Studimi tregon se 1 miliard të rinj janë në rrezik për humbjen e dëgjimit. Ja se si mund ta parandaloni

Ulja e volumit nuk është vetëm për prindërit e pakënaqur – një studim i ri ka treguar se mund të mbrojë më shumë se 1 miliard njerëz në rrezik për humbjen e dëgjimit.

Kur bëhet fjalë për telefonat, muzikën, filmat dhe shfaqjet, është e zakonshme që adoleshentët dhe të rinjtë të dëgjojnë shumë me zë të lartë dhe shumë gjatë, sipas studimit të botuar të martën në revistën BMJ Global Health.

Ne vlerësuam se 0,67 deri në 1,35 miliardë individë të moshës 12-34 vjeç në mbarë botën ka të ngjarë të përfshihen në praktika të pasigurta të dëgjimit,” dhe për këtë arsye janë në rrezik për humbjen e dëgjimit, tha autorja kryesore e studimit Lauren Dillard përmes emailit. Dillard është një konsulente e Organizatës Botërore të Shëndetësisë dhe një bashkëpunëtore postdoktorale në Universitetin Mjekësor të Karolinës së Jugut.

Ekspozimi ndaj zërit me një volum shumë të lartë mund të lodhë qelizat shqisore dhe strukturat në vesh, tha Dillard. Nëse kjo vazhdon për një kohë të gjatë, ato mund të dëmtohen përgjithmonë, duke rezultuar në humbje dëgjimi, ose dëgjimin me zhurma në njërin vesh ose të dy.

Studiuesit kryen një meta-analizë të artikujve shkencorë në lidhje me praktikat e pasigurta të dëgjimit të publikuara midis 2000 dhe 2021 në tre baza të të dhënave, tha studimi.

Sipas studimit, praktikat e pasigurta u gjurmuan sipas përdorimit të kufjeve, si dhe frekuentimit në vende argëtimi, si koncerte, bare dhe klube.

Qendrat e SHBA për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve kufizojnë nivelet e sigurta të zhurmës në rreth 85 decibel mbi 40 orë në javë. Nëse jeni duke dëgjuar vetëm 2 orë e gjysmë gjatë një dite, kjo është e barabartë me rreth 92 decibel, tha studimi.

Në një smartphone me skedarë audio MP3, dëgjuesit shpesh zgjedhin vëllime deri në 105 decibel dhe vendet shpesh variojnë nga 104 në 112 decibel, tha studimi.

Për fat të mirë, politikat, bizneset dhe individët mund të vendosin masa për të inkurajuar dëgjimin e sigurt dhe për të mbrojtur dëgjimin nga dëmtimi me kalimin e kohës, tha Dillard.

Analiza e studimit ishte rigoroze dhe provat janë bindëse se humbja e dëgjimit duhet të jetë një prioritet i shëndetit publik, tha De Wet Swanepoel, profesor i audioologjisë në Universitetin e Pretorias në Afrikën e Jugut. Swanepoel nuk ishte i lidhur me studimin.

Muzika është dhuratë që duhet shijuar për një jetë”, tha Swanepoel, i cili është gjithashtu kryeredaktor i Revistës Ndërkombëtare të Audiologjisë. “Mesazhi është të shijoni muzikën tuaj, por të sigurt.”

Çfarë të bëni me pajisjen tuaj
Qoftë duke dëgjuar në pajisjen tuaj ose në një koncert, Dillard paralajmëroi se zilja e veshëve është një shenjë e mirë se muzika ishte shumë e lartë.

Megjithatë, ka mënyra për të parandaluar dëmtimin përpara se të vini re efektet. Disa pajisje i lejojnë njerëzit të monitorojnë nivelet e tyre të dëgjimit në cilësimet e pajisjes, tha ajo. Disa madje do t’ju paralajmërojnë kur keni dëgjuar shumë me zë të lartë për një kohë të gjatë.

Nëse pajisja juaj thotë se po dëgjoni në nivele të pasigurta, ulni volumin dhe dëgjoni muzikë për periudha më të shkurtra kohore,” tha Dillard përmes emailit.

Ekspertët nuk mund të thonë përfundimisht se cilat kufje janë më të sigurtat për të dëgjuar, tha Dillard, por ajo rekomandoi përdorimin e atyre që reduktojnë zhurmën e sfondit, gjë që mund të ndihmojë në mbajtjen e volumit në nivele më të ulëta pasi nuk keni nevojë të mbytni zhurmën rreth jush.

Por nuk keni gjithmonë kontrollin e numrit të volumit. Nëse jeni në një koncert ose vend me zë të lartë, mund ta mbroni dëgjimin tuaj duke qëndruar më larg nga altoparlantët dhe duke bërë pushime larg zhurmës, nëse është e mundur, tha Dillard.

Dhe gjithmonë ndihmon përdorimi i njëfarë mbrojtje për veshët – madje edhe tapat e veshit me shkumë do të funksionojnë, shtoi ajo.

Dëgjimi është ndjenja që na lidh me njerëzit që duam”, tha Swanepoel në një email. “Të kujdesemi për dëgjimin tonë është çelësi për ruajtjen e marrëdhënieve të shëndetshme dhe të shëndetit dhe mirëqenies së përgjithshme. Parandalimi parësor tek të rriturit e hershëm është thelbësor për të shmangur fillimin e hershëm dhe humbjen e përshpejtuar të dëgjimit të lidhur me moshën.

Burimi: CNN
Përktheu dhe përshtati: Mendimi.al
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here