Të gjithë duan të punojnë përsëri për kompanitë e mëdha dhe të mërzitshme

Startup-et e teknologjisë kanë tërhequr të gjithë talentet e rinj për më shumë se një dekadë. Tani lavjerrësi po lëkundet në drejtimin tjetër.

Pas recesionit të vitit 2008, punëdhënësit e mëdhenj dhe të themeluar të korporatave dolën jashtë modës. Kulturat e tyre të turbullta ishin prapa kohës dhe dukeshin të mbërthyer në një cikël pushimesh nga puna dhe ristrukturime të përhershme. Startup-et e teknologjisë ishin vendi ku duhej të ishin gjeneratat e reja të punëtorëve. Tavolinat e tyre të futbollit, karriget me fasule dhe vlerat moderne kujdeseshin për ndjeshmëritë dhe prioritetet rinore.

Në vitin 2022, lavjerrësi po lëkundet pasi tregu i përgjithshëm i punës mbetet i fortë, por perspektiva për startup-et bëhet më e lëkundshme. Nuk ka pasur kurrë një kohë më të mirë për tu punësuar në një kompani të madhe.

Nëse karriera juaj sillet rreth skenës së startup-it, është e kuptueshme që mund të jeni pesimist për gjendjen e ekonomisë. Pas një bumi dhjetëvjeçar, shumica e startup-eve të lidhura me teknologjinë që dolën publike në dy vitet e fundit, tani kanë aksione që tregtohen nën çmimin e tyre të listimit. Investitorët e Silicon Valley presin që kjo të dëmtojë aftësinë e startup-eve – veçanërisht atyre jofitimprurëse – për të mbledhur para, kështu që ata u thonë kompanive të përgatiten për një rënie. Në maj u njoftuan më shumë se 15,000 pushime nga puna në teknologji.

Ne nuk po shohim të njëjtën dobësi në tregun më të gjerë të punës; në fakt është e vështirë të shohësh ndonjë shenjë dobësie. Ekonomia e SHBA shtoi 390,000 vende pune në maj, e nxitur nga fuqia në sektorët industrialë, vendet e punës dhe përmirësimi i punësimeve nga qeveria. Industria e shitjes me pakicë la 60,000 vende pune, ndoshta për shkak të disa prej çështjeve të mirëpublikuara të inventarit me të cilat po merren ndërsa konsumatorët i zhvendosin shpenzimet e tyre nga mallrat në shërbime. Kështu që unë do të argumentoja se 390,000 në fakt nënvlerësuan fuqinë e raportit. Faqja e internetit e punësimit Indeed.com mban gjurmët e postimeve javore të punës dhe ato mbeten të shumta, madje edhe për rolet e zhvillimit të softuerit.

Ja një shembull i drejtimit të ri: Një bankë e vjetër e vështirë si Citigroup Inc. ka një nevojë në rritje për punëtorë teknologjikë në një kohë kur platforma e shkëmbimit të kriptomonedhave Coinbase Global Inc. është në vështirësi. Citigroup njoftoi këtë javë se do të punësojë 4,000 punëtorë të tjerë të teknologjisë ndërsa kërkon të modernizojë mënyrën se si bën biznes. Coinbase, nga ana tjetër, është në mes të një ngrirjeje punësimi pasi biznesi i saj vuan nga rënia më e gjerë e kriptomonedhave. Coinbase mund të jetë kompania më e zhurmshme që shpenzoi 14 milionë dollarë për një reklamë të Super Bowl, por ka vetëm 5000 punonjës; Njoftimi i punësimit i Citigroup është i barabartë me 80% të të gjithë fuqisë punëtore të Coinbase.

Dinamika aktuale e tregut të punës duhet t’i shtyjë punonjësit të pyesin se cila rrugë pune ofron më shumë mundësi dhe siguri në afat të gjatë. Ndërsa disa startup-e do të kenë sukses pavarësisht nga gjendja e ekonomisë, shumë prej tyre kanë ende nevojë për më shumë kohë dhe para për të zhvilluar biznesin e tyre. Mbledhja e fondeve është bërë më e vështirë pasi startup-et shihen si një klasë aktivesh jo e favorshme dhe investitorët bëhen më skeptikë.

Ndërkohë, punëdhënësit e korporatave konvencionale kanë rritur në mënyrë të qëndrueshme pagat dhe përfitimet e tyre gjatë dekadës së fundit për të qenë më konkurrues me Silicon Valley.

Demografia e fuqisë punëtore që mund të zgjedhë midis vendeve të punës ose në bizneset fillestare ose në punëdhënësit e korporatave të mëdha kanë ndryshuar gjithashtu që nga fillimi i viteve 2010. Ajo valë e punëtorëve të rinj të moshës 20-vjeçare që kalonin kohë në zyrat e WeWork ose inkubatorët e teknologjisë një dekadë më parë janë në të 30-at tani dhe në shumë raste kanë fëmijë, hipoteka dhe kursime pensioni për t’u marrë në konsideratë. Të paguhesh me një pagë më të lartë dhe të qëndrueshme sesa në opsionet e aksioneve, dhe të kesh plane bujare të kujdesit shëndetësor bëhet më tërheqëse kur po shkon në moshën e mesme.

Pra, nuk ka nevojë që punëtorët të përfshihen shumë në ankthin dhe negativitetin që buron nga Silicon Valley këto ditë. Këto kompani patën një ecuri fenomenale, por kompanitë më të mërzitshme në pjesë të tjera të vendit kanë gjithashtu nevoja për staf, veçanërisht në teknologji. Ata janë gati të përfitojnë nga çdo dobësi e industrisë së teknologjisë, sado jetëshkurtër të jetë. Dhe në shumë raste, është ndoshta një marrëveshje më e mirë edhe për punëtorët.

Burimi: Bloomberg
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here