në tre ditë. Gjithashtu, ndarja e qëllimit afatgjatë në qëllime afatshkurtra më të menaxhueshme mund të jetë e dobishme dhe më shpërblyese. I njëjti parim mund të zbatohet për të ushtruar ose për të ngrënë më shëndetshëm.

Bëni një gjë. Një nga rrugët më të lehta drejt dështimit është të kesh shumë zotime. Nëse dëshironi të jeni më në formë dhe më të shëndetshëm, bëni vetëm një gjë në të njëjtën kohë. Hiqni dorë nga pirja. Hiqni dorë nga duhani. Filloni një palestër. Hani më shëndetshëm. Por mos i bëni të gjitha menjëherë, thjesht zgjidhni një dhe bëni çmos që t’i përmbaheni asaj vetëm. Pasi të keni një gjë nën kontrollin tuaj, mund të filloni një zgjidhje të dytë.

Bëhuni të mençur. Kushdo që punon në një punë që përfshin vendosjen e qëllimeve do të dijë se qëllimet duhet të jenë të inteligjente, domethënë specifike, të matshme, të arritshme, realiste dhe të kufizuara në kohë. Zotimet nuk duhet të jenë të ndryshme. Reduktimi i pirjes së alkoolit është një qëllim i admirueshëm, por nuk është i zgjuar. Pirja e jo më shumë se dy gota alkooli njëherë në dy ditë për një muaj është një zgjidhje e zgjuar. Lidhja e zotimit me një qëllim specifik mund të jetë gjithashtu motivuese, për shembull, të heqësh një madhësi fustani ose të humbësh dy centimetra nga beli në kohë për pushimet e ardhshme verore.

Tregojani dikujt zotimin tuaj. Thjesht t’ua bësh të ditur familjes dhe miqve se keni një zotim të caktuar për vitit e ri që vërtet dëshironi ta mbani, do të veprojë si një pengesë sigurie dhe një mbrojtëse e fytyrës. Nëse vërtet dëshironi të reduktoni duhanin ose pijen, miqtë e vërtetë nuk do t’ju pengojnë dhe mund t’ju ndihmojnë të monitoroni sjelljen tuaj. Mos kini frikë të kërkoni ndihmë dhe mbështetje nga ata që ju rrethojnë. Ndryshoni sjelljen tuaj me të tjerët. Përpjekja për të ndryshuar zakonet vetë mund të jetë e vështirë. Për shembull, nëse ju dhe partneri juaj të dy pini duhan, pini dhe hani në mënyrë jo të shëndetshme, është vërtet e vështirë për një partner të ndryshojë sjelljen e tij nëse tjetri është ende i angazhuar në të njëjtat zakone të këqija të vjetra. Duke pasur të njëjtin zotim, siç është ndjekja e një diete, shanset për sukses do të përmirësohen.

Mos e kufizoni veten. Ndryshimi i sjelljes suaj, ose i ndonjë aspekti të tij, nuk duhet të kufizohet vetëm në fillimin e vitit të ri. Mund të jetë në çdo kohë. Pranoni gabimet si pjesë të procesit. Është e pashmangshme që kur përpiqeni të hiqni dorë nga diçka (alkooli, cigaret, ushqimi i padëshiruar) do të ketë gabime. Ju nuk duhet të ndiheni fajtorë për dorëzimin ndaj dëshirave tuaja, por pranoni se është pjesë e procesit të të mësuarit. Zakonet e këqija mund të duhen vite për t’u rrënjosur dhe nuk ka zgjidhje të shpejta për të bërë ndryshime të mëdha në stilin e jetës. Këto mund të jenë klishe, por ne mësojmë nga gabimet tona dhe çdo ditë është një ditë e re – dhe ju mund ta filloni çdo ditë nga e para.

Nëse mendoni se e gjithë kjo tingëllon si punë shumë e vështirë dhe se nuk ia vlen të merrni vendime në fillim, mbani në mend se njerëzit që bëjnë zotime për vitin e ri kanë dhjetë herë më shumë gjasa për të arritur qëllimet e tyre sesa ata që nuk e bëjnë këtë.

Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here