A mund t’ju ndihmojë një orë inteligjente të menaxhoni stresin?

Stresi është aq endemik në jetën tonë saqë ne jemi bërë më pak të mirë në njohjen dhe parandalimin e tij – këtu hyjnë gjurmuesit

Pas dy vitesh karantinë, punë nga shtëpia, shkollim në shtëpi, kufizime dhe tani një luftë në Ukrainë, nuk është çudi që të jemi të stresuar për stresin. Sipas të dhënave nga Google Trends, kërkimet për “gjurmuesit e stresit” janë rritur me 80% që nga janari 2020, me shitjet me rreth 20% në të njëjtën periudhë.

Ne mund të priremi ta mendojmë stresin si një gjendje psikologjike ose emocionale, por ka edhe një dimension fizik në të. Kur jemi të stresuar, trupat tanë kalojnë në modalitetin luftarak ose fluturimi. Kjo funksionoi për paraardhësit tanë të shpellave, të cilët ishin të stresuar për gjuetinë dhe grabitqarët. Më pak për njeriun modern, streset e të cilit janë më të vazhdueshme: duke punuar me orë të tëra, duke u kujdesur për anëtarët e familjes, duke mbajtur pamjen e jashtme.

Kur në këtë gjendje të shkaktuar nga stresi, trupi u jep përparësi funksioneve të tjera: stomaku është më pak efikas në ndarjen e ushqimit dhe thithjen e lëndëve ushqyese, ju do të ruani më shumë yndyrë, do të jeni më pak në gjendje të përqendroheni. Stresi i zgjatur madje mund të çojë në një reduktim të lëndës gri në hipokampus, duke dëmtuar ndër të tjera kujtesën.

“Ne e dimë se stresi rrit rrahjet e zemrës, presionin e gjakut, ritmin e frymëmarrjes”, thotë Dr. Sundip Patel, konsulent kardiolog në Spitalin London Bridge. “Është e lidhur me një rritje të shtuar të kimikateve të ndryshme të cilat mund të kenë një ndikim negativ në pjesë të ndryshme të trupit, duke përfshirë arteriet, trurin, zemrën, veshkat… kudo në të vërtetë.”

Për shumë prej nesh, stresi është aq endemik në jetën tonë saqë jemi bërë më pak të mirë në njohjen dhe parandalimin e tij. Këtu hyn gjurmimi i stresit. Pothuajse të gjithë gjurmuesit modernë të aktivitetit dhe orët inteligjente kanë një lloj objekti për gjurmimin e stresit të integruar. Por si mund ta matni në të vërtetë diçka aq individuale dhe specifike si stresi? Mënyra më e zakonshme është shikimi i ndryshueshmërisë së rrahjeve të zemrës (HRV).

“Rrahjet tona të zemrës kanë ndryshime të vogla në jetën e përditshme,” shpjegon Patel. “Kur jemi në gjumë, rrahjet tona të zemrës janë të këndshme dhe të ngadalta dhe kur jemi jashtë e rrotull, rrahjet tona të zemrës rriten sepse zemra duhet të punojë më shumë për të na bërë të lëvizim. Nëse jemi nën stres, qoftë fizik apo emocional, atëherë çlirimi i hormoneve dhe kimikateve në trup do të bëjë që rrahjet e zemrës të shkojnë pak më shumë se normalja; ndoshta do të mbetet pak më e lartë se normalja gjatë gjithë periudhës 24-orëshe. Nuk është shumë – normalisht nuk do të mund ta vëresh – por mund ta zbulosh me teknologji.”

Ky nuk është i njëjtë me numrin e herëve që zemrat tona rrahin çdo minutë, por intervali midis rrahjeve të zemrës, i cili mund të ndryshojë për disa milisekonda. Kur një person është i stresuar, ka më pak ulje-ngritje në rrahjet e zemrës që normalisht do të shihni kur një person alternon pushimin dhe aktivitetin, kështu që duke matur ndryshueshmërinë në rrahjet e zemrës ose mungesën e tij, aq më shumë njerëzit mund të kuptojnë atë që është dhe çfarë nuk është normale për ta. Nëse rrahjet e zemrës suaj janë konstante, kjo është një tregues se është gjithmonë në atë nivel të rritur të shkaktuar nga stresi, sepse nuk po ngadalësoheni nga pushimi.

Ana negative e gjurmimit të HRV është se monitorët optikë, që gjenden në shumicën e pajisjeve të montuara në kyçin e dorës, zakonisht nuk janë aq të saktë sa pajisjet e veshura me gjoks. Ora juaj inteligjente mund të monitorojë rrahjet në intervale me një saktësi prej rreth 10 milisekonda, ndërsa një gjurmues i montuar në gjoks mund ta bëjë këtë në 1-3 milisekonda. Për më tepër, lëvizja mund t’i hedhë këta sensorë, të cilët funksionojnë më mirë kur jeni ulur ende. Jo ideale nëse gjëja që ju shkakton stres është një ditë veçanërisht e ngarkuar dhe aktive. Megjithatë, “Për përdorshmërinë e përgjithshme publike, këto janë masa adekuate,” thotë neuroshkencëtarja Anne-Sophie Fluri, drejtuese e kujdesit në Mindlabs.

Fatmirësisht, në shumicën e rasteve, stresi mund të zbutet relativisht lehtë. “Kur je i stresuar, je në këtë pikëllim mes përgjigjes lufto-ose-ik dhe sistemit nervor parasimpatik, i cili të qetëson”, thotë Fluri. “Diçka aq e thjeshtë sa frymëmarrja aktivizon ngadalë sistemin tuaj nervor parasimpatik dhe proceset fizike që ju ndihmojnë të rikuperoni. Marrja e frymëmarrjes thellë dhe përqendrimi në nxjerrjen e frymës, shëtitja, meditimi ose ushtrimet mund të funksionojnë gjithashtu.”

Ndoshta është interesante të theksohet se kur një pajisje Garmin zbulon stresin, ajo aktivizon me shpejtësi një ushtrim frymëmarrjeje të drejtuar si një qetësues stresi. Pra kush e di; ndoshta e ardhmja e gjurmimit të stresit po e parandalon atë automatikisht…

Burimi: The Telegraph

Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here