Neuroshkencëtari që studion se si truri mëson informacionin shpjegon pse AI do të ishte ‘psikopati perfekt’ në një rol ekzekutiv

Lëshimi i chatbot-it të avancuar ChatGPT në 2022 i bëri të gjithë të flasin për inteligjencën artificiale (AI). Aftësitë e tij të sofistikuara përforcuan shqetësimet rreth avancimit të AI, sa së shpejti nuk do të mund ta kontrollonim atë. Kjo madje bëri që disa ekspertë dhe drejtues të industrisë të paralajmërojnë se teknologjia mund të çojë në zhdukjen e njerëzve.

Megjithatë, komentuesit e tjerë nuk ishin të bindur. Noam Chomsky, një profesor i gjuhësisë, e hodhi poshtë ChatGPT si “plagjiaturë të teknologjisë së lartë“.

Për vite me radhë, isha i qetë për perspektivën e ndikimit të AI në ekzistencën njerëzore dhe mjedisin tonë. Kjo sepse e kam menduar gjithmonë si një udhërrëfyes ose këshilltar për njerëzit. Por perspektiva e AI-ve që të marrin vendime – duke ushtruar kontroll ekzekutiv – është një çështje tjetër. Dhe është ai që tani po argëtohet seriozisht.

Një nga arsyet kryesore që nuk duhet të lejojmë që AI të ketë fuqi ekzekutive është se i mungojnë plotësisht emocionet, gjë që është thelbësore për vendimmarrje. Pa emocione, ndjeshmëri dhe një busull morali, ju keni krijuar psikopatin e përsosur. Sistemi që rezulton mund të jetë shumë inteligjent, por atij do t’i mungojë thelbi emocional njerëzor që i mundëson të masë pasojat emocionale potencialisht shkatërruese të një vendimi përndryshe racional.

Kur AI merr kontrollin ekzekutiv
E rëndësishmja, ne nuk duhet të mendojmë vetëm për AI si një kërcënim ekzistencial nëse do ta vendosim atë në krye të arsenaleve bërthamore. Në thelb nuk ka asnjë kufi për numrin e pozicioneve të kontrollit nga të cilat mund të ushtrojë dëme të paimagjinueshme.

Konsideroni, për shembull, se si AI tashmë mund të identifikojë dhe organizojë informacionin e kërkuar për të ndërtuar konservatorin tuaj. Përsëritjet aktuale të teknologjisë mund t’ju udhëheqin në mënyrë efektive në çdo hap të ndërtimit dhe të parandalojnë shumë gabime të fillestarëve. Por në të ardhmen, një AI mund të veprojë si menaxher projekti dhe të koordinojë ndërtimin duke zgjedhur kontraktorët dhe duke i paguar ata drejtpërdrejt nga buxheti juaj.

Inteligjenca artificiale tashmë po përdoret në pothuajse të gjitha fushat e përpunimit të informacionit dhe analizës së të dhënave – nga modelimi i modeleve të motit tek kontrolli i automjeteve pa shofer e deri te ndihma me diagnozat mjekësore. Por këtu fillojnë problemet – kur ne i lejojmë sistemet e AI të marrin hapin kritik nga roli i këshilltarit në atë të menaxherit ekzekutiv.

Në vend që thjesht të sugjeroni zgjidhje për llogaritë e një kompanie, çka nëse një AI do t’i jepej kontroll i drejtpërdrejtë, me aftësinë për të zbatuar procedurat për rikuperimin e borxheve, për të bërë transferime bankare dhe për të maksimizuar fitimet – pa kufizime se si ta bëjë këtë. Ose imagjinoni një sistem AI jo vetëm që ofron një diagnozë të bazuar në rrezet X, por i jepet fuqia për të përshkruar drejtpërdrejt trajtime ose ilaçe.

Ju mund të filloni të ndiheni të shqetësuar për skenarë të tillë. Arsyeja mund të jetë intuita juaj që këto makina nuk kanë vërtet “shpirt“. Ato janë thjesht programe të krijuara për të absorbuar sasi të mëdha informacioni në mënyrë që të thjeshtojnë të dhënat komplekse në modele shumë më të thjeshta, duke i lejuar njerëzit të marrin vendime me më shumë besim. Ata nuk kanë – dhe nuk mund – të kenë emocione, të cilat janë të lidhura ngushtë me shqisat dhe instinktet biologjike.

