Zbulime interesante të aktivitetit të trurit që shfaqen gjatë ushtrimeve muzikore

Studiuesit në Japoni përdorën imazhe rezonancë magnetike për të studiuar trurin e nxënësve të shkollave të mesme gjatë një detyre të fokusuar në vëzhgimin muzikor. Ata zbuluan se studentët e trajnuar për të luajtur muzikë që në moshë të re shfaqnin lloje të caktuara të aktivitetit të trurit më fort se studentët e tjerë. Studiuesit vëzhguan gjithashtu një lidhje specifike midis përpunimit muzikor dhe zonave të trurit të lidhura me përpunimin e gjuhës për herë të parë.

Profesor Kuniyoshi L. Sakai nga Shkolla e diplomuar e Arteve dhe Shkencave në Universitetin e Tokios është një muzikant i mprehtë, siç janë shumë kolegë të tij. Edhe pse Sakai ka studiuar gjuhën njerëzore përmes lenteve të neuroshkencës për 25 vitet e fundit, nuk është çudi që ai gjithashtu studion efektin që muzika ka në tru. Të frymëzuar nga një metodë e mësimit muzikor të njohur si metoda Suzuki, e cila bazohet në idetë e përvetësimit të gjuhës natyrore, Sakai dhe ekipi i tij donin të eksploronin aspekte të përbashkëta neurologjike të muzikës dhe gjuhës.

Ai thotë se në fushën e neuroshkencës, është vërtetuar mirë se ka zona të trurit që merren në mënyrë specifike me gjuhën, madje edhe rajone të specializuara që korrespondojnë me pjesë të ndryshme të përpunimit të gjuhës, si gramatika ose sintaksa. Pyetja që ata prashtrojnë në kërkim është nëse trajnimi sipas metodës Suzuki mund të çojë në aktivizim në fusha të tilla, jo kur përdorni gjuhën, por kur angazhoheni me muzikë. Studimi ka zbuluar se ky është me të vërtetë rasti.

Si u krye studimi? Ata kryen hetime ku ekipi përfshiu 98 nxënës japonezë të shkollave të mesme të klasifikuar në tre grupe: Grupi S (Suzuki) u trajnua që në moshë të re në metodën Suzuki, Grupi E (fillestarët) u trajnua muzikalisht që në moshë të re, por jo me metodën Suzuki, dhe Grupi L (të Vonshmit) që ishin ose me trajnim muzikor në një moshë të mëvonshme, por jo në metodën Suzuki, ose nuk u trajnua muzikisht fare.

Të gjithë studentëve iu skanua truri me rezonancë magnetike funksionale (fMRI), e cila prodhoi modele dinamike 3D të aktivitetit të trurit të tyre. Gjatë kësaj kohe, atyre iu dha një ushtrim muzikor për të identifikuar gabimet në një pjesë muzikore të luajtur për ta. Pjesët muzikore të luajtura kishin gabime në një nga katër kushtet muzikore: intonacion, tempi, stresi dhe artikulimi. Gjatë ushtrimeve, grupet S dhe E treguan më shumë aktivitet të përgjithshëm të trurit sesa grupi L, veçanërisht gjatë kushteve të intonacionit dhe artikulimit. Për më tepër, grupet S dhe E treguan aktivitet në rajone shumë specifike në varësi të llojit të gabimit që testohet. Interesante, Grupi S tregoi disa modele unike të aktivizimit kryesisht në zonat e trurit të djathtë, të lidhura me emocionet dhe melodinë, gjatë gjendjes së ritmit, duke mbështetur idetë pas metodës Suzuki.

Gjatë vëzhgimit u vu re se pavarësisht nga përvoja muzikore, qendra gramatikore shumë specifike në trurin e majtë u aktivizua gjatë gjendjes së artikulimit. Vetë Sakai thotë se kjo lidhje mes muzikës dhe gjuhës mund të shpjegojë pse të gjithë mund ta shijojnë muzikën edhe nëse nuk janë vetë muzikantë.

Studimi zbulon një lidhje specifike midis përpunimit muzikor dhe zonave të trurit që lidhen me përpunimin e gjuhës.

Burimi: Universiteti i Tokios

Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here