Shpenzimet konsumatore ranë në dhjetor ndërsa Omicron u përhap

Shpenzimet e përgjithshme ranë për herë të parë që nga shkurti pasi virusi dhe çështjet e zinxhirit të furnizimit ndikuan në blerje.

Konsumatorët ulën shpenzimet e tyre në dhjetor, pasi numri i lartë i rasteve të koronavirusit mbajti shumë amerikanë në shtëpi në fund të sezonit të festave.

Shpenzimet ranë me 0.6% muajin e kaluar, rënia e parë që nga shkurti i kaluar, tha të premten Departamenti i Tregtisë. Rritja e shpejtë e çmimeve bëri që shpenzimet, të përshtatura për inflacionin, të bien me 1%.

Rënia ofroi disa nga dëshmitë më të qarta se si përhapja e variantit Omicron po ndikon në ekonomi. Parashikuesit presin që numri të përkeqësohet në janar, kur një rritje rekord e rasteve mbajti miliona njerëz në shtëpi nga puna.

Megjithatë, Omicron mund të mos ketë qenë faktori i vetëm në rënien e dhjetorit. Shpenzimet për shërbime – pjesa e ekonomisë e goditur më rëndë nga pandemia – në fakt u rritën muajin e kaluar, edhe pse më ngadalë se në vjeshtë. Megjithatë, shpenzimet për mallra ranë. Kjo mund të pasqyrojë çështjet e zinxhirit të furnizimit, qoftë drejtpërdrejt – pasi konsumatorët përpiqeshin të gjenin produktet që dëshironin – ose në mënyrë indirekte, pasi blerësit e pushimeve i zhvendosën shpenzimet e tyre në fillim të vjeshtës për t’u siguruar që dhuratat e tyre të mbërrinin në kohë.

Deri më tani, të paktën, ka pak prova që Omicron i ka bërë dëme më të qëndrueshme ekonomisë. Të ardhurat personale u rritën me 0.3% në dhjetor, të udhëhequr nga një rritje prej 0.7% në të ardhurat nga pagat, duke sugjeruar që punëdhënësit të vazhdonin të punësonin punëtorë dhe të ofronin rritje, pavarësisht valës së fundit Covid.

Familjet, në total, duhet të kenë shumë para për të shpenzuar sapo Omicron të zbehet. Kombinimi i rritjes së të ardhurave dhe rënies së shpenzimeve e rriti normën e kursimeve personale në 7.9%. Amerikanët kolektivisht kanë grumbulluar rreth 2.5 trilion dollarë kursime shtesë gjatë pandemisë, rezultat i reduktimit të shpenzimeve dhe rritjes së ndihmës qeveritare.

Megjithatë, jo të gjitha familjet janë aq me fat. Kursimet për familjet me të ardhura më të ulëta janë zvogëluar në muajt e fundit, sipas të dhënave nga Instituti JPMorgan Chase. Dhe dhjetori ishte muaji i fundit në të cilin familjet merrnin pagesa mujore përmes kredisë së zgjeruar tatimore për fëmijë, e cila skadonte në fund të vitit.

Ndërkohë, ata që kanë kursyer po përgatiten të shpenzojnë shumë – përsëri – ndërsa rastet e Omicron ulen dhe shtetet në të gjithë botën po heqin kufizimet e COVID.

Agjentët e udhëtimit, operatorët e hoteleve dhe restorantet thonë se kanë parë rritje dramatike të kërkesës javën e kaluar, pas një rënie prej më shumë se 40 për qind të rasteve të përditshme të koronavirusit në SHBA dhe valëve të motit më të ngrohtë në disa pjesë të vendit. Njerëzit po rezervojnë udhëtime për pushime pranverore dhe pushime verore. Ata janë duke u gëzuar me rezervimet në Disneyland, ture private në Hawaii dhe lundrime në Antarktidë.

Ndryshe nga fillimi i krizës, kur dukej se pandemia do të përfundonte me një bum festiv, realiteti ka qenë më i pasigurt dhe i mbushur me sulme dhe fillime. Shumë thonë se kjo u ka dhënë atyre një ndjenjë urgjente për të mbyllur “udhëtimin e hakmarrjes” gjatë kësaj dritareje qetësie relative, përpara se kjo e fundit të zhduket përsëri.

“Njerëzit me të vërtetë duan të sigurohen që ata të udhëtojnë ndërsa munden,” tha Mark Matthews, menaxher marketingu për Maui Seasons, një kompani private turesh në Hawaii, ku rezervimet janë rritur me 65% deri më tani për këtë vit.

Burimi: New York Times

Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here