Emocionet dhe morali
Inteligjenca emocionale është aftësia për të menaxhuar emocionet tona për të kapërcyer stresin, për të ndjerë dhe për të komunikuar në mënyrë efektive. Kjo ndoshta ka më shumë rëndësi në kontekstin e vendimmarrjes sesa vetëm inteligjenca, sepse vendimi më i mirë nuk është gjithmonë ai më racional.

Ka të ngjarë që inteligjenca, aftësia për të arsyetuar dhe për të vepruar në mënyrë logjike, mund të përfshihet në sistemet e fuqizuara nga AI, në mënyrë që ata të marrin vendime racionale. Por imagjinoni të kërkoni një AI të fuqishme me aftësi ekzekutive për të zgjidhur krizën klimatike. Gjëja e parë që mund të frymëzohet të bëjë është të zvogëlojë në mënyrë drastike popullsinë njerëzore.

Ky deduksion nuk ka nevojë për shumë shpjegime. Ne njerëzit jemi, pothuajse sipas përkufizimit, burimi i ndotjes në çdo formë të mundshme. Sëpata e njerëzimit dhe ndryshimet klimatike do të zgjidheshin. Nuk është zgjedhja në të cilën do të vinin vendimmarrësit njerëzorë, shpresohet, por një AI do të gjente zgjidhjet e veta – të padepërtueshme dhe të pafrenuara nga një neveri njerëzore për të shkaktuar dëm. Dhe nëse do të kishte pushtetin ekzekutiv, mund të mos kishte asgjë që ta ndalonte të vazhdonte.

Skenarët e sabotimit
Po në lidhje me sabotimin e sensorëve dhe monitorëve që kontrollojnë fermat ushqimore? Kjo mund të ndodhë gradualisht në fillim, duke i shtyrë kontrollet sapo të kalojnë një pikë kthese, në mënyrë që asnjë njeri të mos vërë re se të korrat janë dënuar. Nën skenarë të caktuar, kjo mund të çojë shpejt në zi buke.

Përndryshe, ç’mund të thuash për mbylljen e kontrollit të trafikut ajror në nivel global, ose thjesht për të rrëzuar të gjithë avionët që fluturojnë në çdo kohë? Rreth 22,000 avionë janë normalisht në ajër në të njëjtën kohë, gjë që shton një numër të mundshëm vdekjesh prej disa milionë njerëzve.

Nëse mendoni se jemi larg nga të qenit në atë situatë, mendoni përsëri. AI tashmë drejton makina dhe fluturon avionë ushtarakë, në mënyrë autonome.

Përndryshe, ç’mund të thuash për mbylljen e aksesit në llogaritë bankare nëpër rajone të gjera të botës, duke shkaktuar trazira civile kudo në të njëjtën kohë? Apo mbyllja e sistemeve të ngrohjes të kontrolluara nga kompjuteri në mes të dimrit, apo sistemet e ajrit të kondicionuar në kulmin e nxehtësisë së verës?

Me pak fjalë, një sistem AI nuk duhet të vihet në krye të armëve bërthamore për të përfaqësuar një kërcënim serioz për njerëzimin. Por ndërsa jemi në këtë temë, nëse një sistem AI do të ishte mjaft i fuqishëm dhe inteligjent, ai mund të gjente një mënyrë për të falsifikuar një sulm ndaj një vendi me armë bërthamore, duke shkaktuar një hakmarrje të iniciuar nga njeriu.

A mundet AI të vrasë një numër të madh njerëzish? Përgjigja duhet të jetë po, në teori. Por kjo varet kryesisht nga njerëzit që vendosin t’i japin kontroll ekzekutiv. Nuk mund të mendoj asgjë më të tmerrshme se një AI që mund të marrë vendime dhe ka fuqinë për t’i zbatuar ato.

Burimi: fortune.com
Përktheu dhe përshtati: mendimi.al
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here