Shkëlqime drite në një vit të tmerrshëm

Nga kthimi i perëndimit në triumfin e demokracisë, jo gjithçka që ndodhi në 2022 ishte e keqe

Pakkush do të pendohet për kalimin e vitit 2022. Kemi parë një sulm brutal ndaj një fqinji paqësor nga një despot i poshtër. Kemi parë rritje të inflacionit dhe rënie të të ardhurave reale në një krizë globale të kostos së jetesës. Kemi parë rritje të normave të interesit, një dollar të fortë dhe vështirësi të përhapura mbi borxhin: sipas FMN-së, 60% e vendeve me të ardhura të ulëta janë në vështirësi borxhi ose në rrezik të lartë për të qenë të tillë.

Kemi parë rënie të çmimeve të aseteve dhe rritje të paqëndrueshmërisë në tregje. Kemi parë lëvizje të rëndësishme drejt shkëputjes midis SHBA-së dhe Kinës dhe formimit të blloqeve konkurruese të përqendruara në dy superfuqitë, me Rusinë të vendosur në kampin e Kinës. Kemi parë dështimi i konferencës COP27 për të përkulur kurbën e emetimeve të gazeve serrë. Nuk kemi parë as shërim të plotë nga rezultatet e tmerrshme të pandemisë Covid, veçanërisht në mesin e njerëzve më të varfër në botë.

Kjo është e keqe. Por edhe më keq mund të vijë, ndoshta edhe shumë më keq. Vladimir Putin, në veçanti, është një sasi e panjohur e së keqes që mund të vijë. Po kështu, siç e kemi parë mbi politikën e tij ndaj Covid-it, është edhe Xi Jinping. Kush e di se çfarë kaosi financiar mund të lëshojnë republikanët mbi tavanin e borxhit të SHBA në 2023? Përsëri, a do të vazhdojë BE-ja me të vërtetë kursin për Ukrainën ndërsa normat e interesit rriten, ekonomitë bien në recesion dhe shqetësimi i borxhit rritet?

Megjithatë nuk është gjithçka keq. Në vitin 2022, drita shkëlqeu gjithashtu në errësirë. Le ta festojmë këtë para se të zhytemi në një vit të ri.Perëndimi është kthyer. Pushtimi i Ukrainës ka bashkuar ata që ndajnë vlerat demokratike. Për aleancën e NATO-s, ishte një kohë rilindjeje. Për Gjermaninë, ishte një pikë kthimi. Për Finlandën dhe Suedinë, ishte koha për të refuzuar neutralitetin. Vullneti i Donald Trump për Putinin nuk arriti të minojë mbështetjen e SHBA për Ukrainën. Volodymyr Zelenskyy fitoi luftën propagandistike. Ai është lideri heroik i Ukrainës – dhe i perëndimit – aq i nevojshëm.

Putin nuk është i vetmi njeri i fortë që duket më i dobët sot se një vit më parë. Kështu bëjnë edhe Xi dhe Trump. Politika zero-Covid e të parës ka përfunduar në poshtërim. Pretendimi i versionit të sotëm të despotizmit të lashtë kinez për të sunduar më me kompetencë se demokracia e tmerrshme e perëndimit qëndron në rrëmujë. Despotët e Iranit janë nën sulm nga të rinjtë e tyre. Kandidatët e Trump u refuzuan ndjeshëm në zgjedhjet afatmesme. Po, ai ka shumë mbështetës për ngushëllim. Elita republikane mbetet e lakmuar. Por Kongresi tani e ka bërë të qartë si dita tentativën e tij për kryengritje.

Ndërkohë, në Britaninë e goditur është vërtetuar edhe vlera e demokracisë. Të shtyrë nga frika e humbjes elektorale, konservatorët hoqën dorë nga Boris Johnson, e ndjekur nga Liz Truss jashtëzakonisht e paaftë në 44 ditë. Askush nuk vdiq. Demokracia nuk është perfekte, veçanërisht kur merr formën e referendumeve për tema që nuk mund të pritet që njerëzit t’i kuptojnë plotësisht. Por ata mësojnë: një sondazh i fundit i YouGov tregon se 51% janë penduar për Brexit dhe vetëm 34% e mbështesin atë ende. Ky ndryshim do t’i lejojë një qeverie të ardhshme që ta sjellë përsëri Mbretërinë e Bashkuar më afër BE-së.

