Sot në histori: Gripi i shpendëve në Hong Kong, Kinë

Më 29 dhjetor 1997, Hong Kongu filloi një operacion masiv, duke therur 1.2 milionë pula për të frenuar përhapjen e gripit të shpendëve. Nisma kishte për qëllim zhdukjen e një sëmundjeje të çuditshme që kishte vrarë katër persona. Nga kopetë tregtare te tufat familjare, fermerët nuk i kursyen pulat. Shitësit u panë duke prerë fytin e pulave të tyre, ndërsa fermat më të mëdha i kishin gazuar kopetë e tyre.

Nuk u kursyen as rosat, patat dhe thëllëzat, pasi rruga 24-orëshe kundër virusit të dyshuar të gripit A H5N1 nisi pa probleme. Virusi kishte prekur shpendët për shumë vite, por kurrë nuk kishte kaluar te njerëzit më parë. Gripi i shpendëve nuk shfaqi simptoma te të gjithë personat e infektuar; disa njerëz zhvilluan antitrupa kundër sëmundjes dhe u shëruan plotësisht. Qeveria i udhëzoi shitësit që të mos shesin asnjë shpend derisa të konfirmohet se janë të sigurt për konsum.

Shitësit nuk u prekën nga gripi. Pas therjes së zogjve, trupat e tyre u vendosën në qese plastike dhe u transportuan në deponitë në pronësi të qeverisë. Shkencëtarët nuk mund të përcaktonin mënyrën e saktë të transmetimit të sëmundjes.

Çuditërisht, shitësit dhe pronarët e tjerë të bizneseve ishin të lumtur për therjen e zogjve të tyre. Ata u ankuan se mishi i pulës nuk po shitej si dhe llojet e tjera të mishit si derri dhe viçi. Restorantet që shërbenin pulën si pjatën e tyre kryesore përsëritën se u kushtonte më shumë para për t’i mbajtur zogjtë gjallë dhe se ishte më mirë t’i thernin. Nuk ishte një humbje totale pasi qeveria përgatiti legjislacionin e urgjencës për të kompensuar fermerët, shitësit dhe palët e tjera të prekura për çdo zog.

Shpërndaje

1 Koment

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here