Shumë vonë, por me vendosmëri, Rezerva Federale ka vepruar për të vënë nën kontroll presionet e brendshme inflacioniste në SHBA, ku ato ishin më të forta. Pjesërisht si rezultat, pritjet inflacioniste mbeten nën kontroll. Dhimbja është ende rrugës. Por shanset janë të mira që inflacioni të vihet nën kontroll në SHBA dhe gjetkë në vitin 2023. Një rikthim në rritje duhet të pasojë.

Rritja e normave nominale dhe reale të interesit ka tronditur tregjet. Raporti çmim/fitim i rregulluar ciklikisht në S&P 500 ka rënë nga 39% në dhjetor 2021, kulmi i dytë më i lartë në histori, në një nivel më të ulët së fundmi prej 27%. Kjo është ende shumë mbi mesataren afatgjatë prej 17%. Por është një lëvizje drejt realitetit. Tregjet gjithashtu janë bërë dukshëm më të luhatshme dhe disa aktive spekulative kanë rënë keq. Bitcoin ka rënë nga kulmi prej 69,000 dollarë vitin e kaluar në 17,000 dollarë. Kjo dëshmon se nuk është as njësi llogaritëse dhe as rezervë vlere. Nuk ka qenë kurrë një mjet i dobishëm pagese. Siç shkoi Bitcoin, kështu shkoi FTX e Sam Bankman-Fried. Normat e interesit mund të mos qëndrojnë të larta në terma realë ose nominalë. Por kërcimet e tyre u kanë kujtuar investitorëve rrezikun.

Globalizimi gjithashtu nuk ka vdekur. Në të vërtetë, jashtë SHBA-së, ku ankesa për tregtinë e padrejtë është bërë pothuajse epidemi, shumica e vendeve e kuptojnë se kanë nevojë për tregti për të lulëzuar. Në mënyrë inkurajuese, FMN parashikon që vëllimi i tregtisë botërore të mallrave dhe shërbimeve të rritet me 4.3% këtë vit. Është interesante se kjo është më e shpejtë se rritja prej 2.9% në tregtinë e mallrave: tregtia e shërbimeve po merr drejtimin. Kjo vjen pas rritjes prej 10,1% në vëllimin e tregtisë së mallrave dhe shërbimeve dhe 10,8% rritje të tregtisë së mallrave në vitin 2021. Ndërkohë, prodhimi i brendshëm bruto global parashikohet të rritet vetëm 3,2% në 2022, pas 6% në 2021.

Pra, bota nuk po deglobalizohet: tregtia thjesht nuk po rritet aq shpejt sa më parë. Kjo është pjesërisht një zhvillim natyror. Globalizimi nuk mund të rritej me të njëjtën shpejtësi si më parë. Por është ende aktiv. Ekonomia botërore gjithashtu vazhdon të rritet. Paraardhësit tanë do ta shohin këtë si arritje të jashtëzakonshme.

Më në fund, në një mënyrë të çrregullt dhe të pakoordinuar bota po e lë pas Covid-in. Kjo ndihmohet shumë nga vaksinat, edhe pse ato nuk janë aq të shpërndara sa duhet. Variantet më të këqija janë të mundshme dhe pandemitë e reja të mundshme. Por ky është përparim.

Është e lehtë të mbytesh nga rreziqet, padrejtësitë, konfliktet dhe dështimet e botës sonë. Sigurisht, mjaft prej tyre ekzistojnë. Por jo gjithçka që ndodhi këtë vit ishte një fatkeqësi. Për ata prej nesh që besojnë në demokracinë, sundimin e ligjit, përparimin e vazhdueshëm ekonomik, integrimin ekonomik global, tregjet e shëndosha financiare dhe stabilitetin monetar, 2022 nuk ishte krejtësisht i keq. Megjithatë le të shpresojmë që viti 2023 të jetë më i mirë. Duhet të jetë.

Burimi: Financial Times
Përktheu dhe përshtati: Mendimi.al
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here